Voorstel toekomst AV-lijn van VRA

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam (VRA) heeft nu een voorkeursvariant aangewezen voor de metrolijnvoering vanaf voorjaar 2019, als de ombouw van de Amstelveenlijn begint. Amstelveen is dan niet meer rechtstreeks per sneltram verbonden met het Centraal Station in Amsterdam.

Maar de gemeente meldt dat de rechtstreekse verbinding per metro tussen Amsterdam-Zuid en CS via station Amsterdam Amstel mogelijk blijft en men minder hoeft over te stappen. ‘Zo kan vanaf Amstelveen met één overstap gereisd blijven worden naar de metrostations op deze route’, zegt ze.

In maart 2019 stopt metrolijn 51 van / naar Amstelveen wegens werkzaamheden aan ZuidasDok en de ombouw van de Amstelveenlijn. De Vervoerregio en GVB hebben gezamenlijk bestudeerd welke lijnvoering dan voor het Amsterdamse metronetwerk gewenst zal zijn. De belangrijkste wijziging ten opzichte van nu is dat de huidige lijn 51 vanaf CS via station Zuid gaat rijden naar Isolatorweg. Uit Amstelveen komt men in de toekomst niet verder dan Station-Zuid, waar moet worden overgestapt.

Waterlooplein

“Voor Amstelveen is het natuurlijk gunstig dat reizigers die vanuit van hier naar bijvoorbeeld het Waterlooplein of Weesperplein willen, alleen op Station Zuid hoeven over te stappen op de ‘oranje’ metro 51”, zegt wethouder Jeroen Brandes van Verkeer en Vervoer (PvdA). “Wie naar Centraal Station wil, kan ook gebruik maken van de NoordZuidlijn.”

Het Dagelijks Bestuur van de VRA neemt op 16 november een definitieve beslissing over de metrolijnvoering. In zijn vergadering van 17 oktober bespreekt de regioraad dit voorstel mogelijk nogmaals, nadat het daar eerder al is besproken.

 

 

 

Lees ook:DB Stadsregio akkoord met AV-lijn
Lees ook:Informatiesessies over andere varianten dan metro voor Amstelveenlijn
Lees ook:Regioraad stemt in met AV-lijn
Lees ook:Informatieavonden over Amstelveenlijn
Lees ook:Projectbureau voor Amstelveenlijn geopend

3 reacties op “Voorstel toekomst AV-lijn van VRA

 1. Frank Bikker

  Het is en blijft natuurlijk belachelijk dat een stad van 80.000 inwoners tegen Amsterdam aangelegen geen rechtstreekse verbinding met het CS meer heeft. Dank u wel GVB en hr. Brandes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Olaf Oomes

   100% met deze constatering eens

     /   Beantwoorden  / 
 2. Heikneuter

  Is het hier Roodeschool of zoiets?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.