Verkeersexamen voor scholieren gestart

In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft de gemeente dinsdag 16 mei het praktisch verkeersexamen voor scholieren in Amstelveen uitgevoerd. Donderdag 18 mei doet zij dat ook. Wethouder Jeroen Brandes van Verkeer (PvdA) gaf maandagmorgen het startschot. Als eerste was toen de Piet Heinschool aan de beurt.

Nadat de leerlingen een theoretisch examen hebben afgelegd, volgt het praktijkexamen. Doel hiervan is volgens de gemeente dat basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 leren zich op een veilige manier door het verkeer te bewegen.

Bij het praktische verkeersexamen wordt een route uitgezet met speciaal geplaatste verkeersborden. Op acht punten in het parcours houden vrijwilligers, vaak ouders van leerlingen van andere scholen, in de gaten of de fietsers zich aan de verkeersregels houden. In totaal deden of doen nog 528 Amstelveense leerlingen dit jaar mee aan het examen. De meeste basisscholen in Amstelveen blijken ‘in’ te zijn voor het praktisch verkeersexamen.

“Het is ontzettend belangrijk dat kinderen weten hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen,” zegt Brandes. “Zeker de leerlingen die volgend jaar naar het voortgezet onderwijs gaan. De veiligheid van kinderen in het verkeer staat voorop. Dit verkeersexamen kan daar een steentje aan bijdragen.”

 Praktijk

In de praktijk blijken veel scholieren, vooral van het voortgezet onderwijs, na hun examen kennelijk het geleerde aan de wilgen te hangen. Geregeld nemen zij al fietsend in groepen de volledige breedte van de rijweg in beslag, blijken hun fietsen als het donker wordt totaal onverlicht, steken zij geen handen uit bij het veranderen van richting, rijden zij op trottoirs en hebben zij veelal meet aandacht voor hun smartphone dan voor het verkeer. Om maar wat te noemen.

Het zou aardig zijn als zij het ter voorbereiding van het theoretische en praktische examen geleerde in de praktijk brachten, meldt een automobilist die onlangs frontaal in botsing raakte met een jeugdige fietser die hem niet zag wegens gebogen kijken op de smartphone en de claxon niet hoorde wegens kennelijk keiharde muziek in de aan de smartphone verbonden oortjes…

 

Lees ook:Verkeersexamen voor 473 scholieren
Lees ook:Lage deelname scholen aan verkeersexamen
Lees ook:Ruim 300 kinderen deden verkeersexamen
Lees ook:Twee dagen verkeersexamen voor basisscholieren
Lees ook:Michiel de Ruyterschool: beste verkeersexamen

4 reacties op “Verkeersexamen voor scholieren gestart

 1. Tomaat

  Natuurlijk hebben vele scholieren en hun ouders van het vo maling aan de regels, als er enkel maar foei wordt geroepen. Gewoon direct boetes uitschrijven. Elk kind van 14 weet hoe dit zich moet gedragen op dit vlak.
  Dit geldt ook voor ouders die het liefst hun auto in de school parkeren om hun kroost op te halen en idioten die zich niet aan de juiste snelheid houden op hofjes en in de buurt van de scholen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Kan het niet of nauwelijks beter omschrijven.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Vrijdagmiddigborrel

  Erg flauw om weer de vadertjes die in hun welverdiende bolide hun kroost afleveren weer zo te kakken te zetten. Dat zijn carrièrebobo’s die met hun hoofd al bij de vergadering zitten waar zij zeer verantwoordelijke beslissingen moeten nemen. Zij verdienen het geld voor zo’n beetje de hele gemeente. Op hun enorme belastingafdracht draait deze hele agglomeratie. Besef dat wel. Wie hard werkt mag best een keer over het fietspad rossen. Beetje zuinig zijn op onze Burburryburgers.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Banaan

   Van mij mogen ze, maar zet hem dan wel zo hard mogelijk tegen een betonblok!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.