Gemeente sluit aan bij regionale ombudsman

J. Bakker (bbA)

De gemeente moet toetreden tot de Gemeenschappelijke regeling voor een ombudsman in de in de metropool Amsterdam. De gemeenteraad heeft dat, met de SP tegen, in een door Burgerbelangen ingediende motie woensdagavond uitgesproken. Wethouder Jeroen Brandes gaat dat regelen, maar waarschuwde dat het wel even zal duren voordat de zaak in kannen en kruiken is, omdat alle gemeenteraden in het gebied – voor zover nu al in de regeling – met de komst van Amstelveen moeten instemmen.

De raad wil bij voorkeur dat het per 1 januari 2016 ingaat, maar dat lukt waarschijnlijk niet. De gemeente heeft een zogenoemde burgerraadsman, naar wie men met klachten over ambtenaren kan. Komt men er met hem niet uit dan kan een inwoner naar de nationale ombudsman stappen. Maar klachtenbehandeling moet laagdrempelig zijn, betoogde fractievoorzitter Jitze Bakker van Burgerbelangen (BBA). En dan ligt de regionale ombudsman, die ook geregeld spreekuur houdt en daar mensen uitnodigt, toch meer voor de hand.

Dat past ook meer in het beleden politieke beleid dat de gemeente naar de mensen toe moet gaan, vindt Bakker.

 

 

Lees ook:Nog geen overstap naar regionale ombudsman
Lees ook:Aansluiting AV bij Ombudsman Amsterdam
Lees ook:Lokale ombudsman wordt ‘burgerraadsman’
Lees ook:Ambtelijke traagheid bovenaan klachtelijst burgers
Lees ook:Helft klagers ombudsman gemeente niet of matig tevreden over afhandeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.