Vandalismewijzer ingezet in strijd tegen vandalen

De gemeente introduceert een zogenoemde vandalismewijzer. Zij verwachten dat die zal helpen in de strijd tegen vandalisme, op basis van ervaringen ermee in andere gemeenten.  De wijzer, die drie keer per jaar op de gemeentelijke website verschijnt, geeft aan wat herstellen van schade door vandalisme aan publieke eigendommen in de openbare ruimte de stad kost. Burgemeester Jan van Zanen en wethouder Hernert Raat van handhaving (VVD) benadrukken dat vernieling niet normaal is. Eerder al besloot het college dat vandalen als zij gepakt worden de veroorzaakte schade moeten betalen. Om dat onder de aandacht van het publiek te brengen werd een communicatiecampagne – met onbder meer posters in de stad – ontwikkeld. Tot nu toe heeft het alles bij elkaar 6500 euro opgeleverd, vermoedelijk een fractie van de gemaakte extra kosten.  Met de vandalismewijzer denken B&W beter in beeld te kunnen brengen wat er is vernield en wat het kost. “Het aantal vernielingen meer zichtbaar maken, motiveert mensen hopelijk vaker melding te maken van vernielingen”, zegt Raat. “Mensen zien dat daar wat mee gebeurt. En voor ons betekent het dat we meer kosten kunnen verhalen”.

 

De vandalismewijzer wordt gebaseerd op meldingen van burgers en medewerkers van de gemeentelijke buitendienst. Te denken valt aan in brand gestoken prullenbakken, vernielde speeltoestellen, bekladding, ingooien van ruiten, uit de grond getrokken struiken enzovoort.

 

Lees ook:Gemeente gaat vernieling harder aanpakken
Lees ook:Eerste rekening voor vernieling verzonden
Lees ook:Gemeente verhaalt weghalen graffiti op dader
Lees ook:Hardere actie tegen vandalisme
Lees ook:Vernieler ruiten Amstelveen College moet 1000 euro betalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.