Gaat Amity open en is subsidie terecht, vraagt CU

Is het juist dat de gemeente razendsnel met een van het bestemmingsplan afwijkende omgevingsvergunning kwam om de internationale school Amity naar Nederland te halen, waarvoor trouwens nauwelijks potentiële leerlingen zijn, de onderwijsvergunningen niet rond zijn en veertien docenten werkeloos thuis zitten? Dat wil de ChristenUnie in de gemeenteraad via schriftelijke vragen aan B&W graag weten naar aanleiding van een artikel van Follow the Money, dat de zaak onderzocht.

De school komt volgens de plannen in het Van Leer-gebouw, maar de daar gevestigde D&B The Facility Group spande een rechtszaak aan, onder meer omdat het gebouw al als behuizing voor Amity was aangewezen, zonder dat het bestemmingsplan dat toeliet. Is het waar dat de gemeente tussen beide partijen sprong met de omgevingsvergunning? Ook dat wil de ChristenUnie graag weten.

D&B The Facility Group kreeg overigens gelijk van de rechter, maar kreeg een dag voor die uitspraak een bedrag van eigenaar Rijsterborgh aangeboden en moet uiterlijk 31 augustus van dit jaar vertrekken. Daarmee heeft het bedrijf ingestemd. Amity kan nu over het pand beschikken. De huurprijs bedraagt € 270.000 per jaar, exclusief servicekosten en BTW.

De onderneming Amity Group schijnt volgens het artikel van Follow the Money (FTM), waarop de vragen van de ChristenUnie zijn gebaseerd, niet voor Nederland staan te springen, maar door een handelsmissie onder leiding van wijlen Eberhart van der Laan en de (toen nog) Amstelveense burgemeester Mirjam van ’t Veld te zijn overgehaald. Onder meer door (met het Rijk als partner) vijf miljoen euro subsidie in het vooruitzicht te stellen, waarvan Amstelveen (volgens de Kadernota 2018) € 1,5 miljoen neertelt. De rest komt van Amsterdam en het Rijk.

 Kritische vragen

De school zou vorig jaar starten maar kreeg niet tijdig vergunning van het Rijk. Pas na de start wordt de gezamenlijke subsidie

Bert de Pijper

van de overheden in delen betaald. In de regio rond Amsterdam heerst een tekort aan internationaal onderwijs, nu het aantal expats er fors toeneemt, en Amstelveen wil graag in de markt springen. Maar het artikel van FTM heeft volgens fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie wel kritische vragen opgeroepen. Onder meer zouden zich voor de school nog maar een vijf leerlingen hebben gemeld en De Pijper vraagt zich bezorgd af of er wel een goede kosten-baten analyse is gemaakt en of Amstelveen daarbij is betrokken. Volgens de directeur van de school kan die pas met twintig leerlingen starten. Wanneer denkt het college van B&W dat de school daadwerkelijk van start kan gaan, wil De Pijper weten.

 ’In de watten’

In het artikel van FTM staat onder meer: “Dat Amity zich met hulp van Amstelveen in een luxe, monumentaal pand heeft kunnen vestigen, laat zien dat gemeentes van alles uit de kast trekken om internationale scholen – en daarmee bedrijven – hiernaartoe te lokken. Het past bij het Nederlandse beleid dat expats in de watten legt en hun fiscale voordeeltjes gunt. Maar de gretigheid van de overheid en gemeenten lijkt ze blind te maken voor de werkelijke belangen van de eigen burgers.” De Pijper wil graag een reactie van B&W op dat fragment.

En als heel het plan in duigen valt, Amity niet open gaat, wat doet het college dan, vraagt hij. Net als of al het geld niet beter aan regulier onderwijs in Amstelveen had kunnen worden besteed.

Er speelt trouwens nog iets mee. Tijdens een op aandrang van het zich als onderwijspartij profilerende D66 in de raadscommissie Burgers en Samenleving kwam onlangs aan de orde dat er een tekort aan onderwijskrachten in Amstelveen bestaat, omdat die hier niet kunnen wonen en er voor kiezen elders aan de slag te gaan. Zou het niet beter zijn de subsidie voor een beter vestigingsklimaat voor leraren in regulier onderwijs te bestemmen dan voor die aan Amity geven? Ook dat vraagt de ChristenUnie.

Het artikel uit FTM: www.ftm.nl/artikelen/amstelveen-amity-international-school?share=1

 

 

 

 

 

 

Lees ook:ChristenUnie kritisch over Internat. School Amity
Lees ook:Indiase internationale school in Van Leer gebouw
Lees ook:School Amity krijgt pas dit jaar subsidiegeld
Lees ook:ChristenUnie: Hoeveel verdient Bakas bij AV?
Lees ook:ChristenUnie enige partij met ‘open’ ledenvergadering

10 reacties op “Gaat Amity open en is subsidie terecht, vraagt CU

 1. Frank Bikker

  Heel terechte vragen en opm. van de CU.

