‘Alcoholverbod Stadsplein wordt niet gehandhaafd’

Het alcoholverbod op straat wordt blijkbaar niet optimaal nageleefd. In elg geval niet op het Stadsplein. Tot die conclusie komt bewoner Robert van Waning van de Rembrandtweg. Hij heeft erover geklaagd bij wethouder Herbert Raat van Handhaving, het hoofd van de gemeentelijke afdeling daarvan en bij gemeentesecretaris Schurink. Ook stuurde hij zijn klacht door naar de nationale obudsman. Het is niet de eerste keer dat hij dat doet. Het is niet de eerste keer dat hij om handhaving van het alcoholverbod op het plein vraagt. Begin deze maand deed hij het ook al, maar volgens hem vond de gemeente het blijkbaar niet nodig te reageren. Daarom herhaalt hij nu zijn verzoek, dat hij vergezeld laat gaan van foto’s, die hij de laatste weken maakte, onder meer op maandag 12 november. Hij schoot de foto’s naar eigen zeggen tegenover de Schouwburg, op het voetpad onder de luifel van de bibliotheek en bij de ingang van de Rembrandthof. Op de plaatjes zijn de overblijfselen te zien van ‘stelselmatige overtredingen van het alcoholverbod in de openbare ruimte’, constateert Waning. ‘Dit alcoholgebruik geeft niet alleen geluidsoverlast voor de omwonenden, voor bezoekers van het winkelcentrum en voor cursisten en leerlingen van de Volksuniversiteit en van de Muziek-, schilder- en dansschool, maar leidt ook  tot een zichtbare verloedering van het Stadsplein.’De foto’s zijn te zien op: http://www.amstelveenkanbeter.nl/18-Stadsplein-alcoholverbod/index.html

Waning vraagt de gemeente opnieuw op te treden tegen de overlast en vervuiling op en rond het Stadsplein ‘door de daar geldende verbodsbepalingen met betrekking tot alcoholgebruik en (snor)scooters (rijdende én geparkeerde) te willen handhaven’.  Waning:  “Ik hoop werkelijk niet dat het nodig zal zijn nogmaals een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman omdat u blijft weigeren een geldend en noodzakelijk verbod te handhaven’.

Namens het college van B&W heeft gemeentesecretaris Rein Schurink inmiddels laten weten dat er wel degelijk wordt gehandhaafd. “Maar we hebben niet de illusie dat we daarbij aan het door u verlangde niveau zullen kunnen voldoen,” schrijft hij aan de klager.  Dat is volgens hem ook niet de bedoeling.  “Onze handhavers nemen alle avonden dat ze dienst hebben het Stadsplein mee in hun ronde. Bij constatering van het gebruik van alcohol wordt opgetreden”. Op extra inspanningen hoeft men dus in het Stadshart niet te regelen. Optreden tegen de scooteroverlast beperkt zich blijkbaar tot geparkeerde exemplaren bij uitgangen, die gevaarlijke situaties opleveren.  “Van onze handhavers horen we dat het probleem beperkt is”, schrijft Schurink. Hij beseft dat het  naarde mening van Waning onvoldoende is. “Maar we zullen daar geen verandering in aanbrengen”.

Waning constateert dat de overlast door zuipschuiten en scooters op het plein niet gaat worden beteugeld. “Het gemeentebestuur denkt kennelijk dat het de beleidsvrijheid heeft om overtredingen van het scooter- en alcoholverbod te mogen en kunnen gedogen zonder aan de daarvoor geldende voorwaarden te voldoen”. Hij meende al dat de hinder aanmgepakt werd, toen er twee avonden achter elkaar “even niet gezopen en geschreeuwd werd op het Stadsplein’.  Hij dacht al dat zijn brieven hadden geholpen. Maar zaterdagavond was het weer raak.  Zondagcohtend nam Waning weer foto’s van de stille geruigen van overtreding van het alcoholverbod. En zaterdag signaleerde hij weer veel lawaai op het plein. “Bezoekers van het winkelcentrum lopen over het ‘voetpad’ tussen busstation en de Bijenkorfingang over glasscherven, lege bierblikjes en ander afval. Wat een ‘allure’ heeft ons Stadsplein toch..”

Lees ook:Stadshartbewoner hoopt op minder overlast dankzij camera’s
Lees ook:Rode plein nu wit
Lees ook:Kunstmarkt in Oude Dorp van amateurs
Lees ook:D66: ‘Stadsplein bruisender maken voordat Koning komt’
Lees ook:Klacht over gemis melding max. parkeertijd

3 reacties op “‘Alcoholverbod Stadsplein wordt niet gehandhaafd’

 1. Jan Demming

  Johan, het zal toch niet zijn dat men is vergeten de foto’s te plaatsen op het door jou aangegeven website? Of nog erger, dat ze er op last van een bepaalde instantie weer vanaf zijn gehaald?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Grea Twint

  Beste Johan,
  Voor héél véél geld, word ons Stadsplein eerdaags opgevrolijkt met leuke speeltoestellen voor de kinderen van het winkelend publiek. En er worden gezellige comfortabele bankjes geplaatst voor mensen die dan ons kale Stadsplein kunnen bekijken (tenminste, als er geen wind staat anders worden ze weggeblazen)
  Dan kan de grotere jeugd van P 60 ea. er s´avonds laat ook gebruik van maken. Zal mij alleen benieuwen of het vele geld dat er weer geïnvesteerd gaat worden, het allemaal wel waard is. En? je zal er maar boven wonen.

  Dat er op het ogenblik voor V en D leuke dingen geplaatst worden, voor de kinderen, lijkt mij een goede zaak daar wonen minder mensen! en niet direct bij P60.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Laten ze dat geld liever gebruiken om bij scholen en in wijken leuke speeltoestellen neer te zetten en wat zandbakjes te onderhouden. Dit is alleen eigendom van projektontwikkelaars pimpen met belastinggeld. Doet de eigenaar van het Stadshart dan wel eens iets voor de inwoners van deze gemeente? Ze kunnen enkel kleine plaatselijke winkeliers wegpesten met idiote huurverhogingen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.