Scholieren wonnen debat van raad

Opnieuw hebben de scholieren het ruimschoots van de raadsleden gewonnen in de woensdag in het raadhuis gehouden debatwedstrijd. Die was weer georganiseerd door de Rotaryclub. De scholieren staat, gerekend over het aantal jaren dat die strijd wordt aangebonden, nu met 4-2 voor.

Elke school voor voortgezet onderwijs (Hermann Wesselink, Keizer Karel en Amstelveen CVollege) leverde, net als de gemeenteraad drie teams. Beste team kwam van KKC en de jury riep raadslid Floor Gordon tot beste debater uit. De oorkonde voor de meest explosieve uitspraak van de avond ging naar Maarten Born, een goede debater, die Floor Gordon verbeterde. Het D66 raadslid had gezegd dat zij van communicatie via smartphones door tieners toch niks begreep, omdat een banaan met de smiley wel kon betekenen: Wil met me naar bed? Nee, bracht Maarten tegenin. “Daar gebruiken wijn de aubergine voor, niet de banaan.”\

Het ging daarbij om de stelling dat ouders van kinderen tot 16 jaar moeten controleren wat die communiceren. De scholieren waren het daarmee eens, de gemeente niet. Overigens kregen de strijders pas vlak voor de debatten begonnen of zij voor of tegen de stelling moesten zijn.

Geen vragen

Er waren in totaal negen debatronden over even zovele stellingen. Zoals dat survivaltraining in het lesprogramma moet komen, wat door de gemeenteraad (die er ICT bij haalde) werd bestreden en door de scholieren verdedigd. Verder dat het aantal vluchten op Schiphol moet worden beperkt (gemeente voor, scholieren op economische gronden tegen) en extra belasting heffen voor suikerhoudende voedingsmiddelen (raad tegen, scholieren voor).

Opvallend was dat niemand vragen stelde aan tegenstanders en dat de scholieren geneigd waren hun argumenten goed te onderbouwen met cijfers en percentages. Raadsleden kwamen niet verder dan de opmerking dat ‘onderzoek’ uitwees, waarbij zij overigens het geluk hadden dat geen van de scholieren de vraag stelde welk onderzoek dat dan wel was.

Vrouw

Dat de volgende burgemeester een vrouw moet zijn werd verdedigd door de gemeenteraad en bestreden door de scholieren die gewoon voor de beste kandidaat gingen. Waarbij zij in het midden lieten of Inza Gast (raadslid VVD), die zich in het kader van de wedstrijd voor het ambt kandidaat stelde) een goede keuze zou zijn. Een scholiere: “Het wordt tijd dat wij mannen en vrouwen gelijk beoordelen en niet alleen op sekse.” Slotpleidooi: “Wij zijn juist voor eerlijkheid en kwaliteit. Het is daarbij slecht mannen tegenover vrouwen te stellen.” Raadslid Frequin, ook VVD, kwam niet verder dan de kandidatuur van zijn fractiegenote te steunen en te zeggen: “ Wij willen een vrouw, wij houden van jou.”

Namens de jury sprekend zei Henriëtte Kievit dat het debat een hoog niveau had, met respect voor tegenstanders werd gevoerd en dat de Tweede Kamer er nog wat van kon leren. Over de gemeenteraad had wij het kennelijk wijselijk niet. Zij maakte de einduitslag bekend: Scholieren tegen raadsleden: 26-19.

 

Lees ook:Raad wint debatwedstrijd van scholieren
Lees ook:Scholieren verslaan raadsleden in debatstrijd
Lees ook:Scholieren winnen debat van raadsleden
Lees ook:Raad wint nipt debatwedstrijd van scholieren
Lees ook:Amstelveen moet dynamisch blijven, vindt raad

Eén reactie op “Scholieren wonnen debat van raad

 1. F. Wijlens

  Ik ken nog wel wat mensen die er nog wat van kunnen leren. Ik woon hier in een appartementencomplex aan de Smeenklaan. Zo nu en dan wordt er grofvuil voor het gebouw gedumpt. Persoonlijk heb ik het meegemaakt dat mensen kwamen aanrijden, gauw hun spullen dumpten en vervolgens snel weer wegreden.

  Nu zijn er bewoners elders in de wijk die zich daar aan storen en mij en mijn medebewoners daar op aankijken. Nu heeft de gemeente haar oppervlak in wijken ingedeeld en in elke wijk is een wijkplatform waar alle buurtbewoners kunnen aanschuiven om over het een en ander mee te praten.

  Er kwamen een tijdje geleden een aantal medebuurtbewoners langs die met drammen, intimideren en persoonlijke beschuldigingen dachten mij en mijn medewoners zo ver te krijgen om geen grof vuil meer te dumpen. Een van deze personen heeft te kennen gegeven dat hij een groot fan van de PVV is.

  Bij de bewuste vergadering was ik niet aanwezig maar ik kan u vertellen dat men een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.