‘Boete’ van € 2.500 voor bezit inbrekersgereedschap

Wie weliswaar (nog) geen inbraak heeft gepleegd, maar bij een politiecontrole wel in het bezit blijkt van inbrekersgereedschap loopt nu kans op een boete van € 2.500. Dat is een nieuwe maatregel van gemeente en politie, die daarmee inbrekers willen afschrikken. Het is een reactie op het stijgende aantal woninginbraken in Amstelveen.

Officieel heet het bedrag overigens een ‘last onder dwangsom’, die in feite geen boete is, ook al noemt de gemeente die zo in een persbericht, waarin overigens ook de term ‘voorwaardelijke boete’ voorkomt. Het gaat vooral om mensen die al bekend zijn bij de politie wegens eerdere inbraken (in of buiten Amstelveen) en ‘herhaaldelijk’ inbrekersmateriaal bij zich hebben.

Mocht zo iemand de laatste twee jaar voor inbraak zijn aangehouden, dan wordt hem de dwangsom opgelegd. Als hij of zij dan een tweede keer met inbrekersgereedschap wordt aangehouden, moet de € 2.500 worden betaald. Dat bedrag wordt ook in andere gemeenten gehanteerd.

De maatregel is volgens burgemeester Bas Eenhoorn een aanvulling op wat er al gebeurt om woninginbraken terug te dringen. Want die stegen ook de laatste tijd weer, verzucht hij. Volgens hem kan “het opleggen van forsere boetes bij het aantreffen van inbrekersmateriaal extra helpen om inbrekers af te schrikken.”

 

 

 

Lees ook:Vijf verdachten (poging tot) inbraak aangehouden
Lees ook:Inbraak Oberonstraat snel opgelost
Lees ook:Twee verdachten diefstal aangehouden
Lees ook:Amstelveen lijkt walhalla voor woninginbrekers
Lees ook:VVD claimt succes van vermindering woninginbraken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.