BBA: gesubsidieerde organisaties moeten cijfers publiceren

David de Jong

Alle door de gemeente voor publieke doelen gesubsidieerde instellingen moeten voortaan hun jaarrekeningen verplicht openbaar maken. Dat gaat Burgerbelangen (BBA), in de komende gemeenteraadsvergadering voorstellen. Zij vindt openbaar maken van de cijfers noodzakelijk voor de transparantie naar de inwoners en een democratische controle. BBA-raasdslid David de Jong heeft geconstateerd sommige instellingen die geld van de gemeente ontvangen gewoon aan burgers en raadsleden inzage van de jaarcijfers weigeren.  “Dat is vreemd, want als je voor een openbaar doel werkt en daarvoor miljoenen gemeenschapsgeld mag besteden daarvoor, zou je graag publiekelijk verantwoording moeten willen afleggen. Zeker als je de aanduiding openbaar in je naam hebt.BBA gaat voorstellen instellingen die 40.000 euro of meer aan subsidie ontvangen te verplichten hun volledige jaarrekeningen te publiceren op in ieder geval de eigen websites. “Dan kan iedereen zien hoe zij met het geld omgaan. Veel instellingen maken alleen een activiteitenjaarverslag,” zegt De Jong. “Als ons voorstel wordt aangenomen kan dat volgend jaar al veranderen.”

Lees ook:Burgerbelangen: ‘kleine instellingen sparen bij bezuiniging’
Lees ook:Burgerbelangen tegen schrappen subsidie Kunstuitleen
Lees ook:‘Charitatief geld’ uit raadsmotie wordt eindelijk uitbetaald
Lees ook:Subsidie voor Kunstuitleen blijft bestaan
Lees ook:Huurschuld nu met subsidie te verrekenen

4 reacties op “BBA: gesubsidieerde organisaties moeten cijfers publiceren

 1. fenix

  Mogen de inwoners ook precies weten waar de BBA-raadsleden hun fractievergoedingen aan besteden?!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank

  Mee eens, maar dan graag het handelen der pensioenfondsen, banken en bedrijven met aandelen niet vergeten! Die spelen ook met ons verplicht ingelegd geld.

    /   Beantwoorden  / 
 3. dro

  mogen we die van de Amstellandbibliotheken eens zien?????????

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Vestiging in het stadshart. Met de verhuur van die vestiging kun je zeker 3 wijkbibliotheken gelegen bij scholen huren. En wat de menskracht betreft. Ik denk dat menige steuntrekker dat liever doet, dan sneeuwruimen ten behoeve van de middenstand in Groenhof.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.