Steeds meer ambtenaren lenen geld van gemeente

Herbert Raat

Steeds meer ambtenaren van de gemeente vragen bij hun werkgever een lening, omdat zij het financieel niet meer redden. Dat zegt wethouder Herbert Raat van Financiën (VVD), die door zijn functie ook voorzitter is van een gemeentelijk werknemersfonds.  Vaak kan die hulp worden geboden. ‘Als mensen door schulden in de ziektewet verdwijnen, is iedereen slechter af. Het is vaak een stapeling van pech en onverwachte gebeurtenissen die ervoor zorgen dat ook de middenklasse het tijdelijk niet meer kan bolwerken,’ schrijft Raat op zijn weblog.  De gemeente is een relatief grote werkgever, met ongeveer 700 personeelsleden. Raat constateert, evenals dezer dagen het  8-uur journaal van de NOS, dat de middenklasse het slachtoffer wordt van de crisis. Zelfs met een Amstelveens wethouderssalaris is het soms rekenen geblazen, zegt hij.  

‘Wij merken het thuis ook elke maand, rekeningen voor van alles en nog wat en je wilt ook niet bezuinigen op de sport van de kinderen. Daarbij komt dat te kleine schoenen, te kleine schoenen zijn. Voor speciale potjes komt de middenklasse niet in aanmerking. Er hoeft maar iets mis te gaan in een huishouden zoals een scheiding en/of werkloosheid en ‘het water staat de mensen tot aan de lippen’. Eigen schuld? Niet altijd.’

De middenklasse wordt geconfronteerd met minder waard worden van huizen, onzekerheid over hun werk en lastenstijging, constateert Raat. Ook steeds meer ambtenaren van de gemeente konen blijkbaar in financieel drijfzand terecht. ‘Het is vaak een stapeling van pech en onverwachte gebeurtenissen die ervoor zorgen dat ook de middenklasse het tijdelijk niet meer kan bolwerken. Zorgelijk is wel het dat de middenklasse nu in de problemen komt. Zij zijn de ruggengraat van Amstelveen en Nederland.  De hardwerkende middenklasse verdiend onze steun als dat nodig is.’

Lees ook:CDA wil middenklasse steunen
Lees ook:VVD: ‘Sociale woningbouw lost niets op’
Lees ook:Raat weigert nog openheid over A9-onderhandelingen
Lees ook:Gemeente biedt geen ‘Joodse’ huish. hulp meer
Lees ook:Raat: ‘PvdA moet nu niet middeninkomens claimen’

4 reacties op “Steeds meer ambtenaren lenen geld van gemeente

 1. Johan Veenstra

  Het kabinetbeleid, met oa onzekerheid over de hypotheekaftrek, verzwaring van de lasten juist voor de middeninkomens, moeilijker aan leningen en hypotheken komen, etc, zorgen hier met name voor bij de middeninkomens. Beetje vreemd voor een VVD’er om dan te stellen dat de hardwerkende middenklasse zijn steun verdient.

    /   Beantwoorden  / 
  1. azijnpissertje

   Die zogenaamde middenklasse moet niet zeuren, zij waren toch voor alles voor de hypotheekaftrek ook al ging dat ten koste van de sociale minima. Nu kunnen zelf eens voelen hoe dat is, als je in de shit komt buiten je schuld om.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Gerben

  Van wie is dat gemeentelijk werknemersfonds?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Potjandorie

  Ja en dat allemaal met onze belastingcenten ! Tja wat maakt het uit volgend jaar verhogen ze gewoon alle gemeentelijke belastingen en de begroting klopt weer.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.