Vrijwilligers gezocht als taalcoaches

Taalhuis Amstelland zoekt (vrijwillige) taalcoaches. Iedereen kan er terecht als leerling om beter Nederlands te leren lezen, spreken of schrijven. Men kan er informatie en advies krijgen én aan de slag met een taalcoach.

Samen oefenen is namelijk belangrijk om de taal beter te leren. Wie mensen wil helpen de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen, kan zich als coach melden. Het Taalhuis Amstelland is op zoek naar die taalcoaches op zoek.

Het is de bedoeling dat een ‘taalkoppel’ wekelijks met elkaar afspreekt om de Nederlandse taal te oefenen. Door samen formulieren in te vullen, e-mails te schrijven, of een sollicitatie- of ander soort gesprek te oefenen. Of gewoon te praten. De taalcoaching kan plaatsvinden naast professionele lessen die de anderstalige of laaggeletterde volgt.

Training

Taalcoach Truus Berkhout: “Het is ontzettend flexibel. Het is maar 1,5 uur per week, je kan zelf kiezen waar en wanneer je afspreekt en je krijgt goede ondersteuning en diverse trainingen.”

Onlangs werd de basistraining van Taal voor het leven weer afgerond met een certificaat uitreiking. Tijdens deze basistraining krijgt de taalcoach informatie over de verschillende doelgroepen (anderstaligen en laaggeletterde Nederlanders) en hoe volwassenen leren. In de training leert men hoe men iemand begeleidt bij het leren lezen, spreken en schrijven. Een training bestaat uit vier dagdelen.

 Samenwerking

Wethouder Maaike Veeningen ondersteunt het Taalhuis en zegt trots te zijn op alle reeds betrokken taalcoaches. “De samenwerking van alle partijen laat zien dat het geheel meer is dan de som der delen”, zegt ze. “Taalcoaches ondersteunen mensen die een cursus bij het ROC, of een inburgeringstraject volgen. Of mensen die gewoon beter Nederlands willen leren. Er is samenwerking met wijkcentra om meer in de buurten de aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. En met de gemeente, die in de nabije toekomst een taalpunt op het werkplein wil openen. Ik ben vooral trots op de enorme inzet van de vele vrijwilligers die bij bijna alle activiteiten zijn betrokken.”

Wie interesse heeft kan contact opnemen via [email protected] of langs komen bij Het Taalhuis, Bibliotheek Stadsplein 102, Amstelveen. Inloopspreekuren: dinsdag en donderdag 13.00-16.00 uur en vrijdag 11.00-14.00 uur.

 

Lees ook:Grote behoefte aan taalcoaches
Lees ook:Taalcoaches voor vluchtelingen gezocht
Lees ook:Gemeente en bieb bestrijden taalarmoede
Lees ook:Nederlands zingen met Taalhuis in bibliothkeek
Lees ook:Werkbijeenkomst voor taalcoaches in Westend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.