Gemeente wil meer whatsapp buurtpreventie

Bas Eenhoorn

Whatsapp buurtpreventie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt in Amstelveen. In Amstelveen zijn ruim 80 Whatsapp buurtpreventiegroepen actief. Het is een belangrijk preventiemiddel in de strijd tegen misdaad. Om Whatsapp buurtpreventie in Amstelveen nog meer te laten groeien en verder te professionaliseren is een plan van aanpak opgesteld.

Burgemeester Bas Eenhoorn: “Hoe meer ogen en oren in de wijk hoe beter. Het is belangrijk dat buurtbewoners elkaar snel informeren over inbraken en verdachte situaties. Een Whatsapp groep is daar bij uitstek een goed middel voor. Ik ben zelf ook lid van een app voor mijn eigen buurt. Het is wel goed om naast een buurtpreventiegroep ook een sociale groepsapp te hebben. Zo wordt voorkomen dat als de hond zoek is, daar de buurtpreventieapp voor wordt gebruikt. Daarnaast blijft het belangrijk om altijd 112 te bellen als sprake is van een levensbedreigende situatie of een heterdaad.”

In het actieplan is opgenomen dat het aantal Amstelveense whats app groepen voor buurtpreventie de komende jaren met 15% zou moeten toenemen. Daarnaast moeten de al bestaande buurtpreventieapps efficiënter en beter worden ingericht. De apps worden nog te vaak voor andere zaken gebruikt, waardoor deelnemers afhaken.

 Proef

Een ander onderdeel van het actieplan is deelname aan een proef met de bedrijfsapplicatie WhatsApp Buurtpreventie Politie Applicatie (WAPA), waardoor de politie sneller informatie kan delen over bijvoorbeeld een vermist kind of woninginbraak met beheerders van een buurtpreventiegroep. De pilot geldt in eerste instantie voor de wijken Stadshart, Elsrijk en Westwijk. Ook de meldkamer van de politie kan door deze pilot bij een incident gelijk in contact komen met een beheerder van een preventiegroep.

Tenslotte volgt een onderzoek naar de meerwaarde van het plaatsen van Whatsapp buurtpreventieborden in de openbare ruimte.

Achtergrond

Op woensdag 19 juli heeft de gemeenteraad met de motie “Investeer in Whatsapp Buurtpreventie” ingestemd. Naar aanleiding van deze motie is in samenspraak met politie Amstelveen een actieplan opgesteld om (de oprichting van) Whatsapp buurtpreventiegroepen te stimuleren en te promoten.

 

Lees ook:Plan van burgemeester voor Whatsapp buurtpreventie
Lees ook:VVD: whatsapp groepen tegen inbraak stimuleren
Lees ook:Amstelveen ondanks inbraken veiliger, zegt monitor
Lees ook:VVD en D66 willen geld voor ‘anti-crimi whatsapp’
Lees ook:Gemeente wil schonere lucht in de stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.