‘Referendum IJsland staat los van bankvordering gemeente’

Herbert Raat

Het in IJsland gehouden referendum, waarmee de bevolking zich uitsprak tegen terugbetaling van de verdampte banktegoeden aan Nederland, raakt waarschijnlijk niet de vordering van de gemeente. Dat denkt wethouder Herbert Raat van Financiën. De gemeente, die samen met diverse andere overheden, een rechtszaak begon tegen Landsbanki, had hoop geput uit het feit dat één van de partijen  – Alphen aan de Rijn – door de IJslandse rechter in het gelijk was gesteld. Volgens Raat staat het referendum juridisch gezien volledig los van de rechtszaak, die ging over de vraag of Amstelveen c.s. preferente schuldeisers zijn in het faillissement van Landsbanki. Bij het referendum ging het erom of de IJslandse centrale overheid aan die van Nederland en Brittannië voorgeschoten geld moet terugbetalen. Raat:  “Nederlandse en Britse Icesave-spaarders hadden onder het IJslandse deposito-garantiestelsel recht op betaling van hun deposito’s tot een maximum van € 20.887. Maar het IJslandse garantiestelsel had in 2008 onvoldoende in kas om de Nederlandse en Britse Icesave-spaarders te betalen. Daarop hebben de Nederlandse en Britse centrale overheden besloten de bedragen voor te schieten. Vervolgens is onderhandeld over de voorwaarden voor de terugbetaling daarvan. Het onderhandelingsresultaat is neergelegd in het zogeheten Icesave-akkoord.  Geen van beide akkoorden is definitief geworden. Icesave II is in een eerder referendum door de IJslandse bevolking afgewezen.”

 “Als gemeente X € 5.020.887 had geplaatst bij Landsbanki, had zij recht op €20.887 uitkering, op grond van het IJslandse garantiestelsel. Maar omdat er te weinig geld in het fonds voor dat stelset zat, kon er niet worden betaald en schoot de Nederlandse Bank in 2009 namens dat stelsel € 20.887 voor aan die gemeente. Het resterende bedrag van vijf miljoen wilde die gemeente uit het faillissement van Landsbanki hebben. Maar de DNB was tot het door uitgekeerde bedrag van € 20.887 in de positie van Gemeente X getreden en wilde die ook van uit het faillissement hebben. Gemeente X procedeert op IJsland over de vraag of haar vordering van € 5 miljoen preferent is en DNB procedeert over de vraag of haar vordering van € 20.887 preferent is.”

Los daarvan, onderhandelt de Nederlandse centrale overheid volgens Raat met de IJslandse centrale overheid over de terugbetaling van de voorgeschoten € 20.887. “Als het Icesave-akkoord was aangenomen, zou als onderdeel daarvan het IJslandse depositogarantiestelsel de vordering ad €20.887 van DNB hebben overgenomen en ook de procedure over de vraag of die vordering preferent is,” aldus Raat.

Lees ook:Proces om geld IJsland kostte AV vier ton
Lees ook:Geld uit IJsland voorlopig niet terug
Lees ook:Geld IJsland nu volledig terug
Lees ook:Kans op terugkeer IJslandse miljoenen gestegen
Lees ook:Gemeente verwacht tachtig procent terug van IJslandgeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.