School tast monument Van Leer niet aan

Peter Bot

Als de uit India afkomstige internationale school in het Van Leerpand aan de Amsterdamseweg komt, blijft dat gebouw wel dezelfde uitstraling houden. Er wordt niets aan vertimmerd dat de monumentale status ervan in gevaar brengt.

Dat antwoordde wethouder Peter Bot dinsdagavond in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) op vragen van zijn partijgenote Linda Roos van Burgerbelangen. Hij ondersteunde haar idee dat subsidie van het Schipholfonds kan worden gevraagd voor het aanleggen van daken die fijnstof uit de lucht halen.

De kwesties kwamen aan de orde bij de behandeling van de kadernota 2018 (concept begroting). Daarin speelde duurzaamheid weer een rol. Volgens Bot wordt er alles aan gedaan om duurzaam te bouwen, ook op de plek van de Emergohal, die gaat verdwijnen als er een grote vervangende sporthal komt bij het te stichten nieuwe Hermann Wesselink College.

Voor de bouw van panden die volgens de gemeente de ‘stadsentree’ bepalen, zoals de nieuw te bouwen woontoren van 70 meter hoogte bij Bankrashof (die de huidige kantoortoren gaat vervangen,  is een wedstrijd bij de Rietveld Academie uitgezet, meldde Bot. De gemeente nomineerde drie van de acht ingediende ontwerpen, die nu worden uitgewerkt.

Voor het overschakelen op niet fossiele energie bij de talloze nieuwbouw- en renovatieprojecten heeft de gemeente een procesmanager aangesteld. Die is nodig, zei Bot op vragen daarover. En de voor hem begrote post (ruim een ton ) blijft ook de komende jaren gehandhaafd.

 Woonoverlast

Wethouder Herbert Raat van Wonen (VVD) zei wel de strijd aan te binden met woonoverlast, maar dat die nogal moeizaam is. “Ik wil bewoners wel beschermen tegen huisjesmelkers, maar elke vierkante meter in Amstelveen is nu eenmaal goud waard”, zei hij. Naast woningbouw wil hij de stad aantrekkelijk en groen houden. Onder meer hebben inwoners last van oprukkend Airbnb in de gemeente (verhuur van woningen voor korte termijn als een soort hotel). Onlangs werd duidelijk dat een eigenaar van vijftig woningen die daarvoor gebruikt.

 

Lees ook:Bot gastdocent over ontstaan van wijken
Lees ook:Pols: ‘betaalbare woning kloof tussen PvdA en VVD’
Lees ook:PvdA: Extra aandacht voor huisvesting mensen met middeninkomen
Lees ook:Nieuwe Olmenhof troch niet zo pompeus
Lees ook:Geen extra sociale woningen voor statushouders

Eén reactie op “School tast monument Van Leer niet aan

  1. Kaas

    Hoort dat park van Van Leer ook bij dat monument ?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.