Meldpunt voor volstrekt overbodige regels

 

Jan-Willem Groot

Minder regeltjes. De politiek, vooral VVD en D66, pleiten er in het openbaar al jaren voor, maar ook  onder hun gezag komen er alleen meer. Ondernemers worden er gek van, maar al die voorschriften en de controle daarop zijn toevallig de basisinkomsten van ambtenaren. En die willen natuurlijk niet wegens gebrek aan te controleren ridicule en vaak tegenstrijdige regels hun ontslag krijgen. Zeker niet in deze tijd.

Nu zegt de gemeente burgers en bedrijven te willen betrekken bij het verminderen en versimpelen van de regels. Wordt niks natuurlijk, maar klinkt in het zicht van de verkiezingen voor de gemeenteraad wel leuk. .En ja hoor, van 28 januari af is er een meldpunt beschikbaar om volstrekt overbodige regels te melden:  www.amstelveen.nl/minderregels.

Burgers en bedrijven kunnen er voorstellen voor simpeler regelgeving indienen. Daarnaast zegt de gemeente al langer bezig te zijn met eigen onderzoek naar regelgeving die simpeler kan en zoveel mogelijk wordt aangesloten op landelijke projecten.

“De gemeente Amstelveen is zelf al druk bezig om alle regels en verordeningen onder de loep te nemen”, zegt wethouder Economische Zaken Jan-Willem Groot (CDA). Volgens hem zijn de laatste jaren al veel regels al versimpeld. Maar per saldo blijft het aantal volgens burgers en ondernemers hetzelfde. Er gaat wat af en er komt evenzoveel bij. Want de door ambtenaren bemande bureaucratie moet natuurlijk wel in stand blijven.

Groot: “Voor straatfeesten bijvoorbeeld hoeft geen vergunning meer te worden gevraagd, maar is nu een meldingsplicht.” Nou, nou, dat schiet op zeg. Zal de gemiddelde ondernemer worst zijn. Groot verder: “En het aanvragen van bouwketen en steigers wordt ook een stuk eenvoudiger.” Lekker in deze tijd van bouwmalaise.  

Volgens Groot (CDA) past de door de liberale fracties D66 en VVD eind 2013 ingediende motie om een meldpunt in te stellen voor burgers en bedrijven “prima binnen de visie van het college”. Dat steunt de motie dus van harte. Zoals alle eerdere voorstellen over vermindering der regeldruk. In de praktijk verandert er alleen in die zin wat dat er meer regels bijkomen. De bureaucratie is nu eenmaal niet voor één gat te vangen. “Het is belangrijk dat de gemeente nog meer inzicht krijgt in welke regels als overbodig, onnodig en betuttelend worden ervaren,” zegt Groot. Dat heeft het college dus zelf niet door. Waarmee het bewijst niet met beide benen op de grond van de gemeenschap te staan. En dan moet je wat in verkiezingstijd.

Vandaar dus dat meldpunt. Wie zin heeft onzinnige regels te melden: www.amstelveen.nl/minderregels. ”Als na onderzoek blijkt dat een voorstel kansrijk is dan neemt het college va B&W het over”, meldt de gemeente. Maar wie adviseren daarover? Juist: ambtenaren. En die laten natuurlijk niet aan de poten van hun stoelen zagen. Nou ja, tenslotte besluit de gemeenteraad. Maar die bestaat ook uit amateurs en heeft professionals op het gebied van het bedenken van regels tegenover zich. Minder regels klinkt leuk in verkiezingstijd, maar zij nemen per saldo nooit af. Alleen toe.

 

Lees ook:VVD en d66 pogen weer onzinnige regels te schrappen
Lees ook:CDA ziet Amstelveens belang in EP
Lees ook:Meldpunt gehandicapten en zorg
Lees ook:Meldpunt voor overlast en andere zorgen
Lees ook:Gemeente belooft opnieuw vermindering van regeltjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.