Fijnmazigheid OV beter geworden als ‘eerste stap’

Brandes

De fijnmazigheid van het openbaar vervoer (OV) was een probleem, dat na diverse gesprekken van wethouder Jeroen Brandes (PvdA) met de Vervoerregio en Connexxion ten dele lijkt opgelost. “Maar we zijn er nog niet helemaal:, zegt hij. In de gesprekken met de grootmachten legde hij uit dat het OV in de stad met ingang vsn de nieuwste dienstregeling van Connexxion voor Amstelveen onacceptabel was.

De Vervoerregio liet donderdag in een brief weten op korte termijn vier verbeterpunten in te voeren. Daarnaast onderzoekt ze samen met Connexxion en de gemeente of het mogelijk is verdere verbeteringen te realiseren. Brandes was het met de honderden klachten van burgers en de kritiek van zijn VVD-collega Raat wel eens. Overigens klagen burgers veelal als zij de ellende in de praktijk zien.

“Als de eerste schop de grond in gaat komen er ook klachten over de ombouw van de Amstelveenlijn”, voorspelde hij. “Op papier kan het er allemaal goed uit zien, maar de klapper komt als het concrete praktijk wordt.”

Per 18 maart rijdt buslijn 199 weer via Bovenkerk (Legmeerdijk-Salamander-Noorddammerweg) waarbij de op deze route gelegen haltes weer aangedaan worden. De gemeente realiseert in Westwijk een één-richtingsbushalte aan de oostzijde van de Sacharovlaan. Uiterlijk 1 april gaan er twee extra bussen lijn 174 rijden van Middenhoven via Groenelaan naar Busstation Amstelveen (tussen 05:00 en 06:00) zodat de vroege verbinding met Schiphol (via Busstation Amstelveen) weer hersteld is. Na lang aandringen is het ook gelukt om R-Net buslijn 357 weer te laten stoppen bij halte Weldam. En tenslotte komt er een halte voor AML Flex bij ‘de Zwarte Kat’.

“Dit is pas het begin”, zegt hij. Terwijl het klachten regende bleef hij naar zijn zeggen zwijgen met goede bedoelingen. “Mijn handen jeukten, maar ik was intensief in gesprek en dan moet je even stil zijn.”

 Klachten

Volgens hem hebben ook de regioraadsleden er hard aan getrokken. “Alle reacties die ik van inwoners heb ontvangen, hebben ons ook gesteund. Gelukkig levert het op korte termijn een aantal verbeteringen op. Maar ik wil er dringend op wijzen, dat ik deze verbeteringen slechts als eerste mooie resultaten beschouw. De buslijnvoering blijft voor verbetering vatbaar. De maatregelen op korte termijn zullen ook zeker niet alle klachten wegnemen”.

Eerste stap

De komende periode doen de Vervoerregio en Connexxion in overleg met de gemeente onderzoek naar verdere verbetervoorstellen. Zo moeten er slimme oplossingen komen voor het weggevallen van diverse bushaltes en de 1 x per uur buslijnen 165, 166 en 167. En er is een betere bediening van Ziekenhuis Amstelland en Raadhuis Amstelveen noodzakelijk. Lijn 199 zou weer naar het Busstation Amstelveen moeten rijden via Middenhoven en Groenelaan/Ziekenhuis Amstelland. Ook wil de wethouder een oplossing voor reizigers -wiens halte vervallen is- die niet in staat zijn naar verder weg gelegen haltes te lopen/fietsen. Specifieke aandacht gaat hierbij uit naar halte Grote Beer.

Boete

Connexxion heeft overigens een boete opgelegd gekregen door de Vervoerregio, die de concessie verleende. Maar die betreft alleen het niet voldoen aan wat is afgesproken, zoals geconstateerd door het onderzoeksbureau Vitence. Die heeft dus niets te maken met de nodige aanpassingen in Amstelveen, maar ging om stiptheid en rituitval. “Het betreft ook ook het ontbreken van een aantal ondersteunende taken”, schrijft het dagelijks bestuur van de regio aan de gemeenten, verwijzend naar het deels ontbreken van kaartautomaten, informatiepunten, geen werkende WIFI-verbinding in bussen en ontbrekende reisinformatie. De busmaatschappij bood niet de kwaliteit die is vastgelegd in de concessie, constateert het dagelijks bestuur.

In de brief aan de wethouders en leden van de Regioraad (vijf van de bijna 60 leden komen uit Amstelveen) wordt gezegd dat sommige klachten van burgers de keuzes betreffen in het nieuwe vervoerplan die een verslechtering ten opzichte van de oude situatie betekenen. Vandaar onder meer aanpassingen in Amstelveen. die volgens de vervoerregio gemakkelijk zijn uit te voeren. Er komen nog nieuwe aanpassingen, blijkt ui de brief van het DB, dat bureau Goudappel Coffeng opdracht gaf te analyseren wat tot verbetervoorstellen kan leiden. Ook daarbij worden de gemeenten, waaronder Amstelveen, betrokken.

Lees ook:Brandes wil beter busvervoer in Amstelveen
Lees ook:Kortere lijn 199 blijft toch ‘s avonds rijden
Lees ook:Bureau onderzoekt verbeteringen OV
Lees ook:Nachtlijn 354 stopt weer bij busstation
Lees ook:Bus 199 rijdt in april weer door Bovenkerk

5 reacties op “Fijnmazigheid OV beter geworden als ‘eerste stap’

 1. Jan Demming

  Wethouder Brandes heeft in ieder geval al veel meer bereikt dan ik had durven hopen. Complimenten zijn dan ook op hun plaats. Wat Waardhuizen en Middenhoven betreft nu alleen nog een bus(je) door de eerste en rehabilitatie van de halte Grote Beer in de tweede wijk. Dan zijn we al een heel wat opgeschoten en moeten we ons alleen nog afvragen of degenen, die de bus vanwege de beroerde dienstregeling vaarwel hebben gezegd en de auto weer hebben genomen, op dat besluit terugkomen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Ik vind dat busje in Waardhuizen nogal wat en ook de directe verbinding met het Bijlmerstation. Vroeger zat deze bus bomvol. Nu mag je weer extra lopen en overstappen . En Brandes een compliment ? Eerst er een ontzettende grote puinhoop van maken en nu een iets minder grote en dat vieren als een overwinning. Het lijkt de PvdA landelijk wel!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan Demming

    Met dat compliment bedoel ik dat Brandes bijna terug heeft gehaald wat anderen ingeleverd hadden, namelijk enkele goede verbindingen en bushaltes. En ik moet eerlijk zeggen: dat had ik niet verwacht.

      /   Beantwoorden  / 
 2. App

  Brandes verdient pas complimenten als het ov weer minstens even goed is als voorheen. Liefst beter, want de particuliere automobiliteit moet afnemen ipv steeds maar bljjven groeien.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   Dat ben ik in elk geval helemaal met je eens!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.