Misdrijven Amstelveen 4% gedaald

Mirjam van ‘t Veld

Het aantal misdrijven is Amstelveen vorig jaar gedaald met 4% naar 4.133. Dat blijkt uit een regionale veiligheidsrapportage, die door de burgemeester aan de gemeenteraad is gestuurd. In de meeste categorieën nam het aantal misdrijven volgens het rapport af, maar het aantal verwarde personen stijgt overal in de regio. Op verzoek van Amstelveen is de ‘verwarde personen’ problematiek regionaal als extra beleidsprioriteit opgenomen.

De hoeveelheid woninginbraken daalde met 21% tot 290, want dus nog altijd iets minder dan één per dag is. Maar het aantal gestolen (brom- en snor) fietsen liep met 45% op tot 505. Waarbij moet worden opgemerkt dat velen geen aangifte doen van diefstal van een fiets of het moet louter voor de verzekering zijn. De kans dat een gestolen fiets wordt opgespoord, is vrijwel nihil.

Diefstal uit auto’s daalde met 10% tot 528. Bij bedrijven en instellingen werd 33% minder gestolen (135 keer) en winkeldiefstal liep eveneens met 33% terug tot 110. Over het algemeen daalde in alle sectoren het aantal misdrijven, maar de hoeveelheid vermogensdelicten steeg met 3% tot 420. Er kwamen 348 vernielingen voor, wat een stijging met 2% betekent en er waren 13 gevallen van huisvredebreuk (stijging 30%). Verder waren er 33 zedendelicten, ook een daling met 33% en tien pogingen tot moord of doodslag, drie meer dan in 2015.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld constateert dat Amstelveen een relatief veilig jaar achter de rug heeft. “De cijfers voor de meeste misdrijven zijn gedaald, onder andere alle vormen van inbraak, diefstal uit motorvoertuigen, winkeldiefstal en zeden. Voor enkele delicten, bijvoorbeeld diefstal van motorvoertuigen, (brom- en snor)fietsen en overlast door persoon en jeugd, is een (lichte) stijging te zien.’

Hennepteelt wordt volgens haar voortvarend aangepakt door de gemeente. “Daarnaast zetten we in de aanpak van ondermijnende criminaliteit sinds 2016 de Wet Bibob in. De afgelopen maanden is tezamen met de andere Amstelland gemeenten een uitbreiding van de Bibob voorbereid.: Volgens haar wordt criminaliteit hiermee uit de economische sector geweerd door weigering/intrekking van (veelal) vergunningen en het verbinden van extra voorschriften. De uitbreiding heeft betrekking op het gebied van o.a. vastgoed en grondtransactie

In Amstelveen zijn de cijfers voor huiselijk geweld gedaald en dus verbeterd (zowel aangiften, incidenten als huisverboden), meldt Van ’t Veld. De evaluatie wordt omstreeks juni verwacht. Daarnaast valt op dat overlast van personen met verward gedrag in de gehele regio blijft stijgen.

 

Lees ook:Minder overlast voor inwoners
Lees ook:Aantal aangiften delicten gedaald met twee procent
Lees ook:Straatroof, winkeldiefstal en zedenmisdrijf stijgt
Lees ook:Criminaliteit in Amstelveen gestegen
Lees ook:Meer fiets- en winkeldiefstel en vernielingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.