Taalcoaches voor vluchtelingen gezocht

Nog steeds zoekt Stichting Vluchtelingenwerk taalcoaches. Die spreken één-op-één met anderstaligen om hen Nederlands te leren. De organisatie die daartoe aan de stichting is verbonden heet Het Taalhuis.

Ruba Alafaghani en Cornelia Punch vormen zo’n taalkoppel. Bij die laatste thuis vertelt immigrante Ruba onlangs haar staatsexamen te hebben gehaald.

Zij vormt sinds anderhalf jaar met Cornelia een taalkoppel bij Vluchtelingenwerk Amstelland. “We spreken telkens samen een doel af”, zegt Cornelia. ‘Dan werken we ergens naartoe en nu konden we heel gericht aan de slag met het staatsexamen van Ruba.”

“Ik vind het zo bijzonder wat Cornelia voor ons doet”, zegt die. ‘Zonder haar had ik dit nooit gekund. De lessen op school zijn goed en daar leer ik veel. Mijn docent Corinne heeft mij altijd aangemoedigd. Toen ik in haar staatsexamen klas kwam zei ze altijd tegen mij: ‘ik weet zeker dat je je doel zal bereiken’. Maar om te oefenen moet je toch meer praten, want ik wil nog veel meer doelen behalen.”

Ruba (36) is nu drie jaar met haar man en vier zonen in Nederland en wil graag volgend jaar starten met een opleiding om uiteindelijk met kinderen te kunnen werken. En daar doet ze veel voor. Ze werkt bij de Hema en probeert elke dag buiten de lessen zelf nog twee uur te leren. “Mijn Nederlands moet beter worden voordat ik aan een opleiding kan beginnen, maar ik wil zelfstandig kunnen zijn.”

Taal leren

Toen ze net drie maanden in Nederland waren moest Ruba met de jongste zoon naar het ziekenhuis. “Ik begreep niks van wat de dokters zeiden. Daar heb ik besloten dat ik alles wilde begrijpen en nooit meer in dezelfde situatie terecht wilde komen.”

Cornelia: “Het is belangrijk dat ze de taal ook ergens kunnen oefenen. Bedrijven en universiteiten zouden er meer in kunnen betekenen. Zo leren ze gelijk meer van bijvoorbeeld de Nederlandse bedrijfscultuur kennen en dat is heel belangrijk om je ergens thuis te gaan voelen.”

Ruba: “Een taalcoach helpt heel veel, maar je moet zelf ook werken, niet alleen op school.” Cornelia vindt het belangrijk dat er een appèl wordt gedaan op de intelligentie van iemand. “Ik stel ook zelf materiaal samen waar zij echt wat aan hebben. Begrijpelijke taal, maar het mag ook uitdagen. Probeer ook aan te sluiten bij onderwerpen waar ze het op school over hebben. Ik kijk wat zij nodig hebben.”

Taalcoaches

“Voor vluchtelingen leveren taalcoaches enorm veel toegevoegde waarde”, zegt taalcoachcoördinator Jozien Brits. Ze coördineert zo’n 80 koppels. Coaches worden na een kennismakingsgesprek gematcht aan een taalmaatje en krijgen ondersteuningsmateriaal en tips. “Ongeveer vier keer per jaar organiseren we, soms in samenwerking met Stichting Wereldbuur, een bijeenkomst over verschillende onderwerpen. Zo hadden we laatst een workshop over inburgeren georganiseerd samen met het SVI.” Wie interesse heeft om als taalcoach aan de slag te gaan: www.stichtingvluchtelingenwerkamstelland.nl of mail naar [email protected]

 

Lees ook:Werkplein op raadhuis heeft nu ‘taalpunt’
Lees ook:Grote behoefte aan taalcoaches
Lees ook:Vrijwilligers gezocht als taalcoaches
Lees ook:Werkbijeenkomst voor taalcoaches in Westend
Lees ook:Zingend Nederlands leren

Eén reactie op “Taalcoaches voor vluchtelingen gezocht

  1. Daan Banaan

    Wat een leuk succesverhaal. Deze mevrouw is blijkbaar erg slim. Ik ben zelf ook taalcoach . Het is erg leuk werk om te doen en de mensen schieten er veel mee op als ze het serieus aanpakken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.