Geen publieksbalie in Stadshart

 

Jeroen Brandes

Er komt als het aan B&W ligt geen gemeentelijke publieksbalie in het Stadshart, als vooruitgeschoven post van her raadhuis, bijvoorbeeld in de bibliotheek. Dat zei wethouder Jeroen Brandes donderdag tegen de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen. Hij reageerde op vragen van GroenLinks, die voor zo’n balie had gepleit. In het recente verleden deed ook D66 dat, maar die partij maakt nu deel uit van de coalitie en B&W.

“Er is behoefte aan een andere soort gemeentelijke dienstverlening dan tot nu toe”, zei Brandes. Hij doelde op toenemende (fysiek onpersoonlijke, red) digitalisering. Ook andere instellingen, zoals de Vrijwilligers Centrale, willen een koppeling aan een informatieplatform, zei Brandes. Er komt in het Stadshart dus geen bemande balie met flyers enzovoort, liet hij weten. De wethouder beloofde binnenkort op de zaak terug te komen.

Er is volgens hem sprake van een geheel nieuw cultuurbeleid in Amstelveen. Dat houdt ook het niet meer op de bestaande wijze subsidiëren van Noorddamcentrum en cultureel centrum Griffioen (Uilenstede) in.

ICT

De toenemende digitalisering die B&W voorstaan, vergt de komende tijd een investering van minstens zeven ton, meldde wethouder Herbert Raat van Financiën. In totaal kost de betreffende afdeling, waar voor Amstelveen en Aalsmeer 53 fte’s bestaan, ongeveer zes miljoen euro per jaar. “ICT is een zorgekind in de komende jaren”, zei Raat. Volgens anonieme ingewijden op het raadhuis zijn de systemen deels verouderd en aan de trage kant. In verband met de zogenoemde decentralisatie – taken die het Rijk naar de gemeenten schuift – worden aan ICT steeds meer eisen gesteld. Maar het is geen sexy onderwerp, denkt Raat. “We moeten er blijvend in investeren. Dat blijft een belangrijk punt van aandacht”.

Lees ook:Nieuwe software gemeente: € 1,7 miljoen
Lees ook:Wethouder Brandes stapt opeens op
Lees ook:Drie wethouders op rolstoel door Stadshart
Lees ook:Nieuwe hangplek voor jongeren
Lees ook:Parkeren raadhuis wordt gratis

34 reacties op “Geen publieksbalie in Stadshart

 1. Olaf Oomes

  Ik ben ook tegen een verkapte dependance van het gemeentehuis in het Stadshart, maar om een geheel andere redenen dan de argumenten waar deze wethouder mee komt.

  Het gehele gemeentehuis behoort in mijn ogen namelijk gewoon in het centrum van de stad te staan. Kortom weg van die Poel locatie en in zijn geheel en dus functioneel verplaatsen naar het Stadshart (of directe omgeving). Daar staat b.v. nog een voormalig KPMG hoofdkantoor leeg.

  Kortom denken in mogelijkheden en wat goed is voor de inwoners van Amstelveen en niet zozeer aan het huidige, ongetwijfeld fraaie, uitzicht van de residerende politici en ambtenaren in de huidige locatie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   U wilt dus het allang afgeschreven pand aan de Poel leeg laten staan (zoals nu KPMG), de gemeente een nieuw raadhuis laten kopen (of tegen een vreselijk hoge huur in bijvoorbeeld het KPMG gebouw huisvesten, dat nog steeds voor 140 miljoen euro op de balans staat van de eigenaar) en burgers hoge pakeergelden laten betalen in het Stadshart. Ook een opvatting natuurlijk.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Bos

   U wilt dus het allang afgeschreven pand aan de Poel leeg laten staan (zoals nu KPMG), de gemeente een nieuw raadhuis laten kopen (of tegen een vreselijk hoge huur in bijvoorbeeld het KPMG gebouw huisvesten, dat nog steeds voor 140 miljoen euro op de balans staat van de eigenaar) en burgers hoge pakeergelden laten betalen in het Stadshart. Ook een opvatting natuurlijk. En ja, het Oude Doro is, tot ongenoegen van het Stadshart, nu eenmaal het nieuwe (en ooit oude) horecacentrum van Amstelveen. Leuk als men na een bezoek aan het raadhuis nog even een kop koffie wil drinken of zoiets. Het Stadshart wil internationaal centrum zijn, het Oude Dorp is gewoon het locale. Trouwens: hoe centraal ligt het stadhuis in Amsterdam dan wel tegenwoordig? Nou ja, moeten wij natuurlijk wel even van die belachelijke deelraden af.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Olaf Oomes

    Tja Hr. Bos uw uitgesproken mening was al overgekomen bij uw eerste reactie hoor.
    Mijn opmerking “denken in mogelijkheden” is u blijkbaar ontgaan.

