Relatief weinig buurtoverlast in Amstelveen

In tegenstelling tot Amsterdam, waar die hoger uitvalt, is de buurtoverlast in Amstelveen lager dan het gemiddelde in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau Statistiek (CBS). In de vijftig grootste gemeenten van Nederland ervaren meer inwoners veel buurtoverlast dan gemiddeld: 49 procent tegenover een landelijk gemiddelde van 43 procent. In onder meer Schiedam, Heerlen, Sittard-Geleen, Rotterdam en Den Haag wordt meer buurtoverlast ervaren dan gemiddeld in de vijftig grootste gemeenten.

Amstelveen schaart zich in de rij van onder meer Oss, Leidschendam-Voorburg, Delft en Súdwest-Fryslân. Het verschijnsel nam landelijk de laatste jaren wel af, constateert CBS.

In de Veiligheidsmonitor is aan Nederlanders van 15 jaar of ouder voor een dertiental vormen van overlast gevraagd of deze wel eens voorkomen in de eigen buurt, en zo ja, in welke mate ze er zelf overlast van ervaren. Deze vormen van buurtoverlast kunnen bijna allemaal worden ondergebracht in drie hoofdgroepen: fysieke verloedering, sociale overlast en verkeersoverlast.

Verloedering

Fysieke verloedering en verkeersoverlast (met name te hard rijden) werden vorig jaar met 80 procent het vaakst door Nederlanders in hun buurt gesignaleerd, sociale overlast komt volgens ruim de helft van de ondervraagden wel eens voor. Zelf ervaren de meeste Nederlanders hinder van verkeersoverlast.

In totaal geven bijna alle Nederlanders (94 procent) aan dat overlast weleens voorkomt in hun buurt, vier op de tien (43 procent) ondervinden er zelf veel last van.

Sinds 2005 nemen bijna alle vormen van buurtoverlast af. Zo daalde het aandeel mensen dat zegt dat bekladding van muren of gebouwen of vernieling van straatmeubilair weleens voorkomt in de eigen buurt met ongeveer een derde. Ook jongerenoverlast en agressief verkeersgedrag komen steeds minder vaak voor.

Te hard rijden is de meest voorkomende vorm van buurtoverlast. Dit soort overlast wordt de afgelopen tien jaar onverminderd vaak gerapporteerd. Overlast door buurtbewoners is de enige overlastsoort die in de beleving van de Nederlanders meer voorkomt in de eigen buurt.

 

 

Lees ook:Jongeren bewegen weinig en voelen zich gezond
Lees ook:Vorig jaar iets meer woninginbraken dan in 2014
Lees ook:Goed jaar voor Rabobank
Lees ook:College B&W wil volgend jaar stad veiliger maken
Lees ook:Eten met de buren in Nifterlake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.