Aansluiting AV bij Ombudsman Amsterdam

Omdat de gemeenteraad daartoe heeft besloten sluit Amstelveen zich per 1 juli aan bij de Gemeentelijke Ombudsman van Amsterdam. De overeenkomst met de Nationale Ombudsman wordt – per 1 januari 2017 – opgezegd.

Volgens de gemeente is de ombudsman fysiek en gevoelsmatig nu dichterbij. Hij houdt een spreekuur en gaat mogelijk in de toekomst in Amstelveen een inloopspreekuur organiseren.

Volgens de gemeenteraad wordt inwoners van Amstelveen dan een betere klachtenvoorziening geboden. Daarbij werd ook aangevoerd dat deze Ombudsman de regio goed kent en ook de klachten jegens de Stadsregio en de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland behandelt.

De Gemeentelijke Ombudsman Amsterdam gaat Amstelveen vragen enkele lokale contactpersonen aan te wijzen. Ook organiseert hij een workshop klachtherkenning voor medewerkers van de gemeente die veel klantcontacten hebben. Dat draagt volgens de gemeente bij aan de duidelijkheid over de interne en externe klachtenprocedure en het snel en soepel laten verlopen van eventuele doorverwijzingen.

B&W zeggen er veel waarde aan te hechten dat klagen voor de inwoners van Amstelveen laagdrempelig is en bij een onafhankelijke instantie kan worden gedaan. Met een wekelijks inloopspreekuur en de frontoffice van de Gemeentelijke Ombudsman Amsterdam kunnen inwoners elke dag van 10:00 tot 12:00 uur terecht voor een eerste scan van hun klacht. Inwoners van Amstelveen krijgen daardoor meteen duidelijkheid over bij wie ze met hun vraag en / of klacht terecht kunnen, nog voordat zij die hebben verzonden.

 

 

Lees ook:Helft klagers ombudsman gemeente niet of matig tevreden over afhandeling
Lees ook:Klachten bij Onbudsman gemeente blijven toenemen.
Lees ook:Lokale ombudsman wordt ‘burgerraadsman’
Lees ook:Verordening over klachtbehandeling verdwijnt
Lees ook:Iets meer klachten over ambtenaren dan vorig jaar

6 reacties op “Aansluiting AV bij Ombudsman Amsterdam

 1. PeterPC

  “De Gemeentelijke Ombudsman Amsterdam gaat Amstelveen vragen enkele lokale contactpersonen aan te wijzen.”

  Dat zal Robert van Waning wel worden, die was al kind aan huis bij de Ombudsman.

  Herbert Raat kan zijn borst nat maken. Sterkte Herbert.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Amstelveen.blog is als enig forum voor publiek debat de laagstdrempelige instantie voor klachten over Amstelveens bestuur en ambtenarij. Als bestuurders, politici en ambtenaren dit forum niet serieus nemen, dan duidt dat op een instelling waaraan de Amsterdamse ombudsman weinig aan zal kunnen veranderen.

  @PC, ik zal mij niet laten inkapselen zoals de lokale journalisten dat wel hebben laten gebeuren. Ik ben en blijf een gewone kritische burger, want die moeten er ook zijn in een goed functionerende (lokale) democratie.

  Mijn ervaring heeft trouwens geleerd dat ook ombudsmannen zich uiteindelijk laten inkapselen. Zij willen namelijk graag door bestuurders, politici, ambtenaren en journalisten serieus genomen worden en dat lukt alleen als zij door die kliek worden geaccepteerd als één van hen. Dan moeten zij zich vooral niet te veel vereenzelvigen met de gewone burgers.

  Beide keren dat ik bij de gemeentelijke ombudsman ben geweest, fungeerde hij als notulist van de gemeentesecretaris. Dat bedoel ik.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Matthijs

  Journalisten, bestuurders, politici, ambtenaren, ombudsmannen – niemand deugt eigenlijk. Alleen Robert van Waning. Maar ja, als die het alleen voor het zeggen krijgt, is dat weer een dictatuur, wat hij dat de ultieme democratie noemt. Ingewikkeld hoor

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   ‘Degenen die het woord democratie te pas en te onpas in de mond nemen, moeten worden gewantrouwd’

   (dixit Rob de Wijk)

     /   Beantwoorden  / 
 4. KGB

  AV en ommelanden aansluiten bij Amsterdam! De naam is er al:
  Metropool Amsterdam.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Zonder tegenspraak deugt geen enkele vorm van macht. Daarom is democratie volgens Churchill de minst kwade vorm van regering.

  Tegenspraak, kritiek, oppositie en publieke verantwoording zorgen ervoor dat bestuurders, politici, ambtenaren en journalisten hun macht niet kunnen misbruiken zonder dat zij daarop kunnen worden aangesproken.

  Tegen het oordeel van een ombudsman is geen hoger beroep mogelijk, evenmin als tegenspraak en discussie. In democratisch en rechtsstatelijk opzicht is dat een bezwaar. Ik heb er in ieder geval slechte ervaringen mee.

  @Matthijs Roeleveld, voor jou is er maar één die niet deugt. Gelukkig kan je hem tegenspreken. Ik heb dictatuur natuurlijk nooit democratie genoemd. Zolang jij mij alleen met zulke verdraaiingen kunt beschuldigen, hoef ik mij daarvan niets aan te trekken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.