Plan van burgemeester voor Whatsapp buurtpreventie

Bas Eenhoorn

In samenwerking met de politie heeft de gemeente een actieplan ontwikkeld om (de oprichting van) Whatsapp buurtpreventiegroepen te stimuleren en te promoten. Dat laat burgemeester Bas Eenhoorn in een brief weten aan de gemeenteraad.

Het plan volgt op een juli door de gemeenteraad aangenomen motie waarin op meer gebruik van het middel werd aangedrongen. Whatsapp biedt volgens de burgemeester een moderne variant van buurtpreventie. “Bewoners verenigen zich in een whatsappgroep met het doel elkaar te informeren over verdachte situaties in de wijk”, schrijft hij aan de raad.

In Amstelveen zijn op dit moment zo’n 80 Whatsapp preventiegroepen actief. Het actieplan heeft een looptijd van 2 jaar en kent de volgende doelstellingen en activiteiten:

1. Een verhoging van het aantal preventiegroepen in Amstelveen met 15% t.o.v. de huidige 80 buurtpreventieapps.

2. Een beter en efficiënter gebruik van de al bestaande buurtpreventieapps.

3. Deelname aan een proef met de bedrijfsapplicatie WAPA (WhatsApp Buurtpreventie Politie Applicatie), die er voor zorgt dat de politie sneller in contact kan komen met beheerders van de preventieapps, zodat informatie over bijvoorbeeld woninginbraken sneller gedeeld kan worden.

4. Onderzoek naar de meerwaarde van het plaatsen van Whatsapp buurtpreventieborden in de openbare ruimte en – als de uitkomsten daartoe aanleiding vormen – te bepalen welke hiervoor de meest geschikte locaties zijn.

5. Een evaluatie is onderdeel van het actieplan.

 

Lees ook:Gemeente wil meer whatsapp buurtpreventie
Lees ook:VVD en D66 willen geld voor ‘anti-crimi whatsapp’
Lees ook:VVD: whatsapp groepen tegen inbraak stimuleren
Lees ook:Amstelveen ondanks inbraken veiliger, zegt monitor
Lees ook:Bas Eenhoorn waarnemend burgemeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.