Laan vernoemd naar Piet Tijsterman

Bot (links) en echtpaar Tijsterman. Foto: Anco Stoffels

Hij was ooit eigenaar van een sportwinkel in de Dorpsstraat en mede oprichter van diverse sportverenigingen, zoals De Poelster en het in 1942 heropgerichte NFC. In zijn winkel werden ’s winters ook de schaatsen van veel Amstelveners geslepen. Met de gemeente had wijlen Piet Tijsterman eigenlijk nog wel een appeltje te schillen, maar dat conflict leek vrijdagmorgen begraven, toen wethouder Peter Bot van Sport (Burgerbelangen) zijn zoon Jan en diens vrouw Resia een straatnaambord aanbod. In de laatste nieuwe wijk van Amstelveen komt een Piet Tijstermanlaan.

De overhandiging vond plaats bij de start van de laatste van de drie atletiekdagen voor scholieren op AV Startbaan. Die sportieve prestaties vonden plaats ter gelegenheid van het EK Atletiek in Amsterdam. De deelnemers mochten, na zich op het veld te hebben uitgesloofd, met de bus naar het Olympisch Stadion in Amsterdam, om daar internationale topsporters aan werk te zien.

De familie Tijsterman was met vier generaties vertegenwoordigd bij de overhanding van het straatnaambod. Eerder al gingen dergelijke borden naar nabestaanden van in haar werk vermoorde politieagente Gabrielle Cevat, journalist Henk Godthelp en kunstenaar Toon de Haas.

In het najaar wordt de vijfde naam bekend gemaakt. De gemeente riep in december onder het motto ‘het cement van Amstelveen’ inwoners op namen van Amstelveners in te sturen voor de nieuwste en waarschijnlijk laatste nieuwbouwwijk van Amstelveen, ten zuiden van Westwijk.

De bouw van de nieuwe wijk De Scheg start naar verwachting in 2018. Wethouder Herbert Raat toonde zich eerder een warm voorstander van het vernoemen van een straat naar zijn overleden vriend Henk Godthelp, van wie overigens postuum een roman verscheen.

Jan Tijsterman, die ook het startschot gaf voor de scholenwedstrijden, had de winkel van zijn vader verder willen voortzetten. Hij deed dat ook jarenlang, maar het pand was van de gemeente en die krikte de huur ervan op naar onbetaalbare hoogte (destijds ongeveer bijna 800 gulden per vierkante meter). “Mijn vader zei nog dat het geld met dubbeltjes en kwartjes bij elkaar moest komen”, herinnert Jan Tijsterman zich.

Die nam, na winkelier te zijn geweest, zijn oude beroep van Timmerman weer op en ging bij een lokale bouwer werken. Dezer dagen wordt hij gepensioneerd. Bot wilde over de confrontatie van een lokale middelstander met de gemeente vrijdag alleen kwijt dat het naar de wetenschap van nu destijds niet had mogen gebeuren.

IJs keuren

“Mijn vader heeft veel voor het sportverenigingsleven betekend”, zegt Jan Tijsterman. “Hij was begin jaren zestig initiatiefnemer en de eerste voorzitter van Schaatsvereniging De Poelster en stond aan de wieg van de heroprichting van voetbalvereniging NFC in 1942. Die vereniging ontwikkelde zich tot een grote, algemene sportvereniging met verschillende afdelingen naast de hoofdafdeling voetbal. Uit NFC is bijvoorbeeld Atletiek Vereniging Startbaan ontstaan. Ook keurde hij in opdracht van de gemeente ´s winters de betrouwbaarheid van het ijs op de Poel. In 1948 startte hij een Sportwinkel in het Oude Dorp. Ik ben heel trots op het vernoemen van mijn inmiddels overleden vader met een straatnaam in De Scheg”.

Zijn relatie met de gemeente leidde er intussen niet toe dat enige clementie met hem als huurder werd getoond door de lokale verheid. Volgens Bot viel zijn keuze, tussen alle op basis van door inwoners aangedragen nominaties, op Piet Tijsterman, wegens zijn grote verdiensten voor verschillende sporten en sportverenigingen in Amstelveen.

“De Poelster en NFC bestaan nog steeds”, zei hij. “En menig Amstelvener heeft zijn of haar eerste voetbaltenue of nieuwe schaatsen gekocht in ‘Sporthuis Piet Tijsterman’.” De verenigingen bestaan nog, de winkel niet meer, dankzij de destijds in het Oude Dorp sloopgrage gemeente…

 

Lees ook:Athletics School Champs bij AV Startbaan
Lees ook:Info over rollator- of rolstoelracen
Lees ook:De Poelster opent nieuw seizoen op Jaap Edenbaan
Lees ook:Nog tot zondag ijsbaan op Stadsplein
Lees ook:Weer wandelchallenge bij AV Startbaan

Eén reactie op “Laan vernoemd naar Piet Tijsterman

  1. Frank Bikker

    De gemeente krikte de huur op naar ongekende hoogte, maar dat gebeurt nu niet meer. Nu laat de gemeente dat aan projectontwikkelaars over!

    Volgens mij hij menige schaats van mij geslepen en heb ik met mijn moeder daar mijn eerste “houtjes” en “krabbertjes” gekocht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.