‘Huiskamer’ in raadhuis en dialoog geopend

“Uw huiskamer”, noemde burgemeester Mirjam van ’t Veld de totaal omgebouwde eerste verdieping van het gemeentehuis, bij de raadszaal. Die werd woensdagavond officieel door haar geopend. Het was ook de aftrap van ‘Mensen Maken Amstelveen’, waarmee de gemeente een beweging op gang wil brengen “waarbij inwoners en partijen met elkaar in gesprek gaan”.

De term ‘huiskamer’ heeft overigens een voornamelijk overdrachtelijke betekenis, want geen inwoner komt zo lastig zijn huiskamer in als die op het raadhuis. Hij moet via een beveiliging, vertellen waar hij voor komt en wordt dan – als zijn afspraak is bevestigd – door iemand opgehaald. Wat dat betreft is het gemakkelijker voor Amstelveners hun huiskamer in de wijkcentra te zoeken dan op het gemeentehuis. Daar is trouwens enorm geïnvesteerd, onder meer in een veertien tinten blauw bevattende nieuwe vloerbedekking, zitjes met comfortabele banken, gemakkelijke stoelen, bijzettafels, een buffet met (bier) tap en wanden vol kunst van (uiteraard bekende) lokale kunstenaars.

Die investering is royaal geweest, geeft wethouder Jeroen Brandes van wijkbeheer en welzijn toe, maar er wordt ook veel terug verdiend, doordat men er bijeenkomsten kan houden waarvoor de lokale overheid anders andere ruimten, zoals die in het Cobra Museum, moest afhuren. De vernieuwde ruimte ziet er prachtig uit, vindt de burgemeester. “Wij zijn er als college en raad heel blij mee. Het is nu veel meer een ontmoetingsplek, een bestuurlijk hart, waar politiek en inwoners elkaar kunnen treffen. Als college en raad vinden we het contact met u als inwoners belangrijk. Je hoort de laatste tijd zoveel over de kloof tussen overheid en inwoners. Die moeten we toch met elkaar kunnen verkleinen.”

Volgens haar kan dialoog mensen en groepen met elkaar verbinden, waardoor men elkaar de hand reikt en beter begrijpt. “We willen graag dat onze inwoners en instellingen ook de handschoen oppakken en aan de slag gaan met Mensen Maken Amstelveen. Zij zijn immers de kracht van onze samenleving, onze inspiratiebron,” zei ze.

 Verharding

De genodigden bij de start van de beweging en de opening van de huiskamer was gevraagd een foto van zichzelf en iemand anders mee te nemen. Zij konden die trouwens ook staande de vergadering in een draagbare lijst laten maken. De plaatjes werden op een wand geprikt. Door de veranderende samenleving en steeds meer diversiteit in Amstelveen ontstaat het gevaar dat groepen tegenover elkaar komen te staan, is de gedachte van B&W. ‘In deze tijden van verharding, waarbij helaas nog steeds sprake is van terreur en geweld in de wereld, is omkijken naar elkaar, elkaar op een positieve manier stimuleren en het geven van vertrouwen een groot goed.’ Een vertrouwen dat trouwens niet geldt voor wie het raadhuis en ‘zijn’ huiskamer wil bezoeken. Die passeert echt niet zonder meer de bewaking.

 Commissie

Naast de huiskamer begon om 20.00 uur de vergadering van een raadscommissie, waarvoor de circa tweehonderd bezoekers werden uitgenodigd. Niemand maakte van die invitatie gebruik, dus de kloof tussen overheid en politiek, waarover de burgemeester sprak, is nog geenszins gedicht. Het interesseert kennelijk niemand van de bevolking wat er door haar vertegenwoordigers wordt gezegd. Maar misschien manifesteert ook het bedoelde contact tussen overheid en inwoners, alsmede tussen mensen onderling, zich uitsluitend digitaal. Men kan het nu gestarte platform: www.mensenmakenamstelveen.nl bezoeken en daar de dialoog aanzwengelen.

Breder effect

Die vindt volgens de gemeente plaats tussen inwoners onderling, binnen verenigingen, in de wijken, tussen inwoners en bedrijven / instellingen en tussen inwoners en de gemeente en tussen de medewerkers onderling. ‘Mensen maken Amstelveen is van iedereen, want mensen maken Amstelveen.’ En dat moet allemaal gestalte gaan geven aan de participatie, vast geklonken in een wet, maar via de lokale beweging volgens B&W zorgend voor een ‘breder effect’.

Het is de bedoeling dat de via het platform vergaarde inzichten worden gebundeld in een soort manifest, dat de gemeente ‘handvatten voor een nog betere participatie’ geeft. Plus antwoord op vragen als: Hoe gaan we met elkaar om in de stad en wat wil men zelf doen voor Amstelveen?

“Wij hopen dat deze huiskamer hier een rol in gaat spelen\”, zei Van ’t Veld bij de opening. “Dat het een plek is van openheid, van verbondenheid, een plek waar iedereen zich thuis mag voelen. Om dit te symboliseren bied ik u namens het college een kleurrijk bloemstuk aan, want deze huiskamer is immers van u.” Het bloemstuk bleef de huiskamer staan. Voor wie kans ziet er in door te dringen…

Inspiratiebron voor de aankleding is De Poel, die gedurende het jaar zoveel gezichten kent. ‘Vandaag, hier op deze plek, is het begin van een enorm netwerk dat u kunt opbouwen. In het belang van uzelf, maar bovenal ook in het belang van Amstelveen”, zei Van ’t Veld.

Er hangt kunst aan de muur van Ma Hui, Paul van Riel, Julia dos Santos Baptista, Sharon van den Berg, Marja de Boer Lichtveld en Stephanie Rhode. Maar ook van Tomas Hillebrand, Jan Verschoor en Rob Brunnmayer. De drie laatsten hingen vrijwillig alles hebben op een manier op die de kunst het beste tot zijn recht doet komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:‘Koffiebus’ vist naar buurtidee in Nes
Lees ook:Dorpsfestijn rond ‘Kunst en Kitsch’
Lees ook:Burgerbelangen: ‘CU negeert scheiding kerk en staat’
Lees ook:Twee mille voor initiatief in Nes
Lees ook:Graffiti als kunst mag blijven, rotzooi moet verdwijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.