    /   Beantwoorden  / 
  1. W.A.Bomgaars

   Helemaal mee eens. Al eerder heb ik mijn verwondering kenbaar gemaakt over het amateurisme en de naïviteit waarmee destijds (m.i. ondemocratisch) werd besloten om deze Indiase ”internationale school” naar Amstelveen te lokken.
   Een superrijke familie in New Delhi lacht zich nog steeds helemaal suf over hoe je met een ’etentje’ zoveel subsidiegeld naar je eigen bankrekening kunt dirigeren.
   Het economisch belang werd als motief gebruikt voor de beargumentering van het haastig genomen besluit om Amity in park De Braak te vestigen maar helaas niet afgezet tegen andere overwegingen zoals huisvesting expats, bereikbaarheid locatie, de kaalslag in openbaar vervoer, groeistuipen van de nabijgelegen luchthaven, de noodzaak van ”dit bedrijf” naast twee reeds bestaande internationale scholen binnen de Gemeente enz. Christen Unie (Hr De Pijper) heeft blijkbaar als enige het lef om hierover nu kritisch te zijn. Chapeau !

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Heel veel van deze expats werken in Zuidoost en op de Zuidas. In zuidoost staan nog vele kantoren leeg en het krijgen van woningen in het luxere segment is daar ook gemakkelijker en wat goedkoper. Hier moeten deze mensen toch al gauw €2500 huur betalen. De winkelvoorzieningen en markten zijn daar ook meer toegespitst op deze groep. Het ov is daar ook beter. Ik snap dan ook niet dat deze school hier moet komen ten koste van de Amstelveense belastingbetaler .
    Men praat hier over werkgelegenheid, maar hoeveel werkgelegenheid betreft het voor de Nederlander op die school? Een expat brengt qua belasting toch altijd 30% minder op.
    Dan deze school. Het is gewoon een Indiaas bedrijf die overal ter wereld depandances heeft , hetgeen ze geen windeieren legt. Moeten wij daar subsidie voor geven? Ik denk niet dat ze dat in Quatar krijgen.

      /   Beantwoorden  / 
   2. F. Wijlens

    Daar ben ik het ook mee eens en deze vragen kunnen bijdragen aan het inhoudelijk bespreken in de gemeenteraad.

    Daarnaast zou ik willen zeggen dat het hier niet om een supperrijke familie in New Delhi gaat maar om mensen die hier al wonen. Wanneer mensen hier wonen, werken en belasting betalen en hun kinderen recht op scholing hebben, zoals een ieder ander, dan heeft de gemeente hier beleid op te maken.

    Dan vraag ik mij af in hoeverre de voorgestelde bekostiging zich verhoudt met andere scholen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. X

     De eigenaar van dit scholenconcern zit in India. Zie hun site. Natuurlijk moet de gemeente beleid maken op dit terrein, maar de bijdrage mag in principe niet meer zijn dan bij een Nederlandse ll. Het gekke is nu juist dat Amsterdam en amstelveen hier heel veel haast mee maken terwijl mij een school in zuidoost bekend is die 15 jaar heeft moeten wachten op een nieuw gebouw. Er wordt dus blijkbaar wel gemeten met twee maten.

       /   Beantwoorden  / 
    2. W.A. Bomgaars

     @f.wijlens. De subsidie ontvanger is wel degelijk een steenrijke familie in India zijnde de eigenaar van deze ‘onderneming’. Volg even de link van @dolle hieronder en ontdek zelf dat het allemaal geen zuivere koffie is. Per leerling ontvangt deze club zo’n €25k lesgeld per leerling van de ouders c.q. de werkgever van de expat. Tot nu toe kom je dus niet zo ver met 5 leerlingen maar deze worden dan nu gelukkig nog gesubsidieerd met € 1 miljoen p.p. (City marketing ?)

       /   Beantwoorden  / 
 2. 😂

  Als je het artikel uit FTM leest heeft de hr De Pijper hier goed beet. Ik ben benieuwd wanneer mevr. Van Veeningen zich moet verantwoorden voor dit tot nu toe niet geheel vlekkeloos verlopen besluit. Het wachten is natuurlijk ook op vragen van de Amsterdamse gemeenteraad die ook behoorlijk wat subsidie heeft gegeven.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Als deze link en de verwijzingen kloppen hebben Amsterdam en Amstelveen heel wat uit te leggen . Edoch dit gaat boven mijn pet.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Gerben

  Mogelijk opent de lijstrekker van de CU een beerput. Wacht de komende berichten met grote interesse af.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.