Bewoners kiezen naam tramlijn Uithoorn-Amsterdam Zuid

Brandes (Links) en Polak

De wethouders Marvin Polak (Uithoorn), Jeroen Brandes (Amstelveen) gaven dinsdag het startschot voor de verkiezing van de naam voor de tramlijn tussen Uithoorn en Amsterdam Zuid

Pieter Litjens (Vervoerregio) was helaas door omstandigheden verhinderd. De wethouders van de gemeenten onthulden een bord met daarop de vijf mogelijke namen voor de eerste regionale tramlijn in de vervoerregio Amsterdam.

De Amstelveenlijn (de huidige lijn 51) wordt omgebouwd tot een hoogwaardige tramverbinding tussen Amstelveen Westwijk en Amsterdam Zuid. Als de ombouw in 2020 klaar is, wordt de trambaan doorgetrokken naar het centrum van Uithoorn, de Uithoornlijn. Gezamenlijk ontstaat zo de eerste regionale tramlijn in onze regio.

Voor de vernieuwde en verlengde tramlijn zijn wij op zoek naar een lijnnaam. Inwoners van Amstelveen, Uithoorn en Amsterdam nodigen wij uit om te stemmen op één van de vijf volgende opties. Die zijn: Amstellandtram, Legmeerlijn, Poldertram, Via Veenlijn en Amsteltram.

Stemmen

Inwoners kunnen online stemmen via www.vervoerregio.nl of in bezoekerscentrum Amstelveen InZicht (open op woensdag en vrijdag tussen 12:00 en 17:00 uur, donderdag 12.00 – 19.00 uur en zaterdag 17 maart en zaterdag 7 april van 12.00 – 17.00 uur) en het gemeentehuis van Uithoorn (dagelijks geopend behalve vrijdagmiddag). Stemmen is mogelijk tot 14 april 2018.
Onder alle inzenders verloot de Vervoerregio vijf cadeaubonnen ter waarde van 75 euro plus een uitnodiging voor de feestelijke start van de tramlijn.

Bestemmingsplan 
Donderdag 8 maart heeft de gemeenteraad van Uithoorn een nieuw bestemmingsplan vastgesteld dat de aanleg van de Uithoornlijn ruimtelijk mogelijk maakt.

Wethouder Marvin Polak van Uithoorn is tevreden: “Met de aanleg van de tramlijn is Uithoorn in de toekomst verzekerd van uitstekend openbaar vervoer. Een comfortabele tram brengt ons snel naar werk, school, winkels en belangrijke overstappunten in de regio. We hebben uitgebreid met inwoners van Uithoorn gesproken over hun wensen en ideeën maar ook over hun zorgen. Dit leidde tot diverse goede aanpassingen in het ontwerp. Ik ben er trots op dat we dit gezamenlijk in de regio en samen met de gemeenteraad voor elkaar hebben gekregen”.

Uiteraard kunnen indieners van een zienswijze tegen het bestemmingplan nog in beroep gaan en is een aanpassing van het bestemmingsplan in Amstelveen voor de Uithoornlijn nog noodzakelijk.

Tijdens het startschot van de lijnnaam verkiezing hebben de bestuurders ook de bestuursovereenkomst voor de realisatie van de Uithoornlijn getekend. Hiermee bekrachtigen zij de samenwerking tijdens de aanleg van de Uithoornlijn.

Lees ook:Ook Vervoersregioraad akkoord met Uithoornlijn
Lees ook:Amstelveenlijn door naar centrum Uithoorn
Lees ook:‘Amstelveenlijn doortrekken naar Uithoorn’
Lees ook:Lichtcampagne fiets gestart
Lees ook:A’veense politiek: ‘Blijf af van tramlijn 5′

4 reacties op “Bewoners kiezen naam tramlijn Uithoorn-Amsterdam Zuid

 1. Frank Bikker

  Er bestaan in Uithoorn ook veel tegenstanders van dit plan, omdat zij vrezen dat het ov minder fijnmazig wordt. Er bestaat daar zelfs een Facebook groep over dit onderwerp.
  In het bovenstaande artikeltje staat nergens daar iets van. Is het niet handig om eerst eens de eerst belanghebbenden, namelijk de reizigers en de direct omwonenden daarover te consulteren, voordat je weer een heleboel heibel krijgt?

    /   Beantwoorden  / 
 2. App

  Waarom keuze uit slechts vijf mogelijkheden? En is het nog steeds een tram? Dat had toch een metro- of lightrailverbinding moeten zijn. Ik stel voor Amstelrail. Dat heeft de internationale allure die bij deze regio past.

    /   Beantwoorden  / 
 3. App

  Amstel Rail, Amstelrail

    /   Beantwoorden  / 
 4. Frank

  Veel mensen uit Uithoorn (en ook Amstelveen) zijn bang voor geluidsoverlast en men is ook bang dat buslijnen zullen verdwijnen, waardoor de aanlooptijden langer worden. Het grote Vb in deze is Amstelveen. Zuidwest Amstelveen is zijn directe verbinding met station Bijlmer kwijtgeraakt , idem geheel Amstelveen met station Centraal en bij hele wijken is het uitermate moeilijk geworden om bij het ziekenhuis te komen en diverse verpleegtehuizen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.