Raat: Bunker wordt monumentaal educatief project

In tegenstelling tot omwonenden, die de gemeente voor de rechter slepen, blijven B&W er bij dat de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg, een gemeentelijk monument moet worden. Het college heeft voor het oplappen ervan al vast € 150,000 begroot en wil dat de gemeenteraad dat woensdag goedkeurt. Wethouder Herbert Raat zegt in een brief aan de gemeenteraad dat het niets te maken heeft met verheerlijking van nazipraktijken, maar alles met het levendig houden van de verschrikkingen van de oorlog voor komende generaties.

Er is contact geweest met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en stichting Amstelveen Oranje, die met gemeentelijke steun het project ‘Nooit meer terug gekomen’ ontwikkelt, dat gericht is op het boven tafel krijgen van verhalen over Joodse Amstelveners in de Tweede Wereldoorlog. De twee organisaties vinden volgens Raat de herdenking van wat oorlog en onderdrukking aanrichtte in Amstelveen belangrijk en gaan met de gemeente in overleg over de wijze waarop de bunker daarin een rol kan spelen.

De bunker was jarenlang als jongerencentrum van de Pauluskerk in gebruik en wordt daarom – ook in de brief – consistent Paulusbunker genoemd. Hoewel in 1943 gebouwd, wil de gemeente het woord nazibunker niet gebruiken. Ook inasprekers die dat deden bij de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) werden door de voorzitter op de vingers getikt.

Pauluskerk

Volgens Raat heeft een monumentale status van de bunker niets te maken met goed of fout, mooi of lelijk, maar alleen met ‘de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden van een gebouw’. Hij verwijst onder meer naar een bunker in kamp Westerbork, die Rijksmonument werd. “De Paulusbunker is één van de weinige historische overblijfselen uit de tweede wereld oorlog in Amstelveen. Andere bunkers in Amstelveen zijn door de jaren heen gesloopt”, schrijft Raat, die het belangrijk vindt het object voor het nageslacht te behouden. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, een adviesorgaan van het college, vindt dat de monumentale status terecht is.

“Door de bunker vervolgens een historische educatieve functie te geven kunnen we schoolkinderen laten zien wat zich in de oorlog heeft afgespeeld”, schrijft Raat, die er op wijst dat ook de tegenover de bunker gelegen Pauluskerk een belangrijke rol heeft gespeeld in de opvang en bescherming van ondergedoken Amstelveners. “In overleg met de Pauluskerk wordt verkend hoe kan worden samengewerkt bij het in beeld brengen van deze geschiedenis. Hiermee ontstaat een educatieve route tussen de Paulusbunker en de Pauluskerk.”

Over de definitieve invulling van het educatieve programma, waarover B&W met verschillende partijen in overleg zijn, en verder onderzoek naar de geschiedenis rond de oorlog komen voorstellen naar de gemeenteraad. Raat: ”Volgens onze laatste informatie wonen in Amstelveen, na Amsterdam, de meeste Joden in Nederland. Het is daarom van belang dat we onderzoek doen naar de oorlogsgeschiedenis van onze Joodse inwoners.”

 

 

Lees ook:Actievoerders bunker trekken schorsingsverzoek in
Lees ook:Bunker nu gemeentelijk monument
Lees ook:Anti-bunkerclub: Raat vertelt onwaarheid
Lees ook:Raat verwacht eind 2017 voorstel bunker
Lees ook:Bunker

11 reacties op “Raat: Bunker wordt monumentaal educatief project

 1. Frank Bikker

  Ronduit verspild geld. Elk Amstelveens kind heeft wel eens een bunker gezien en leerstof/ verhalen/ films/ docu’s over WO2 zijn in overvloed te vinden in de (school)bibliotheek en internet. Zelfs over de regionale geschiedenis van WO2 zijn er sites.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Olaf Oomes

  Aardig geprobeerd Hr. Raat, maar u zit fout, hartstikke fout, op dit dossier. Voelt u dat dan echt niet aan?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  Ach, al die monumenten, herdenkingen; allemaal voor de bühne.
  Arthur Japin zei het laatst heel treffend in een interview. “We herdenken al 71 jaar en we leren helemaal niets !” De ellende gaat gewoon door. Alleen maar gelegenheden om die Oranje-trekpoppen te legitimeren in hun baantje. Maxima staat te janken bij een monument. Ze weet van toeten noch blazen. Haar vader gooide ze zo de zee in, al die gasten die een eigen mening hadden. Zullen wij hier anderhalve ton in een oude bunker smijten. Pffff. Het mag weer duidelijk zijn….. VVD-ers kunnen niet met geld omgaan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Zoostje

   Mijn complimenten voor je reactie @Rotary-vriendje.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Frank Bikker

  Het gehele regionale erfgoed van Amstelveen is grondig verkankerd de afgelopen tientallen jaren de voormalige geschutstelling met kanon na. De kruitfabriek is ook verbouwd tot kantoor en het luxerestaurant Lute. Voor de rest is er hier daar nog een boerderij en enkele kerken. Het jagershuis en omgeving is 1 stuk horeca geworden.

  Wat te denken van een tandartspraktijk in de Dorpskerk? Ja, was van de kerk, maar wie heeft die vergunning voor die kerk afgegeven en is het ook geen archeologisch vindplaats? Het is namelijk bekend dat daar sinds de Middeleeuwen een kerk heeft gestaan. Ik kan nog wel meer voorbeelden geven, maar dat gaat te ver.

  Als de hr. Raat begaan is met ons erfgoed waarom dan niet her en der voorlichting op borden op die plekken van historisch belang. Denk aan de veldslag tussen patriotten en koningsgezinden bij het Oude Dorp.
  De middeleeuwse origine van de Thamerweg. Waar hebben turfvaarten gelopen, waar was het haventje van Amstelveen? Waar de overtoom voor de trekschuit naar Leiden enz. enz.
  De vereniging tot bescherming van Amstelland doet het al gedeeltelijk en ook over de flora en fauna.

    /   Beantwoorden  / 
 5. KGB

  Bunkergate, niet meer en niet minder.
  Paulus draait zich om in zijn graf.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  Nazidom, Jodenvervolging en WO2 en de meeste andere oorlogen hadden hun oorsprong in het levendig houden van de geschiedenis en het verbijzonderen van bevolkingsgroepen ogv de afkomst, religie en cultuur van de vervolgers en van de vervolgden cq vijanden.

  Denken Raat, CIDI, etc. dat foto’s en films in een zaaltje in een lelijk gebouwtje iets zal bijdragen aan de wens en het vermogen van jonge mensen om met elkaar samen te leven ondanks de verschillen die zij van huis uit hebben meegekregen?

  Kinderen van openbare, bijzondere, rooms-katholieke, protestants-christelijke, islamitische en orthodox- en liberaal-joodse scholen gaan straks natuurlijk wel apart naar die bunker.. Ze kunnen beter met elkaar gaan sporten in gemengde teams.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Eens.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Zoostje

    En de Zorreguieta’s laten een traantje, kijken ernaar , buigen hun Koninklijke hoofd en dat was dat. Gegroet al diegenen die in zee zijn geworpen idd.

      /   Beantwoorden  / 
 7. Frank Bikker

  Lachuh!!! In Hart van Nederland konden we zien hoe Raat zich als een dubbelgevouwen pannenkoek naar binnen moest schuiven om dit ruimtelijk monument te betreden. Het leek meer op een groot uitgevallen mangat. Jammer dat hier nu eens geen foto van is.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.