Raat: ‘SP wil zwakke burgers pamperen”

Herbert Raat

Dat het bij het zogenoemde Amstelveenloket, waar men zich voor sociale hulp moet melden, allemaal kommer en kwel is, spreekt wethouder Herbert Raat van Zorg tegen. SP-raadslid Marina Casadei had in Het Parool en op amstelveen.blog.nl geschreven dat Amstelveen burgers laat vallen als een baksteen. De gemeente moet de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) uitvoeren, die voorziet in onder meer huishoudelijke hulp, bijstand en woningaanpassingen.

Volgens Raat heeft de gemeente te maken met 35.000 telefoontjes en 20.000 bezoeker aan de balie per jaar. Er gaat wel eens wat mis, geeft hij toe, maar wat de SP schrijft klopt niet, zegt hij nu op zijn blog. “Het echte, onderliggende verhaal is dat wij een principieel andere visie hebben op de samenleving. Het is een botsing tussen een SP-visie, waarin inwoners vooral als slachtoffer worden gezien. Daar tegenover staat onze visie waar inwoners serieus worden genomen en een eigen verantwoordelijkheid hebben. Dit bleek ook vorige week weer tijdens een vergadering van de gemeenteraad.”

Casadei begreep niet hoe op de Amstelveen van statushouders (vluchtelingen die in Nederland mogen blijven)

Marina Casadei

kan vragen dat ze gaan werken, leren en hun huis inrichten. “Een schande vindt ze het. Ze had gehoord dat mensen aan de slag moesten als vakkenvuller bij de HEMA of als hamburgerbakker bij de Burger King.”

Onrechtvaardig

Volgens Raat fronsen bij zo’n opmerking veel andere raadsleden de wenkbrauwen, omdat de SP duizenden werknemers zo wegzet alsof ze minderwaardig werk uitvoeren. “Een ander ‘misstand’ die de SP aan de orde stelde, was dat Amstelveen aan iedereen een bijdrage naar draagkracht vraagt. Ook van mensen met alleen AOW. Als zij bijvoorbeeld huishoudelijke hulp aanvragen dan betalen ze maximaal € 17,50 per vier weken. Bij twee uur huishoudelijke hulp per week is dat nog geen € 2,20 per uur. Het alternatief is dat alleen ouderen betalen die keurig hebben gespaard en bezit hebben opgebouwd. Dit vind ik onrechtvaardig.”

Woning kopen

Samenwerking tussen liberalen en socialisten was volgens Raat altijd mogelijk omdat hun gezamenlijke doel is de volgende generatie verder te brengen. “Amstelveen wil mensen vooruit helpen en ze niet thuis laten zitten. De beste weg uit de armoede is een opleiding, werk en een eigen woning. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk Amstelveners een eigen woning kunnen kopen. Niet meer levenslang huur betalen aan de woningcorporatie maar een afbetaald huis op je oude dag.”

Volgens Raat heeft de SP in Amstelveen de socialistische verheffingsgedachte losgelaten. “Alle inzet van de SP is erop gericht mensen te pamperen in plaats van vooruit te helpen. Alsof mensen met een laag inkomen geen verantwoordelijk kunnen nemen. Bij de SP willen ze niet, dat een dubbeltje een kwartje wordt.”

Hij waarschuwt statushouders die zich de komende jaren van vakkenvuller willen opwerken tot filiaalmanager van de Hema voor de SP. “Zeker als zij hun sociale huurwoning willen inruilen voor een koopwoning om zo hun kinderen wat na te laten.”

 

 

Lees ook:SP: wanbetaling dreigt voor thuishulp
Lees ook:Raat: ‘Vrees SP wanbetaling hulp ongegrond’
Lees ook:GroenLinks: Minder eigen bijdrage huishoudhulp
Lees ook:Gemeente biedt geen ‘Joodse’ huish. hulp meer
Lees ook:FNV: ‘AV-beleid huishoudelijke hulp juridisch juist’

18 reacties op “Raat: ‘SP wil zwakke burgers pamperen”

 1. Melanchton

  “Raat waarschuwt statushouders die zich de komende jaren van vakkenvuller willen opwerken tot filiaalmanager van de Hema voor de SP.”

  Hoeveel statushouders zijn er en hoeveel filialen heeft de Hema?

  “Raat vindt het onrechtvaardig dat alleen ouderen betalen die keurig hebben gespaard en bezit hebben opgebouwd.”

  Mensen die vanwege lage verdiensten of hoge kosten niet hebben kunnen sparen, zijn in Raats ogen dus niet zo netjes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ciska

   De zoveelste uitholling van de kleine middenklasse.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Elias.

