Actie leert kinderen oppassen voor ‘dode hoek’

Net als vorige jaren kwam verkeerswethouder Jeroen Brandes kijken op het Stadsplein naar de praktijk van de actie ‘Veilig op de weg’. Het ging daar zowel vrijdag 23 juni als die maandag (26 juni) om de dode hoek van vrachtwagens.

Jeroen Brandes met leerlingen van basisschool Kindercampus King en een van de deelnemende chauffeurs op het Stadsplein.

Er stonden er een paar op het plein, waardoor kinderen van basisscholen konden zien waar voor de chauffeurs de ‘dode hoek’ zit, die zij via hun spiegels niet of nauwelijks kunnen zien.

Dat vormt een gevaar voor fietsers en wandelaars, zodat fietsende en lopende kinderen er goed aan doen bij zo’n rijdende wagen uit de buurt te blijven.

Bijna 300 leerlingen van groep zeven en acht van verschillende basisscholen namen aan de Dode Hoek Actie “Veilig op weg” deel. Die organiseert de gemeente jaarlijks in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) op verschillende locaties in Amstelveen.

In nauwe samenwerking met de chauffeurs van de vrachtwagens lieten de vrijwilligers van VVN aan de leerlingen zien op welke plekken rond de vrachtwagen zij moeilijk of zelfs helemaal niet te zien zijn voor de chauffeur. Ook gaven de chauffeurs de leerlingen een aantal slimme tips. De belangrijkste: ga nooit naast een vrachtwagen staan als je voor een verkeerslicht staat te wachten en blijf minstens drie meter achter de vrachtwagen staan

 Andere school

“Met ons verkeerseducatieprogramma willen we leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op verkeersdeelname”, zegt Brandes (PvdA). “Verkeersadviseurs van de gemeente doen dat in nauwe samenwerking met de vrijwilligers van VVN. Het is belangrijk dat de leerlingen zich veilig door het verkeer kunnen bewegen, zeker als ze naar de middelbare school gaan, een nieuwe route moeten fietsen en vaak grotere afstanden moeten afleggen.”

 

Lees ook:Kinderen krijgen verkeersles over ‘Dode hoek’
Lees ook:Kinderen zien gevaren vrachtwagens
Lees ook:Op weg naar heer in het verkeer…
Lees ook:Onderscheidingen voor vrijwilligers Veilig Verkeer
Lees ook:VVN en gemeente in actie voor veiliger verkeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.