Gemeente hield in 2016 € 14 miljoen over

Herbert Raat

Hoewel eerder door financieel wethouder Herbert Raat werd gezegd dat de gouden tijden voor Amstelveen voorgoed voorbij zijn, heeft de gemeente een zeer sterke financiële positie, laat zij weten. Zij baseert zich op het accountantsverslag en het jaarverslag over 2016, waarin € 14,5 miljoen winst werd gemaakt. Daarvan gaat 8 miljoen in de spaarpot. De accountant constateert een positieve ontwikkeling bij inkoop en aanbesteding.

Raat (VVD) wil intussen het geld niet over de balk gooien en kritisch blijven kijken naar het uitgeven van elke euro. “We willen de volgende generaties zo min mogelijk achterlaten met schulden,” zegt hij.

Raat wil blijven sparen voor in de toekomst te verwachten uitgaven. Vandaar dat hij daarvoor acht miljoen reserveert. Er komt vrijwel geen geld meer uit grondverkoop voor wijken en bedrijfsterreinen. Met het financiële beleid stemde de raad overigens in.

De gemeente heeft veel minder schulden dan het landelijke gemiddelde per inwoner. In 2014 was er een schuldquote van -1% en het gemiddelde +63%. Vorig was de schuldquote nog lager (-3%), wat betekent dat de gemeente er in twee jaar nog beter voor kwam te staan.

Dat geldt ook voor het zogenoemde weerstandsvermogen, zodat de gemeente wegens een gunstige solvabiliteit aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. In 2014 had Amstelveen een solvabiliteit van 53%, terwijl die landelijk 32% was. In 2016 liep de Amstelveense solvabiliteit op tot 60%.

Onrechtmatig

Intussen heeft de gemeente wel twee jaren achter de rug waarin er geen volledig goedkeurende verklaring van de accountant kwam. Omdat zij – met name op het punt van de verplichte Europese aanbesteding – nu aan alle wetgeving voldoet, kwam die verklaring er nu wel. Wat het aangaan van contracten met externe partijen daalde de gemeente voor het eerst onder de wettelijke bepaalde grens van € 2,5 miljoen. In 2014 beliepen die contracten nog € 6 miljoen. “In sommige gevallen is ervoor gekozen de onrechtmatigheid te accepteren tot de contractperiode is verlopen. Dit omdat het opzeggen van de contracten duurder zou uitvallen”, meldt de gemeente. “Een voorbeeld hiervan is de bedrijfskleding van de buitendienst. De vierjarige raamovereenkomst uit 2009 bleek in 2012 onrechtmatig te zijn. Om kapitaalvernietiging te voorkomen werd ervoor gekozen tot en met 2017 gebruik te maken van dit contract. De controle van het sociaal domein moet nog worden afgerond.”

 Commissies

Op aanbeveling door de Rekeningencommissie, een delegatie uit de raad die jaarlijks de rekening beoordeelt en indien nodig advies erover uitbrengt, werd de interne beheersing van de financiën zichtbaar verbeterd. De commissie adviseerde via (simulatie) trainingen “houding en gedrag” van het personeel het ‘proces duurzaam te borgen binnen de organisatie’.

De commissie uitte ook haar zorgen over automatisering en digitalisering, die trouwens nog steeds een zorgelijk onderdeel van de gemeentelijke communicatie vormt. Ook daarbij moeten volgens haar de houding en het gedrag van medewerkers ‘meebewegen’.

De jaarrekening over 2016 wordt van 18 t/m 20 april besproken in de raadscommissies.

 

Lees ook:Gemeente: dit jaar verlies van ruim 8 miljoen
Lees ook:Gezonde gemeentefinanciën geen aanleiding voor feest
Lees ook:Gemeente: € 11 miljoen voordeel 2015
Lees ook:Gemeente heeft vorig jaar 7 miljoen over gehouden
Lees ook:Gemeente kiest vier aanbieders huishoudelijke hulp

8 reacties op “Gemeente hield in 2016 € 14 miljoen over

 1. jo

  Veel geld over, maar minima gekort.
  Op bv woonkostentoelage max 32,50 per maand,wanneer ondanks “huursubsidie”woonlasten te hoog zijn.
  Bv. gehandicapten, die in een vrij sectorwoning moeten gaan wonen.
  Toelage gehandicapten en chronisch zieken.
  Eigen bijdrage was 0, toen 19,50 nu 17,50 minimaal.
  Kan wel teruggekregen worden bij Z&Z, maar enorm gedoe.
  HOE MINDER JE KUNT,HOE MEER JE MOET DOEN om je hoofd nog boven water te houden.
  De “zwaksten” worden extra getroffen en niemand bekommert zich er om.
  :( (

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Goede ontwikkeling dat men wat overhoudt, maar ik heb toch 2 vragen.
  Waar spaart men voor, afgezien de pot voor onvoorziene financiële ontwikkelingen.
  En waar wil men nu de overgebleven 6,5 miljoen aan gaan besteden?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  Raat: “De (VVD) wil intussen het geld niet over de balk gooien en kritisch blijven kijken naar het uitgeven van elke euro.”

  Dit goedkope trucje is al jarenlang het elixer van de VVD. Altijd maar tromgeroffel over zuinig met geld omgaan. Pure rechtse demagogie. Maar het over de balk smijten van belastinggeld in de vorm van HRA, daar hoor je ze nooit over.

  De volgende generaties willen wij niet met schulden opzadelen, maar wel met armoede.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat bijna elke partij is voor een vorm van HRA en dat zelfs de VVD heeft gestemd voor een uiterst langzame afbouw.
   En zeker de politiek en banken dat je nog leningen kunt krijgen tot 100% van het aankoopbedrag. Dit maakt een hele maatschappij zeer kwetsbaar in tijden van tegenspoed.
   Maar dit was een terzijde.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Frank Bikker

  Potverteren is ook niet goed, zoals wij begin jaren 80 hebben gedaan met de gasbel. Toen gingen mensen met pensioen al soms op hun 56e met 100%.
  Maar wat men wel kan doen, is de scherpe kantjes eraf slijpen van de bezuinigingen in de afgelopen jaren door bijvoorbeeld voor betaalbare woonruimte te zorgen in onze gemeente voor werknemers in de verpleegtehuizen, waardoor het voor deze beroepsgroep ook weer aantrekkelijk wordt om hier te komen werken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Ik stoor mij meer aan de ‘claim’ die met name de VVD probeert te leggen op solide financiën. Zelfs de SP is niet voor potverteren, al schuiven anderen hen dat graag in de schoenen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Het klopt dat elke partij tegen potverteren is, maar het gebeurt vaak wel bij diezelfde partijen die beweren er het hardste tegen te zijn.

      /   Beantwoorden  / 
 5. jo

  TOCH GELIJK:
  NIEMAND BEKOMMERT ZICH OM DE MENSEN IN AMSTELVEEN MET ZEER WEINIG INKOMEN !!!!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.