    Overigens ook voor de locatie aan de Poel heb ik in het verleden reeds interessante ideeen gehoord. Kortom niet zo somber, maar ook u graag denken in mogelijkheden a.u.b.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Denken in veranderingen om de veranderingen? Mogelijkheden zijn nu dat er 1) Gratis kan worden geparkeerd 2) het Oude Dorp een gezellig centrum is geworden 3) het Stadshart in feite vlakbij de Poel ligt in dit dorp (dichterbij dan het Waterlooplein is verwijderd van de Dam) 4) het veel gemeenschapsgeld zou kosten een nieuw pand te betrekken en alles verhuizen, inclusief de honderden ambtenaren, inclusief vervoer. Verschil is misschien dat sommigen andere mogelijkheden zien dan u.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Olaf Oomes

      U sluit de ogen voor de mogelijkheden en wijst uitsluitend op belemmeringen.
      1) Ik kom er niet zo vaak, maar zelfs in die gevallen was er soms geen parkeerplek beschikbaar en moest hier enige tijd op wachten.
      2) Ik kom niet voor het Oude Dorp, maar voor het gemeentehuis.
      3) Geen appels met peren vergelijken graag. Het topic was gemeentelijke dienstverlening in Amstelveen.
      4) Een stadhuis hoort in het centrum van de stad te staan en niet een uithoek.

        /  
     2. Johan Bos

      1. Maar wel gratis, ook op het plein tegenwoordig voor het raadhuis en verder aan de Doorweg. Dat ligt in het Stadshart, met het vooral voor niet-Amstelveners bedoelde winkelcentrum (waarvan men iets als de PC wil maken) iets anders.
      2. Nou ja, misschien brengen de bezoekers van een raadhuis in het Stadshart de verlevendiging, waarop a; zo lang door de gemeente wordt gehoopt.
      3. Juist. Kan dus goeddeels digitaal, maar u wil het raadhuis een kilometer verplaatsen in dit digitale tijdperk.
      4. Zoals in Amsterdam? Vroeger was het Oude Dorp het centrum van dit tot stad verklaarde dorp.

        /  
     3. Olaf Oomes

      Hr. Bos, wij worden het toch niet eens dus ik hou er verder maar over op.

      Ik zou u nog wel graag één ding willen meegeven. In uw laatste punt 4 stelt U: “Vroeger was het Oude Dorp het centrum van dit tot stad verklaarde dorp.”. Dat klopt inderdaad, maar dat is niet meer zo. U zou zich eens kunnen afvragen waarom dit nu niet meer het geval is.

        /  
     4. Johan Bos

      Helaas wordt dat voor mensen die gezellig uit willen steeds meer wél het geval. Of houdt u vol dat uitkijken over een zielloos leeg plein, uit onbetaalbare horecazaken iets van het centrum is? U zou zich op uw beurt eens kunnen afvragen waarom de gezelligheid zich blijkbaar naar het Oude Dorp verplaatst.

        /  
     5. Robert van Waning

      JB, welke horecazaken aan het Stadsplein zijn volgens u ‘onbetaalbaar’? P60, BLVD, DeliFrance/Soir, Brasserie 14, Pavlov, Sticks, Day of Dixie? Dat zijn allemaal in hun soort prima zaken waar wij graag komen. Zij zijn zeker niet duurder dan die in horecacentrum Het Oude Dorp.

        /  
   2. CeeBee

    Ik kan een glimlach niet onderdrukken als ik lees dat het Oude Dorp zich tot ongenoegen van het Stadshart ontwikkelt tot het nieuwe horecacentrum van Amstelveen. Los van de ongetwijfeld enkele nadelige kantjes die daar aan kleven, toont het maar weer aan dat je gezelligheid niet kunt ‘bouwen’ en opleggen, zoals in het Stadshart. Café- en restaurantbezoekers maken gelukkig nog steeds zelf uit wat en waar ze het leuk vinden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

     Bewoners willen ook graag zelf kunnen uitmaken wat zij nog leuk vinden, maar om een of andere reden worden zij daarin minder serieus genomen door gemeente en pers. Misschien is dat omdat bewoners niet worden gesteund door belanghebbenden zoals horecaexploitanten en hun bevriende journalisten. Veel dorpskernen en stadscentra zijn zodoende hun vaste bewoners kwijtgeraakt, ten koste van de sfeer en de veiligheid.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      Ach ja, journalisten hebben het altijd gedaan, laten we het daarop houden. Die doen niet anders dan bewoners pesten en machthebbers dienen. Toch? Is het trouwens ooit een onderzoek geweest naar wat de bewoners op dit punt willen?

