KKC gaat op voor NK Debatteren voor Scholieren

Te midden van 124 deelnemende scholen doet het Keizer Karel College mee aan de twintigste editie van het NK Debatteren voor Scholieren. Die gaan met elkaar in debat over immigratie en alcoholreclame op 1 december in Haarlem.

De leerlingen gaan op deze lustrumeditie het debat met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder immigratie, palmolie en of alcoholreclame verboden zou moeten worden.

Het is de derde en laatste voorronde in Haarlem. ‘Wie leert debatteren leert de ander beter te begrijpen én zijn eigen mening goed te verwoorden’ aldus voorzitter Roderik van Grieken.

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van de ministeries Economische Zaken en Buitenlandse Zaken, Universiteit Utrecht, het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem en het Mendelcollege in Haarlem. Het Mendelcollege is dit jaar gastlocatie.

Stellingen

De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen. “Daardoor is er ruimte voor actuele onderwerpen zoals de onafhankelijkheid van Catalonië, de Sleepwet en #metoo. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema’s zeker niet uit de weg,” zegt Van Grieken.

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen: Palmolie moet verboden worden; Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen; Alcoholreclame moet verboden worden.

Succesformule

Het is het 20e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vonden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde en laatste voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Debatvorm

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Programma van voorronde 3 in Haarlem: 14:00 Opening plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker; 14:40 Debatronde 1 (in debatlokalen); 16:10 Debatronde 2 (in debatlokalen); 17:15 Pauze; 18:25 Debatronde 3 (in debatlokalen); 20:45 Bekendmaking tien finalisten + wildcards plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker.

 

Lees ook:KKC in NK debat scholieren en docenten
Lees ook:KKC op bijna laatste plaats NK Debatteren
Lees ook:Talentenjacht A-factor voor Amstelveense jeugd
Lees ook:Woensdag debat raadsleden-leerlingen vwo
Lees ook:Weer debatwdstrijd scholieren tegen raadsleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.