Ambtenaar ontslagen wegens corruptie

Een hoge verkeersambtenaar van de gemeente is op staande voet ontslagen. Er is een aanklacht bij het Openbare Ministerie tegen hem ingediend wegens corruptie. De man, die belast was met toezicht op de openbare verlichting, heeft een digitale camera en een laptop aangenomen van twee medewerkers van Imtech Nettenbouw.

Ook zou de ambtenaar via een voor de gemeente werkende uitvoerend aannemer korting hebben gekregen bij de aanschaf van een auto. Hij kocht die bij het bedrijf waarvan Imtech alle bedrijfsauto’s betreft. Al in maart kreeg de gemeente signalen over de man, die in de richting van corruptie wezen. Onderzoek door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten wees uit dat de vermoedens op feiten berusten. Gemeente en Imtrech gaven samen opdracht voor het onderzoek. Inmiddels zijn ook de twee medewerkers van dat bedrijf ontslagen. De onderneming hanteert volgens de gemeende duidelijke instructies om omkoping te voorkomen.

De toegang tot de gemeentelijke gebouwen is de ambtenaar ontzegd. “Als gegeven vertrouwen zo grof is geschonden, kun je hier niet langer werken,” zegt gemeentesecretaris Rein Schurink. “Er is aangifte gedaan bij het OM en we gaan ook bekijken of er een schadeclaim bij de medewerker kan worden ingediend.”

Volgens de gemeente gaat het nadrukkelijk om een incident. ‘Een geïsoleerd geval,’ aldus een persverklaring. De gemeente ziet in de gebeurtenis wel aanleiding haar integriteitbeleid verder te intensiveren. Dat beleid werd ontwikkeld na het lokale rumoer rond de bouwfraude, waarbij volgens de SP en klokkenluider Ad Bos wel degelijk ook Amstelveen was betrokken. De gemeente kwam in de schaduwboekhouding van Bos voor, maar de gemeente hield het bij een snel uitgevoerd intern onderzoek. De gemeente wil vooral medewerkers in kwetsbare posities trainen.

Lees ook:Van fraude verdachte ambtenaar gemeente dinsdag voor rechter
Lees ook:Raadsleden en wethouders moeten financiele belangen melden
Lees ook:Gemeente ontslaat onbetrouwbare ambtenaren
Lees ook:Gesjoemel bestraten kost gemeente geld
Lees ook:Asbest in elf scholen en twee gymzalen gevonden

2 reacties op “Ambtenaar ontslagen wegens corruptie

 1. Hans van der Liet

  Een compliment aan de gemeente voor het zelfreinigend vermogen van het ambtelijk apparaat. En de media hoefden er niet eens aan te pas te komen om deze misstand aan de kaak te stellen!

    /   Beantwoorden  / 
 2. mireille

  Precies!
  En ik denk dat de gemeente nog meer van dat soort mensen rijk is….ben benieuwd naar de volgende ambtenaar die zich denkt te kunnen vergrijpen aan spullen die niet van haar of hem zijn…

  Geen handen meer boven het hoofd houden, aanpakken. Ambtenaren zijn een verlengstuk van de Overheid en hebben een voorbeeldfunctie ten opzichte van hun burgers, die zij dienen…

  Bravo !

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.