Nieuwe ‘Leescoördinatoren’ op scholen gecertificeerd

 Leescoordinatoren012016Veertien leerkrachten van negen basisscholen in de regio kregen woensdag (13 januari) het certificaat Leescoördinator van de landelijke cursus Open Boek uit handen van adjunct directeur Daphne Janson van de Bibliotheek Amstelland.

Een leescoördinator draagt zorg voor verschillende basisvoorwaarden: een visie op lezen, voldoende (voor)leestijd, een actuele boekencollectie, de kwaliteit van werkvormen, deelname aan leesactiviteiten en –projecten en deskundigheidsbevordering van leerkrachten.

“In plaats van dat leerkrachten alles zelf organiseren rondom boekenruil, kunnen kleuters ook zelf boeken uitzoeken, lenen op hun pas en meenemen naar de klas. Zo ontstaat er eigenaarschap bij de kleuters. Was een eyeopener voor ons”, zeggen cursisten Tim Kroes en Sylvia de Beer van openbare basisschool Piet Hein.

Uit onderzoek bleek dat met een gerichte inzet op leren lezen, begrijpend lezen en leesbevordering zeker 95% van alle kinderen het vereiste leesniveau kan behalen. Voor een school die structureel aan leesbevordering wil werken is de leescoördinator onmisbaar, vindt Open Boek. Die vervult niet alleen uitvoerende taken op het gebied van leesbevordering, maar heeft ook taken rond planning en beleid. ‘Zonder een leescoördinator blijft leesbevordering op scholen vaak steken op het niveau van leuke, maar incidentele activiteiten’, laat de organisatie weten.

 

De bibliotheek ondersteunt de leescoördinator bij de uitvoering van het leesplan, het opnieuw inrichten van de schoolbibliotheek, het aanschaffen van een collectie of het ontwikkelen van passende leesbevorderingactiviteiten.

Aankomend voorjaar wordt er weer een cursus Open Boek georganiseerd door de Bibliotheek Amstelland voor geïnteresseerde leerkrachten uit Aalsmeer, Kudelstaart, Amstelveen en Uithoorn en de Kwakel.

 

 

 

Lees ook:Vijftien nieuwe ‘Leescoördinatoren’
Lees ook:Geslaagd als ‘leescoördinator’
Lees ook:Ontbijten met voorlezende burgemeester
Lees ook:Dieuwertje Blok leest voor in Bieb
Lees ook:Bieb gaat door met ‘voorleescoach’

2 reacties op “Nieuwe ‘Leescoördinatoren’ op scholen gecertificeerd

  1. frank bikker

    Heeft Open Boek volkomen gelijk in, maar waarom spreekt zij zich niet uit tegen het sluiten van bibliotheken?

    Biedt het budget van een gemiddelde basisschool wel soelaas om een goede schoolbibliotheek op te zetten? Relatief gezien is dit een zeer kostbare aangelegenheid.

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Leescoördinatoren binnen het basisonderwijs is erg goed, maar ik zit mij wel af te vragen; Wat is goedkoper? Eén werkuur van een docent of van iemand van de bibliotheek. Ik denk eerder het laatste.
    Daarnaast kun je ook eens gaan berekenen. Wat kost het opzetten van een collectie kinderenboeken voor tig schoolbibliotheken en wat kost het beheren van 3 of 4 wijkbibliotheekjes met een wisselende kinderboekencollectie.

    Ik zit mij trouwens ook af te vragen hoeveel basisscholen van hun budget over hebben voor het op zetten van een schoolbibliotheek. Kinderboeken& prentenboeken van goede kwaliteit zijn namelijk schreeuwend duur.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.