Regels voor vuurwerk bij jaarwisseling

Centraal vuurwerk, door meer dan de helft van de Nederlanders gewenst, komt er in Amstelveen niet. Het blijft dus bij individueel afsteken, maar volgens de gemeente houden bij de jaarwisseling (“een feest voor iedereen”), zij zelf, brandweer, politie en andere hulpverleners extra toezicht. Maar zij zegt ook te rekenen op medewerking en verantwoordelijkheidsgevoel van inwoners.

Vuurwerk afsteken mag pas van 18.00 uur af op 31 december tot 1 januari 02.00 uur. Wie het daarvoor of daarna doet, kan een boete krijgen. De gemeente zegt verder:

‘Koop uw vuurwerk bij een erkende vuurwerkhandelaar. Indien uw kinderen vuurwerk aanschaffen, verzeker u er dan van dat ook zij dit doen en geen illegaal vuurwerk kopen. Sla geen grote hoeveelheden vuurwerk op in uw huis.

Let op omstanders en houd afstand. Draag een vuurwerkbril. Steek weigeraars nooit opnieuw aan. Draag geen kunststof kleding of kleding met een capuchon.

Lanceer grote vuurpijlen vanuit een pvc-buis die stevig in de grond staat. Steek kleine vuurpijlen af uit een met zand verzwaarde fles. Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, nooit vanuit de hand. Het is verboden om vuurwerk af te steken in het gebied rond de korenmolen ‘De Leeuw’. Dit is een vuurwerkverbodsgebied.’

Illegaal vuurwerk

Babypijlen en Romeinse kaarsen zijn verboden, omdat ze veel hand- en oogletsel veroorzaken. Op het afsteken van illegaal vuurwerk staan forse boetes. Meld verkoop en handel van illegaal vuurwerk via 0900-8844 of de meldlijn ‘Meld Misdaad Anoniem’: 0800-7000.

De gemeente verzoekt inwoners op 1 januari – liever nog in de oudejaarsnacht zelf – het vuurwerkafval in hun straat op te ruimen. De helft van de vuurwerkongelukken gebeurt namelijk op Nieuwjaarsdag met jonge kinderen die zwerfvuurwerk op straat zoeken.

Meld vernielingen

Elk jaar zijn er vernielingen met oud en nieuw. Gemeente en politie vragen met klem melding of aangifte te doen van gesignaleerde incidenten en aan te geven wie de daders zijn. Dat kan bij de politie via 0900-8844 of de meldlijn ‘Meld Misdaad Anoniem’: 0800-7000. De gemeente treft zelf ook maatregelen en sluit prullenbakken en een aantal ondergrondse containers af.

 

Lees ook:Vuurwerk
Lees ook:‘Feestelijk’ er op los knallen
Lees ook:Vuurwerkregels vrijwel niet te handhaven
Lees ook:Burgemeester geeft vuurwerk voorlichting
Lees ook:Gemeente: vuurwerkresten opruimen voor kindveiligheid

3 reacties op “Regels voor vuurwerk bij jaarwisseling

 1. Jo

  Waarom geen pauze tussen 22.00 en 23.00 zodat mensen hun hond kunnen uitlaten ?????? :(

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kees

  Wie de beste oliebol bakt in Amstelveen blijft geheim.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Amstelveen loopt steeds achter, dus ook met het verbieden van particulier vuurwerk in de openbare ruimte of het instellen van vuurwerkvrije gebieden. Mensen durven niet de straat op om buurtgenoten een gelukkig Nieuwjaar te wensen. De gemeente wil toch de sociale cohesie versterken? Nou dan.

  Hoeveel kost ons het opruimen van alle rotzooi op straat? En hoe ruim je die luchtvervuiling op?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.