Eindelijk gratis OV met Connexxion voor ouderen

Maaike Veeningen

Eindelijk gaat een wens van de Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) in vervulling. De fractie heeft er tien jaar voor gepleit, maar kreeg nu de hele gemeenteraad mee voor gratis openbaar vervoer voor 65 Plussers met een laag inkomen.

Die kunnen op kosten van de gemeente nu gratis met de bussen van Connexxion mee. Op doordeweekse dagen geldt dat in de daluren en verder in de weekenden. Wie dus buiten de daluren in het ziekenhuis of bij een (tand) arts moet zijn, heeft pech, tenzij hij of zij de afspraak bij de regeling kan aanpassen.

Volgens de wethouders Jeroen Brandes (PvdA) en Maaike Veeningen (D66) is het belangrijk dat iedereen, ook oudere minima, gebruik kan maken van het OV.

Dat kwartje viel overigens jarenlang bij de meerderheid van de gemeenteraad kennelijk niet, want OCA klopte daar aan dichte deuren. Maar nu hebben de wethouders blijkbaar het licht gezien en vinden zij dat de doelgroep “op deze manier een stukje vrijheid” terug wordt gegeven. “Het biedt hen de mogelijkheid er vaker op uit te trekken”, zeggen ze.

Voorwaarden

Er zijn overigens aan dat gratis openbaar vervoer wel eisen verbonden. Wie van openbaar vervoer op basis van de Wet

Jeroen Brandes

Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gebruik kan maken dankzij een WMO-indicatie komt niet in aanmerking. En de ouderen mogen ook geen inkomen hebben dat hoger is dan 110% van de bijstandsnorm. Dat betekent voor een alleenstaande oudere, inclusief vakantiegeld, € 1219,33 en voor een gezin € 1666,21.

Wie interesse heeft voor de regeling moet een persoonlijke OV-Chipkaart (naam, pasfoto en geboortedatum) hebben die minstens nog 15 maanden geldig is. De kaart is op de vragen via: www.ov-chipkaart.nl

Aanvraagformulier

Wie in Amstelveen woont en gebruik wil maken van de regeling kan via de gemeentelijke website www.amstelveen.nl meer informatie krijgen en een aanvraagformulier opvragen. Maar men kan ook bellen met het Amstelveenloket (020) 540 4911. Als er groen licht op de aanvraag komt, zorgt de gemeente er samen met Connexxion voor dat het abonnement Dal Vrij 65+ klaar wordt gezet op de persoonlijke OV-chipkaart. Kaarthouders moeten die dan eenmalig zelf activeren via een oplaadpunt. Pas daarna kunnen zij volgend haar gratis met Connexxion reizen, van maandag tot en met vrijdag na 09.00 uur en zaterdag en zondag de gehele dag.

 

Lees ook:Raad wil gratis vervoer senioren
Lees ook:VVD twijfelt over gratis OV ouderen
Lees ook:Twee maanden gratis openbaar vervoer Westwijk Zuidoost
Lees ook:Gemeente weigert gratis OV voor ouderen
Lees ook:Taart wethouders voor goed OV-cijfer reizigers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.