Amstelveen lijkt walhalla voor woninginbrekers

Jan van Zanen

Er waren plaatsen te weinig in wijkcentrum Alleman, vorige week tijdens een voorlichtingsavond van de politie over woninginbraken. Op de vraag bij wie wel eens was ingebroken gingen heel veel handen omhoog. Er komen ook in veel andere wijken dergelijke informatiebijeenkomsten. Amstelveen blijft een geliefd oord voor inbrekers. Sinds begin van dit jaar steeg het aantal woninginbraken weer. Burgemeester Van Zanen vertelde het woensdag aan de gemeenteraad. En ook dat hij er in overleg met politie en justitie nieuwe maatregelen invoert. In de nacht van dinsdag op woensdag werden met inzet van een helikopter twee verdachten opgepakt na wéér een of meer inbraken. Vooral Roemeense bendes maken de stad onveilig. “Het is mij een doorn in het oog, die stijging van het aantal inbraken”, zegt Van Zanen.

Volgens hem zijn de aangekondigde nieuwe maatregelen hard nodig. “Het aantal woninginbraken moet omlaag.” Daartoe wordt opnieuw de methode ‘Near Repeat’ ingezet (extra surveillance in gebieden waar diverse inbraken achter elkaar plaatsvonden, om die herhalingen te voorkomen) en gestart met een preventie offensief, waarbij preventieve maatregelen door de gemeente worden gesteund. “We moeten mensen stimuleren hun woningen beter te beveiligen,” zegt Van Zanen. Bij Near Repeat wordt er van uitgegaan dat inbrekers de neiging hebben terug te keren naar de huizen en buurten waar ze eerder inbraken pleegden. Near Repeat maakt een analyse van buurten en wijken met een verhoogd inbraakrisico. Extra agenten en toezichthouders houden daar zichtbaar intensief toezicht, ontdekken zo verdachte situaties en informeren wijkbewoners over inbraakpreventie. Eerder zorgde die aanpak voor afname van het aantal herhalingsinbraken.

In overleg met de politie start de gemeente deze zomer met een preventie offensief. Inbraakwerendheid van bestaande woningen laat te wensen over. Daar valt volgens de gemeente nog veel winst te behalen. De laatste jaren bleek het moeilijk bewoners te motiveren om beveiligingsmaatregelen te treffen. Goed beveiligen van een woning blijkt vaak kostbaar en niet iedereen is op dit moment bereid en in staat die investering te doen.

Het preventie offensief is gericht op het terugdringen van een aantal zwakke punten in beveiliging van veel woningen. Zoals beveiligen van  keuken- en klapramen en sloten en het plaatsen van anti-inbraak strips en dievenklauwen. De gemeente bereidt een maatregel voor om de aanschaf financieel te ondersteunen.

 

Lees ook:Donkere dagen offensief tegen inbraak
Lees ook:December offensief tegen inbraak gestart
Lees ook:Donkere dagen actie tegen inbraak
Lees ook:Tijdelijk meer politie in strijd tegen woningbraken
Lees ook:VVD en D66: ton extra voor aanpak woninginbraak

Eén reactie op “Amstelveen lijkt walhalla voor woninginbrekers

  1. gerben

    Niet stelen is de norm. Woningen beveiligen en helikopters in het holst van de nacht zijn dat niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.