FNV veroordeelt opheffing PMA door B&W

Vakcentrale FNV keurt de plotselinge opheffing door B&W van de Participatieraad Minima Amstelveen (PMA) door B&W af. Het orgaan bracht een rapport uit over ambtelijk falen jegens bijstandsgerechtigden en andere minima, onder meer op het terrein van de re-integratie. De gemeente zei zich daarin niet te herkennen. Ook al wegens interne strubbelingen bij PMA werd dat orgaan, bedoeld voor advies aan B&W en hulp aan minima, van de ene op de andere dag opgeheven.

Daarbij speelde mee dat de gemeente toch al één cliëntenraad voor het gehele sociale domein wenst. Over de opheffing van de PMA is politiek dan ook geenszins gereageerd. Volgens FNV bevatte het rapport van de PMA kritische opmerkingen over machtsmisbruik van het door de gemeente ingehuurde re-integratie bureau Attenzinz / Matchez en door ambtenaren. In het rapport kwamen dertig gevallen voor, maar B&W weigerden volgens PMA de betreffende dossiers in te zien.

FNV Uitkeringsgerechtigden zegt cliëntenraden belangrijk te vinden om ‘vanuit cliëntenperspectief signalen aan de orde te stellen en op te komen voor hun belangen’. Volgens de vakbond moet de gemeente die signalen serieus onderzoeken en te zien waar verbetering van het beleid mogelijk is. Door de raad gewoon op te heffen, heeft zij geen kennis genomen van de door PMA opgevangen signalen.

FNV zegt de signalen in het rapport, waarin B&W zich dus niet herkennen, wel degelijk te herkennen. Die komen ook bij de vakbond binnen. De leden van PMA gaan overigens door onder de naam Cliëntenraad Minima Amstelveen (CMA) en blijven minima bijstaan.

 

Lees ook:B&W heffen participatiegroep minima op
Lees ook:Raad buigt zich in geheim over PMA-rapport
Lees ook:Gemeente komt nu met PMA-stukken
Lees ook:Opgeheven PMA verwijt B&W ‘onbehoorlijk bestuur’
Lees ook:FNV in beroep tegen stop ‘vogelvrijheid’ PMA

2 reacties op “FNV veroordeelt opheffing PMA door B&W

 1. Frank

  En wat gaan de gemeente en het FNV nu doen? Erbij staan en niets doen?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Je moet ook een beetje de mores en geschiedenis van Amstelveen kennen. Amstelveen is indertijd steeds meer een plek geworden waar de goed gesitueerden het goed toeven vonden. Veel groen en ruimte voor hen die zich dat konden en kunnen permitteren. Allengs is dat uitgegroeid tot een stad met een bestuur dat daarbij past. Dat heeft door de economische groei ook een aantrekkingskracht gehad op de minder draagkrachtigen die welkom waren als goedkopere arbeidskrachten door de aantrekkende economie.

  Maar die groep eist nu ook haar deel op in de leefomgeving. Een groep die van oorsprong altijd een minderheid was en waar niet zoveel rekening mee gehouden hoefde te worden. Dat spanningsveld is echter sterker geworden als gevolgd van het eigen succes van beide groepen. Echter, met het teruglopen van de economie sinds 2008 zie je dat de eerste groep sterker verankerd zit in de haarvaten van Amstelveen en derhalve nog altijd de dienst uitmaakt. Tel daar de macht van het geld bij op en je begrijpt dat de economisch zwakkeren als eerste aan het kortste eind trekken. En zo komen de roots op gezette tijden altijd weer boven drijven.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.