Ook Vervoersregioraad akkoord met Uithoornlijn

Nadat eerder de gemeenteraden van Uithoorn en Amstelveen een positief advies gaven, is ook de Regioraad akkoord met de Uithoornlijn, zeg maar het verlengde van de Amstelveenlijn. De aanbesteding start begin volgend jaar.

De vernieuwde Amstelveenlijn wordt doorgetrokken naar het dorpscentrum van Uithoorn, over het tracé van de oude Spoordijk. Tramhaltes zijn voorzien bij Aan de Zoom, busstation Uithoorn en Dorpscentrum (halte Uithoorn centrum).

De gehele regio heeft te maken met een groei van het aantal OV-reizigers, maar tegelijkertijd met teruglopende middelen van het Rijk voor het openbaar vervoer in deze regio. Er is dus meer OV nodig, maar minder geld. Daarnaast kent de Noord-Zuid corridor van de Vervoerregio een aantal ontwikkelingen die van belang zijn voor de toekomst van het OV in het zuidelijke deel van de regio: De Noord/Zuidlijn zorgt voor een geheel nieuw OV-netwerk; de Amstelveenlijn wordt tussen 2018 en 2020 omgebouwd tot een hoogwaardige tramverbinding; OV-knooppunten, zoals station Amsterdam Zuid, worden een steeds belangrijker overstappunt; door toenemende drukte op de wegen worden langere rijtijden voor de bus verwacht bij gebrek aan vrijliggende busbanen.

Plan

In de planuitwerkingsfase, volgens de Vervoerregio in overleg met omwonenden, het ontwerp verder gedetailleerd. Bewoners konden kiezen uit diverse materialen en hoogtes voor de geluid- en zichtschermen. Verder is de aanbesteding van de realisatie van de Uithoornlijn voorbereid en zijn de kruisingen getoetst op veiligheid, zegt de regio

De aanbesteding neemt ongeveer een jaar in beslag. De gemeenteraad van Uithoorn besluit op 8 maart over de aanpassing van het bestemmingsplan, waardoor de aanleg planologisch mogelijk wordt. De aanleg wordt tussen 2019 en 2022 verwacht. Volgens die planning rijden eind 2022 de eerste trams naar Uithoorn. De Uithoornlijn wordt mogelijk gemaakt door de Vervoerregio, gemeente Uithoorn en de provincie Noord-Holland.

 

 

Lees ook:Amstelveenlijn door naar centrum Uithoorn
Lees ook:Bewoners kiezen naam tramlijn Uithoorn-Amsterdam Zuid
Lees ook:‘Amstelveenlijn doortrekken naar Uithoorn’
Lees ook:Uithoornlijn gaat € 57miljoen kosten
Lees ook:Brandes: Doortrekken AV lijn vertraagt niet

Eén reactie op “Ook Vervoersregioraad akkoord met Uithoornlijn

  1. Frank

    Allemaal prachtig dat afnemende ov, maar hebben wij de ruimte voor nog meer asfalt en milieuvervuiling in deze omgeving. Super die tram, maar ondertussen neemt het oost/west verkeer en het ov tussen de wijken schrikbarend af.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.