        /  
     2. P.G. van Faassen

      Hallo rvw, “gesteund door belanghebbenden zoals horecaexploitanten en hun bevriende journalisten.”

      En de vriendjes van die journalisten vergeten?

        /  
   3. frank bikker

    Dat stadhuis hoeft toch niet in het KPMG-gebouw. Waarom kan het niet in het gedeelte van de Volksuniversiteit en dat deze verhuisd voor in de avonduren naar Panta Rei en overdag naar het SKAB en buurthuizen? Of naar het geldverslindende Cobramuseum wat maar 4 dagdelen per week open is? Voor het oude gemeentehuis lijken me er genoeg liefhebbers in de privésector te zijn.( hotel, horeca, conferentiecentrum enz.) Ik denk dat dit op de lange termijn alleen maar geld kan opleveren voor alle partijen!

      /   Beantwoorden  / 
 2. Axel Boomgaars

  Beste Johan, zolang ik me kan herinneren en in ieder geval zolang ik in de raad zit heeft GroenLinks niet gepleit voor een publieksbalie van de gemeente in het Stadshart. Wij zien veel meer heil in digitale dienstverlening, thuisbezorgen van reisdocumenten etc., dan een extra balie vijf minuten fietsen van het gemeentehuis af.

  Axel Boomgaars, fractievoorzitter van GroenLinks Amstelveen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Digitale dienstverlening, zoals wij die nu kennen,is iets van de laatste 20 jaar en vooral van de laatste tien jaar. Misschien ben ik fout en denk ik nog aan de bloedgroepen van jullie Partij: EVP, CPN, PSP en PPR. Maar ik zoek het nog wel uit.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Maar op wiens vragen reageerde Jeroen Brandes dan wel?

    Overigens kan ik me wel vinden in de argumentatie van Axel Boomgaars.

      /   Beantwoorden  / 
 3. frank bikker

  Eens met OO en RvW. en beste hr. Boomgaars; Niet iedereen fietst. Velen zijn door gevorderde leeftijd, buitenlandse afkomst, ondernemers in 3 delig pak, gehandicapten in staat om een marginaal gelegen stadhuis te bereiken, ja ook marginaal met ov.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Axel Boomgaars

   Daar heeft u vanzelfsprekend gelijk in, het was echter wel een manier om aan te geven dat de meerwaarde van een extra balie in het Stadshart, zelfs voor de groepen die u beschrijft, beperkt is ten opzichte van alternatieven die ik zie.

     /   Beantwoorden  / 
   1. P.G. van Faassen

    Lekker frank, geeft die Axel je gelijk en daar sta je dan.

      /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  De meerwaarde van zo’n balie is de zichtbare aanwezigheid van de gemeentelijke overheid op de plaats waar die thuishoort, namelijk in het centrum van de stad en niet ergens in een exclusief vakantieoord aan een recreatieplas.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Op de unieke locatie van het gemeentehuis moet een hotel met cafe, restaurant; brasserie, vergaderzalen, terrassen en een speeltuin komen. Dat wordt een internationale hit en publiekstrekker.

  Het gemeentehuis – of wat daarvan in de toekomst nog over is – hoort in het dichtbevolkte centrum thuis, vlak bij het busstation en tramhaltes, het culturele centrum, het winkelcentrum en de A9.

  @JB, in een tot mediacratie verworden democratie hebben journalisten en redacties inderdaad onevenredig veel invloed op de meningsvorming en politieke besluitvorming. Zij kunnen zelfs bepalen wie mag deelnemen aan het publieke debat.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  B&W kunnen wel zorgen voor een app waarmee bewoners, bezoekers, geïnteresseerde bedrijven, etc. mbv hun mobiele telefoon, tablet of pc direct de door hen gewenste gewenste informatie over Amstelveen kunnen krijgen of aanvragen.

  Het winkelcentrum Stadshart heeft zo’n app. Bezoekers kunnen daar bovendien op verschillende plaatsen via iPads de door hen gewenste informatie opvragen.

  Zulke voorzieningen en terminals op diverse plaatsen in Amstelveen fungeren dan als publieksbalie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Piet Paulusma

   Lijkt een beetje op de vagina monologen , maar dan van RVW , ach wat maakt het uit het is allemaal KUT !