   Waar zegt hij dat wie niet spaart niet netjes is? Hij constateert alleen dat degenen die het wel deden meer moeten betalen dan wie dat nooit deden. Sommigen jagen nu eenmaal alles er doorheen. Natuurlijk zijn er ook tragische gevallen, maar mogelijk biedt de gemeente daarvoor wel een oplossing. Sommigen gaan er nu eenmaal van uit dat het niet hebben van vermogen op ouderen dag altijd aan anderen ligt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ton

    Wat een aannames allemaal.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  De beste leugens bestaan altijd uit een wirwar van hele, halve leugens met hier en daar waarheden. In dit geval maakt de hr. Raat zich daar schuldig aan.

  De SP heeft nooit gezegd dat je iedereen van de minima moet pamperen. Er zijn wel mensen binnen die groep die veel begeleiding behoeven en dat wordt door de hr Raat afgedaan als : Er gaat wel eens wat mis. Er is nu eenmaal een groep binnen de bevolking die je wel bij het handje moet nemen vanwege stoornissen, ziektes of zwakke cognitieve vaardigheden. Daar walst Raat gewoon overheen.

  Daarbij de statushouders. Niemand heeft beweerd dat die niet mogen werken om zichzelf te redden. Helaas is het in onze maatschappij wel zo dat je je als Hamburgerbakker of vakkenvuller je je nooit financieel zal kunnen redden. En opklimmen tot leidinggevende in deze branche is haast ook onmogelijk. De taal leren doe je ook niet met dit werk. Bij ander laaggeschoold werk is Engels of Pools meer de voertaal, maar niet Nederlands! Ik denk dat je eerder naar een soort combinatie moet streven van inhebt begin werk en taal.
  Tevens wordt ook geacht dat je binnen 1 of 2 jaar de taal beheerst . Nou ik ken expats die hier al 6 jaar werken en nog steeds nauwelijks Nederlands spreken.

  Dan nog even het wonen in Amstelveen. Kopen is beter beweert Raat. Nou dan moet je het wel kunnen betalen. Dan kan ik me zelf wel als voorbeeld nemen. Ik ben Hbo geschoold, verdiende conform die cao, had een volledige baan en kon een hypotheek krijgen van 180.000€ . Zou de hr. Raat mij in Amstelveen eens een redelijk huis of appartement kunnen aanwijzen, die je voor dat bedrag kan kopen.

  Dan heeft de hr. Raat het over mensen die enkel Aow hebben dat zij weinig betalen . Dat is waar maar zo gauw je maar een piepklein pensioentje erbij hebt stijgen de eigen bijdrages onevenredig hard. De hr. Raat zegt ook dat hij het oneerlijk vindt dat mensen die wat gespaard hebben voor hun eigen dag de volle mep moeten betalen. Ook dat is waar, maar de hr. Raat vergeet er ook maar even bij te vertellen dat er ook een limiet is aan de eigen bijdragen en dat is erg prettig voor de mensen die echt wat hebben. Is dit dan ook niet soort pamperen , maar dan van de groep die het echt goed hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rode Paprika

  Ach, zo kennen we de VVD toch?
  En er zullen vast wel een paar garageboxen voor een tonnetje te koop staan in Amstelveen. Funda biedt uitkomst!

    /   Beantwoorden  / 
 4. P.G. van Faassen

  Ja, er zijn woningen tot rond 180.000 euro te koop.
  En geen garageboxen van een ton, zoals de schreeuwer uit ZO roept.

  Dus ik begrijp dij opmerking van hele/halve waarheden niet helemaal. De Bikkers en ZO schreeuwers grossieren daar zelf in.

  Kom eens met feiten in plaats van meningen. Vertel eens dat een vakkenvuller zich wel heeft kunnen opwerken tot filiaal houder.

  Steve Rowe werd bijv. bestuursvoorzitter bij warenhuis Marks & Spencer. Maar ja als je het FD niet leest blijf je natuurlijk ietwat achter in je ontwikkeling.

  Met dat SP partijblad schiet je al helemaal niets op.

  Ik heb altijd het idee dat je een beetje mislukt bent in het leven als je SP lid wordt.

  Onder het mom van z.g. deugverhalen anderen niets gunnen.

  Zuur, zuurder, SP.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Even nagekeken over koophuizen. Nou het zijn er 2, namelijk een 3 en 4 kamerappartement. Bij de 1 ( Wimbledon) 567€ servicekosten en bij de ander kun je het naar eigen smaak in richten ( ds Heldringstraat) waar de shoarmaluchten bijdragen tot je woongenot. Mag je dus ook nog voor tig € aan verspijkeren aldus de omschrijving. Het aanbod van enige echte woningen is dus overweldigend of je moet een hok van 1 of 2 kamers prachtig vinden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. P.G. van Faassen

    Altijd wel grappig zoals jij iets nakijkt. Als ik een selectie maak van tussen de 100 en 180 duizend euro kreeg ik toch wel wat meer hits dan die 2 van jou.

