Raad akkoord met verzelfstandiging openbaar basisonderwijs

De gemeenteraad is woensdagavond (21 december) akkoord gegaan met de lang voorbereide verzelfstandiging van het openbaar basisonderwijs. Dat krijgt nu een vergelijkbare structuur als het bijzonder onderwijs en zal worden ondergebracht in een stichting, waarvan de begroting overigens wel door de raad moet worden goedgekeurd. Door als gemeente op afstand van het onderwijs te gaan staan, vermijdt zij in het vervolg het probleem van de ´twee petten.´ Nu bestuurt zij zowel het lokale onderwijs in het algemeen (en heeft zij daar toezicht op) als scholen. Burgerbelangen stemde tegen de verzelfstandiging. De fractie zag in de nieuwe constructie een vorm van ´technocratische vervreemding´ bij de overheid van de burgerij.

De VVD was aanvankelijk bang dat het voorlopige structurele tekort op de exploitatie, waarmee de nieuwe organisatie begint, een vooruitgeschoven probleem zou worden. Maar volgens wethouder Winnie Blok (onderwijs) krijgt de nieuwe stichting een dermate grote bruidschat mee dat daarmee gedurende de overgangstijd de tekorten zijn op te vangen. In de toekomst vallen die tekorten weg, onder meer doordat aan betere huisvesting wordt gewerkt.

Lees ook:Openbaar basisonderwijs in zelfstandige stichting
Lees ook:Amstelveen College draait financieel slecht
Lees ook:PvdA voluit achter verzelfstandiging Amstelveen College
Lees ook:Burgerbelangen: ‘Amstelveen College verliest openbaar karakter’
Lees ook:Raad akkoord met verzelfstandiging en nieuwbouw AC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.