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    @PP, de discussies op dit forum zijn moeilijk te volgen, omdat de bijdragen niet chronologisch onder elkaar staan. Mijn bijdragen zijn reacties op dingen die hogerop staan.

    Omdat de meeste reageerders (waaronder JB zelf) zich echter liever beperken tot kreten, oneliners, grofheden en flauwe opmerkingen, is er echter zelden sprake van echte duscussies.

      /   Beantwoorden  / 
 7. Marianne

  Wat een grappige en totaal nietszeggende reacties allemaal. Zeker van Alex Boomgaars. Een gemeentehuis hoort gewoon te staan op een plek die voor een ieder bereikbaar is, met of zonder auto, met of zonder fiets, met of zonder pc. Maar bereikbaar met OV, voor iedereen, waar dan ook vanuit deze gemeente. GroenLinks, dat vroeger, toen het idd JB nog Links was en Groen en na de fusie totaal de weg is kwijtgeraakt, gaat nu via een “jonge knul” ff zeggen, dat men het allemaal maar digitaal moet afhandelen? (Hoe zit het met de ICT en beveiliging??))Tja de Uilenstedegeneratie daar mikt deze Alex op, maar daar bestaat deze gemeente niet alleen uit. De Poel is een drama. Je kan er nauwelijks parkeren, het uitzicht op dat water is voor de gewone inwoner afgeschermd, je wordt harteloos ontvangen door wat callcentergirls en boys, externen worden ingehuurd via stagaiers, Roundup wordt nog steeds verspoten en de Burgemeester is in geen velden of wegen te bekennen, want in Japan…. Is overgens de IPad van wethouder Brandes al terecht? Graag iets meer transparantie.

    /   Beantwoorden  / 
 8. CeeBee

  Inderdaad Marianne, wat een grappige en totaal nietszeggende reacties. De jouwe niet uitgezonderd.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Robert van Waning

  Net als op Dichtbij is inhoudelijk discussiëren hier minder populair dan het maken van flauwe of beledigende opmerkingen. Dat is in ieder geval minder riskant, want je wordt er niet om verbannen.

  JB doet daar zelf aan mee. Hij heeft daarvoor echter een goede reden, die hij deelt met de meeste politici: Gewone burgers mogen niet serieus worden genomen.

  De politicus of journalist die met gewone burgers in discussie gaat, wordt een outcast van het onderonsje aan de Poel. De keuze is gauw gemaakt, nietwaar Alex?.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   ‘JB doet daar zelf aan mee. Hij heeft daarvoor echter een goede reden, die hij deelt met de meeste politici: Gewone burgers mogen niet serieus worden genomen’. Wederom lijkt u God: U kent mijn hart en beweegredenen. Of berust ook dit volgens u weer op feiten?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    JB, wat is dan de reden waarom u niet inhoudelijk ingaat op serieuze reacties waarin wordt gewezen op belangen van bewoners?

    Het Amsterdamse gemeentehuis staat in het centrum en is goed bereikbaar met openbaar vervoer. De locatie van het Amstelveense gemeentehuis was destijds een foute, egoistische keuze van de onderonserige Amstelveense politiek. Is daarover toen nog een publieke discussie geweest, of werden kritische burgers toen ook al dmv verbanning en ridiculisering uitgeschakeld?

    In het Oude Dorp kan men wel eten en drinken, maar niet winkelen.

    Wilt u mij alstublieft niet telkens met God vergelijken? Diens wegen zijn immers ondoorgrondelijk, ook voor mensen die wel in hem geloven. Ieder beroep op God (if any) is gebaseerd op onwetendheid en onbescheidenheid.

      /   Beantwoorden  / 
 10. Robert van Waning

  JB, wat is dan de reden waarom u niet inhoudelijk ingaat op serieuze reacties waarin wordt gewezen op belangen van bewoners?

  Het Amsterdamse gemeentehuis staat in het centrum en is goed bereikbaar met openbaar vervoer. De locatie van het Amstelveense gemeentehuis was destijds een foute, egoistische keuze van de onderonserige Amstelveense politiek. Is daarover toen nog een publieke discussie geweest, of werden kritische burgers toen ook al dmv verbanning en ridiculisering uitgeschakeld?

  In het Oude Dorp kan men wel eten en drinken, maar niet winkelen.

  Wilt u mij alstublieft niet telkens met God vergelijken? Diens wegen zijn immers ondoorgrondelijk, ook voor mensen die wel in hem geloven. Ieder beroep op God (if any) is gebaseerd op onwetendheid en onbescheidenheid.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.