    En toen jij een huis kon kopen waren de prijzen een stuk lager.

    Hoezo hele/halve waarheden waar jij iedereen van beticht.

    “Natuurlijk zijn er mensen die een prachtcarriere hebben gemaakt. Mag je ook best bewondering voor hebben. En toen?”

    Gaat dat een standaard kreet van je worden “en toen”.?

    En toen bleek dat je zoals altijd uit je nekt kletst. Is niet erg hoor, maar iedereen in Amstelveen kent dat riedeltje van jou nu wel.

    Prettig week-end.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     @ pc Vandaag even weer gekeken. En ja het zijn er nu wel 3 geworden. We zijn nu extra verblijd met een ” appartement” van wel 43m2 voor maar 174.500€!

     En om jou maar eens te plezieren. En toen?

       /   Beantwoorden  / 
     1. P.G. van Faassen

      En toen bleek wederom dat zoeken niet jouw sterkste kant is.

      Van daar dat je altijd feitenloze verhalen komt.

        /  
 5. Rotary-vriendje

  Dit is dus het fatsoen van de VVD-wethouder Raat: succes is een keuze. Als je met een bootje van een ander continent vlucht, is dat een keuze. Ik dacht eerst dat de heer Raat het ironisch bedoelde, maar de Westwijk-elite ziet mensen met een achterstand als wezens die hun kansen niet hebben gepakt. En in de omgang zijn het allemaal uiterst vriendelijke, beschaafde en fatsoenlijke mensen, maar als hun maatschappelijke visie boven komt drijven dan slaat de kou je om het hart. Empathie nul-komma-nul.

  Welnee, mensen worden niet aan hun lot over gelaten, ‘wij’ hebben alleen een andere visie op de samenleving. Wij nemen mensen wel serieus en zeggen: u kunt dat allemaal best zelf. U heeft ons als overheid helemaal niet nodig. Kom, kom, beetje eigen verantwoordelijkheid. Niet dat gepamper.
  Nee, wethouder Raat steekt zijn energie liever in mensen wier leven keurig op de rit staat. Een prachtig huis bezitten, een goede baan hebben en hard werken. Die mensen verdienen zijn inzet en energie! Dat zijn de mensen waar wij voor opkomen en die hebben het tenminste verdiend. En dat allemaal in ons keurige en beschaafde Amstelveen.
  Gelukkig zijn die zure SP-ers er nog.

    /   Beantwoorden  / 
  1. P.G. van Faassen

   “Westwijk-elite”? Nog nooit van gehoord. Leg eens uit?

   “Welnee, mensen worden niet aan hun lot over gelaten, ‘wij’ hebben alleen een andere visie op de samenleving.”

   Wat bedoel je met “wij”? Jezelf? Kanslozen die nooit de gelegenheid hebben genomen om daar iets aan te veranderen?

   “Empathie nul-komma-nul.”

   Welke empathie? En voor wie? Ga bij je eigen communistische partij te rade, die in eigen gelederen iedereen afslacht over een beetje frivool denken in dat duistere wereldje.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Pindarots

    Jammer dat u zo weinig af weet van een partij waar u zo gekant tegen bent. Een beetje kennis zo u minder tot een schertsfiguur maken.

      /   Beantwoorden  / 
 6. Elias

  Heb je het weer: Zonder geld zitten is noooooit eigen schuld. Wie dat treft wordt trouwens ook geholpen, maar ja, niet in die zin dat het vermogen wordt opgevijzeld op kosten van de gemeenschap tot het niveau van iemand die dat door keihard werken wel heeft verzameld. Die is in de ogen van sommigen per definitie een soort crimineel en moet mee betalen voor iedereen die het minder heeft. Zo ongeveer?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Elias wie heeft beweerd dat het nooit eigen schuld is? Enkel jij!
   En wat dat keihard werken betreft. Natuurlijk zijn er genoeg VVD’ ers die keihard werken, maar ik ken ook genoeg mensen die keihard hebben gewerkt en nog niet(s) veel hebben. Maw geluk , begaafdheden , juiste tijdstip spelen net zo’n grote rol. Dus laat dat Bukito -gedrag van borstklopperij van ; ” wij werken enkel keihard alsjeblieft achterwege” .
   @ van Faassen. Natuurlijk zijn er mensen die een prachtcarriere hebben gemaakt. Mag je ook best bewondering voor hebben. En toen?

     /   Beantwoorden  / 
 7. Elias

  Volgens RV zegt de VVD dat succes een eigen keuze is. Niet hebben van geld niet…

    /   Beantwoorden  / 
 8. F. Wijlens

  De SP kan dood vallen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.