Gemeente beschuldigt bisdom van onbehoorlijk kerkbestuur

Burgemeester en wethouders beschuldigen het bisdom Haarlem van de Rooms Katholieke Kerk van onbehoorlijk kerkbestuur, nu het opdracht heeft gegeven tot wegslopen van delen van de St. Annakerk. De monumentale status van die kerk blijkt overigens niet overeen te stemmen met wat het bisdom en Rijkswaterstaat met elkaar hebben afgesproken. Er is wel sprake van wilsbeschikking tussen beide over de overdracht van de kerk, maar die vindt volgens de overeenkomst pas werkelijk plaats als klokken en gebrandschilderde ramen uit het gebouw zijn gehaald. Daarmee waren werklieden in opdracht van het bisdom bezig, toen de gemeente donderdag ingreep. Volgens haar behoren ze namelijk bij het beschermde monument, zodat voor verwijdering een vergunning nodig is. Die was niet aangevraagd. De St. Annakerk is sinds 2009 gemeentelijk monument, een status die door het bisdom bij de rechter is aangevochten. In 2011 plaatste de gemeente het gebouw opnieuw op de gemeentelijke monumentenlijst, waarna eind vorig jaar het bisdom opnieuw naar de rechter stapte om die status te betwisten. Op de uitspraak in die rechtszaak wordt nog gewacht. Die komt waarschijnlijk deze maand.

Daar wachten gemeente en Rijkswaterstaat op, hebben die voorlopig met elkaar afgesproken. Als het gebouw tijdens de werkzaamheden aan de verbreding van de A9 een niet (tegen redelijke kosten) bouwkundig te beïnvloeden risico vormt voor de omgeving  gaat RWS met Amstelveen praten over maatregelen. In het uiterste geval kan dat alsnog sloopt van de kerk betekenen. Maar zover is het nog niet, melden B&W aan de gemeenteraad. Zij beschuldigen het onbehoorlijk van het kerkbestuur, nu het de rechterlijke uitspraak niet heeft afgewacht en zonder waarschuwing begon met sloopwerkzaamheden. ‘Wij begrijpen het financieel belang van snelle levering, maar dat rechtvaardigt een dergelijke bruuskeren van de rechtbank op geen enkele manier’, schrijft het college.
Het bisdom weigerde in eerste instantie in te gaan op het verzoek de werkzaamheden stil te leggen. Dat gebeurde pas nadat wethouder Herbert Raat van Handhaving persoonlijk overleg had gehad met de uitvoerders van de werkzaamheden, die nu zijn opgeschort. Donderdagavond reikte de gemeente een last onder dwangsom uit. Die houd in dat alle werkzaamheden onmiddellijk moesten worden gestaakt, op straffe van een dwangsom van € 25.000. Met het kerkbestuur heeft de wethouder inmiddels afgesproken tot de uitspraak van de rechter geen werkzaamheden aan de kerk plaatsvinden.

 

Lees ook:Klokken uit Annakerk naar Roemenië
Lees ook:Raat wil regiokerk uit Annakerk
Lees ook:Gemeentelijk monument Annakerk illegaal zonder klok
Lees ook:College: tekening extra (OV)tunnelbuis oorzaak onrust sloop Annakerk
Lees ook:Weer een klok in toren Annakerk

Eén reactie op “Gemeente beschuldigt bisdom van onbehoorlijk kerkbestuur

  1. gerben

    Hopelijk vonnist de rechter onbehoorlijk monumentenbeleid.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.