Amstelvener kreeg ruim ton onterechte uitkering

Herbert Raat

Een Amstelvener heeft jarenlang ten onrechte een uitkering gekregen tot een totaal van ruim 114 duizend euro. Wethouder Herbert Raat (Financiën) meldt op zijn blog dat er een bezwaarschrift van de betrokkene kwam tegen de door de gemeente geëiste terugbetaling. Onvoorstelbaar dat het jarenlang kon doorgaan, verzucht Raat. “Daarom heb ik meteen navraag gedaan bij de afdeling Financiën en Sociale zaken hoe dit kan. Vragen als: hoe is de zaak aan het rollen gekomen, wat is de totale stand van terug te vorderen uitkeringen en om hoeveel uitkeringen gaat het?”

Het toezicht op de uitkeringen is volgens Raat in Amstelveen ‘redelijk geregeld’, maar kan altijd beter. Geregelde huisbezoeken, blijken volgens hem een goed middel. Hij ging zelf een paar keer mee op huisbezoek bij jongeren die niet meer op school zitten en uit beeld raakten. De gegevens in de gemeentelijke administratie bleken vaak niet te kloppen. “We kregen antwoorden als: ‘nee die woont bij haar vriend in Purmerend’. Op papier ziet het er vaak prima uit, maar als je echt gaat kijken in de praktijk dan is de werkelijkheid vaak anders.”

Waarvan akte. De ergernis van veel burgers is dat inderdaad nogal wat niet klopt, maar ambtenaren als ijzeren Heinen blijven vasthouden dan hun papieren, c.q. digitale werkelijkheid. Die kloof, waarover in elk lokaal café schrijnende verhalen zijn te beluisteren, wordt in ambtelijke kring zelden zichtbaar.

Toch mag volgens Raat de overheid niet wegkijken. Nou ja, dat kan hij als bestuurder wel vinden, maar daarmee zijn de gemeentelijke ambtenarij en de bureaucratie bij langs elkaar werkende andere instanties nog niet wakker geschud. Een voordeel van Raat is misschien dat hij zelf ooit gemeentelijk ambtenaar in Amsterdam was. Hij werkte onder meer als voorlichter voor toen wethouder Ahmed Aboutaleb, nu PvdA-burgemeester van Rotterdam.

Raat: “De sociale dienst kreeg van hem opdracht onverwacht op huisbezoek te gaan om onrechtmatigheden op te sporen. Ondanks kritiek van een partij als de SP zette hij door. Het heeft Amsterdam miljoenen opgeleverd. Maar nog belangrijker volgens hem was dat werkende mensen erop mogen rekenen dat hun belastingcenten goed terecht komen. ‘Ik sta voor het principe van solidariteit met de zwakken maar die kan alleen worden opgebracht als er geen misbruik van wordt gemaakt’, aldus Aboutaleb in 2008. Ik ben het hier zeer mee eens.”

Hij vindt dat Amstelveners een lokale overheid verdienen die recht op lastige problemen afgaat. Dat was een paar jaar geleden ook de inzet van zijn nieuwe woonwagenbeleid, toen bleek dar op de diverse kampjes 1001 dingen niet klopten, maar ambtenaren en bestuurders het uit vrees voor represailles maar hadden laten zitten. Dus werden sommige plaatselijke belastingen niet betaald, werd zonder vergunning gebouwd en waren tal van andere misstanden.

Raat over de uitkeringen: “Het ergste wat je iemand kunt aandoen, is de andere kant op kijken. Kortom: of je gaat aan de slag, of we helpen je om werk te krijgen maar we laten niemand thuis met een uitkering maar een beetje in ‘het sop gaarkoken’. Met geregeld huisbezoek voorkomen we in elk geval dat mensen jarenlang onterecht een uitkering krijgen en dat er schulden ontstaan die moeilijk terug te vorderen zijn.”

 

Lees ook:Raat mee op jacht op bijstandsfraude
Lees ook:WW-uitkeringen in Amstelveen: 4%
Lees ook:Controle op uitkeringsfraude efficiënter
Lees ook:Aantal WW-uitkeringen in AV gestegen
Lees ook:Daling aantal ww-uitkeringen in AV

5 reacties op “Amstelvener kreeg ruim ton onterechte uitkering

 1. frank bikker

  Is dit nieuws? Komt overal voor? Die Raat doet gewoon zijn werk waarvoor die is aangenomen. Als ik dat niet zou doen, zou ik worden ontslagen en terecht! Dat z’n voorganger van dezelfde club ,Hellendal er nou zo’n rommeltje van heeft kunnen maken ,terwijl volgens hem het geld tussen de burelen klotste en ook nog zijn tijd kon uitzitten zegt alleen iets over het niveau van de politiek die dergelijk soort nonbestuurders zijn gang heeft laten gaan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Nee, als overal de boel zwaar wordt opgelicht, is het geen nieuws meer. Dan is het meer nieuws dat iemand eens terecht een uitkering krijgt. Laat ik nou denken dat het nieuws is dat ambtenaren kennelijk 114 duizend euro klakkeloos hebben overgemaakt, jarenlang, zonder er ooit achter te komen dat het foute boel was.

     /   Beantwoorden  / 
 2. gerben

  Niet schieten op ambtenaren. En ook niet op de wethouder. Ze doen hun best.

    /   Beantwoorden  / 
 3. frank bikker

  Waar gebruik van uitkeringen is, bestaat ook misbruik.Dat bedoel ik met het woordje overal. Het is aan ambtenaren olv bestuurders om dit te controleren.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.