Kunstproject op brede school ‘De Omnibus’

Foto: Kees Willems

Om kunst en taal met elkaar te verbinden kozen zes scholieren uit groep 7 van brede school ‘De Omnibus’ voor de tweede keer een schilderij uit om in de school op te hangen. Zes weken eerder had een delegatie van groep 8 ditzelfde gedaan. En over zes weken zal een nieuwe delegatie op onderzoek uitgaan bij de Kunstuitleen.

Met ondersteuning van Stichting Taalvorming ging ‘De Omnibus’ als eerste school in Amstelveen samenwerking aan met de Kunstuitleen. Leerlingen bezoeken de Kunstuitleen en houden bij hun keuze rekening met kleur, techniek en geschiktheid voor alle kinderen van 0 tot 12. Leerlingen bekijken en bespreken daar schilderijen. Zij constateren onder meer of een werk bij de school past, de lagere klassen het snappen enzovoort.

Tot een schilderij overblijft dat unaniem wordt gekozen en vervolgens een plek in de hoofdgang op school krijgt. Bij de onthulling wordt verteld door de betreffende delegatie waarom juist dát schilderij is gekozen.

Woordenschat

Foto: Kees Willems

Elke zes weken gaat een andere groep een nieuw werk selecteren. In alle klassen worden kijk- en doe-opdrachten uitgevoerd op aangepast niveau. Volgens de organisatoren wordt zo wordt de verbeeldingskracht van de kunstenaar aan ‘een groeiende woordenschat en taalvorming van de kinderen verbonden’.

De werkwijze is geïnspireerd op het gedachtegoed van professor John Hattie, onderwijswetenschapper uit Nieuw-Zeeland. Kinderen krijgen taken en verantwoordelijkheden.

Ook worden er leerlingen opgeleid tot mediator om te helpen bij het oplossen van conflicten tijdens pauzes.

Zo leren ze allerlei vaardigheden die nodig zijn als toekomstig burger in een democratische samenleving, is de redenering. ‘De klas en de school zijn daarmee goede oefenplaatsen voor democratisch actief burgerschap.’

 

Lees ook:Politiek verzet tegen grotere klassen Westwijzer
Lees ook:AC verzamelt zwerfvuil
Lees ook:Jongleerlessen op school De Wending
Lees ook:Kleine klassen
Lees ook:Leerlingen AC in (kerst) actie voor Laos en Amnesty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.