Oorzaak torenhoge kosten De Loeten ligt bij Waterschap

De plotseling enorm gestegen kosten voor ondernemers in en rond het bedrijventerrein De Loeten, waartegen zij hebben geprotesteerd bij de gemeente, blijkt goeddeels te maken te hebben met die van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het gaat om een zogenaamde investeringsbijdrage, die los staat van eventuele grondaankopen. Zelfs wie wil uitbreiden op eigen grond, moest opeens vele malen meer betalen dan eerder met de gemeente overeengekomen. Bij een raadscommissie klaagde namens een aantal ondernemers Monique Verweij van het Aalsmeerse bureau Buis-Promona steen en been erover. Toen kwam er van B&W geen duidelijk antwoord over de oorzaak van de enorme hoogte van de bedragen die werden gevraagd. Nu blijken de kosten voor verbetering van waterbeheer daaraan grotendeels ten grondslag te liggen. En de overheden wijzen naar elkaar als de bedrijven een oplossing vragen.De gemeente rekent klakkeloos door wat het Waterschap wil hebben. Volgens de ondernemers zijn de door dat schap gemaakte kosten en afspraken daarover met gemeente onnodig. Het schap wil 10 procent van het gebied inrichten voor waterberging, waarvan – naar het zegt – steeds meer nodig is wegens de klimaatverandering. Volgens Verweij kunnen gemeente noch in het verlengde daarvan ondernemers wettelijk worden verplicht op te draaien voor extra waterberging. Alleen moet tien procent van de toegevoegde verharding worden gecompenseerd met extra oppervlaktewater, zegt ze. Maar als een Waterschap zelf extra investeringen wil doen, moet het die zelf financieren, is Verweij´s redenering. Zij verwacht in het gebied, waar nu veel kassen staan, weinig toevoeging aan de verharde oppervlakte.

Maar de gemeente stelt zich op als kritiekloos doorgeefluik en lijkt niet van plan iets in het belang van de ondernemers te gaan doen. En het Waterschap houdt vol dat er in de Noorder Legmeerpolder, waar het terrein ligt, wel degelijk uitbreiding van de wateropslag nodig is. Het baseert zich op bestemmingsplannen.

Lees ook:Gemeente eist woekerbijdragen van bedrijven voor N201
Lees ook:Inkomsten waterschap gestegen
Lees ook:ChristenUnie: wekelijkse koopzondag is geldverspilling
Lees ook:Gemeente is snelle betaler
Lees ook:Gemeente krijgt ton voor besparing 3 miljoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.