Crematorion officieel geopend

Wethouder Peter Bot (bbA) heeft donderdagavond het crematorion, het eerste in Nederland, op Zorgvlied officieel geopend. In een tipi-achtige ruimte staat alleen een oven et is verder een half open voorportaal.

Bij het crematorion is de behoefte van nabestaanden om de overledene tot het laatste moment te begeleiden, als uitgangspunt voor het ontwerp van Group A architecten genomen. Door de naar boven gerichte vormgeving wordt het gevoel van een opgaande reis versterkt, zegt de gemeente.

Wethouder Bot: “Met dit crematorion heeft Zorgvlied eens te meer bewezen voortrekker te willen zijn bij nieuwe ontwikkelingen zónder daarbij het authentieke en monumentale karakter van Zorgvlied te niet te doen. Zorgvlied vindt het belangrijk dat iedereen zich hier prettig voelt. Vandaar ons motto: Thuis. Op Zorgvlied.”

De belangstelling voor cremeren neemt, vooral in de regio Amsterdam, explosief toe. In het crematorion zijn vorige maand al tientallen crematies verricht.

De afscheidsbijeenkomst kan worden gehouden in de monumentale aula van Zorgvlied, maar ook elders, bijvoorbeeld in de eigen huiskamer. De nabestaanden brengen daarna de overledene, lopend door de groene omgeving, naar het crematorion. Daar kunnen de nabestaanden ervoor kiezen de kist na een laatste groet in de voorhof achter te laten of die zelf in de oven te brengen.

Er zijn Open Dagen op de zondagen 29 mei en 5 juni. Man kan dan een kijkje achter de schermen nemen tussen 12.30 en 17.00 uur. Adres: Amsteldijk 273 te Amsterdam. Afgelopen zondag 17 april is de open dag door ruim 400 bezoekers bezocht.

 

Lees ook:Bouw crematorion Zorgvlied begonnen
Lees ook:Extra ‘open dagen’ op Zorgvlied
Lees ook:Hoogste punt van crematorion
Lees ook:Overeenstemming Zorgvlied en Joodse Gemeente over crematorion
Lees ook:Crematorium miljoen duurder dan verwacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.