Lage deelname scholen aan verkeersexamen

In Amstelveen en Ouder-Amstel deed het kleinste percentage van de basisscholen in de regio mee aan het schriftelijk verkeersexamen. In Ouder-Amstel bestond met 38% de minste animo vaan heel de Stadsregio Amsterdam (SRA) voor het examen, in Amstelveen was het 62%. Aalsmeer scoorde 100% en Amsterdam 76%. Zaanstad kwam niet verder dan 65%. De andere gemeenten so0orden percentages tussen de 75 en 95.

In totaal deden ruim 16.000 kinderen uit groep 7 en 8 in de stadsregio het examen. In Amstelveen waren het er 480, verdeeld over twaalf scholen. Regionaal hebben ruim 12.000 kinderen hun kennis ook in de praktijk mogen laten zien.

In totaal deed 76% van alle basisscholen in de stadsregio mee aan het schriftelijk verkeersexamen. Behalve in Aalsmeer deden ook in Beemster, Landsmeer en Wormerland alle basisscholen mee. Dit examen toetst leerlingen op hun kennis van de verkeersborden en verkeersregels, in het bijzonder voor voetgangers en fietsers. Het schriftelijk examen wordt in de klas door de eigen leerkracht of een examinator afgenomen.

Praktisch verkeersexamen

Met het praktisch verkeersexamen wordt zowel de kennis als de vaardigheid getoetst van de oudere basisschoolkinderen. In de meeste gemeenten worden de praktische examens georganiseerd door een onderwijsadviesbureau, samen met Veilig Verkeer Nederland en de gemeente. Op hun eigen fiets leggen de leerlingen een realistisch parcours af in hun buurt en worden bij verschillende controleposten beoordeeld door vrijwilligers en ouders. Kinderen die slagen ontvangen hiervoor een diploma.

Kinderen zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en moeten geholpen worden om zo veilig mogelijk de weg op te gaan, vindt SRA. ‘Vanaf het einde van de basisschool gaan zij vaak zelfstandig over straat.’ De Stadsregio Amsterdam stelt het verkeersexamen voor alle basisscholen in Amsterdam en de regio gratis beschikbaar. Via www.verkeerseducatiepunt.nl biedt de Stadsregio lesprogramma’s en informatie op het gebied van verkeer aan voor kinderen van crèche tot eind middelbare school.

 

Lees ook:Verkeersexamen voor 473 scholieren
Lees ook:Verkeersexamen voor scholieren gestart
Lees ook:Twee dagen verkeersexamen voor basisscholieren
Lees ook:Michiel de Ruyterschool: beste verkeersexamen
Lees ook:Ruim 300 kinderen deden verkeersexamen

Eén reactie op “Lage deelname scholen aan verkeersexamen

  1. slimpie

    Toch iets wat de gemeente zich aan mag trekken, hoewel ze hier natuurlijk naar de desbetreffende stichting verwijzen, want nu het slecht is, weten zij van niets.
    Natuurlijk wel pronken met technasium en een Steve Jobsschool, waar de gemeente net zo veel mee heeft te maken als het verkeersonderwijs.

    Ik denk dat hr. Brandes en mevr. van Veeningen wat telefoontjes moeten plegen en tijdens recepties zich enkel aan jus moeten houden of wat vragen moeten stellen tijdens werkbezoeken aan scholen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.