Lokale overheid op duurzaamheidstoer

Peter Bot

Alle overheden moeten duurzaam gaan inkopen. In 2050 voor de volle honderd procent. Namens Amstelveen heeft wethouder Peter Bot van Duurzaamheid (Burgerbelang) vorige week zijn handtekening gezet onder een door de rijksoverheid opgestelde overeenkomst daartoe. Die heet officieel het ‘Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)’.

Volgens Bot verplicht de gemeente zich duurzame eisen te stellen aan haar inkoop. Deze eisen lopen uiteen van effecten die producten en diensten hebben op het milieu tot aan arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de producten worden gemaakt. We stellen met elkaar vast welke inkoopcriteria wij gebruiken en hoe we toetsen of de geleverde diensten en goederen ook duurzaam zijn”.

Duurzame organisatie

De gemeente zegt in 2030 haar organisatie onafhankelijk te willen laten zijn van fossiele brandstoffen en in aanloop daarheen al zoveel mogelijk materialen inkopen van grondstoffen die in de kringloop worden gehouden en mensen inzet met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te stellen. Te denken valt daarbij aan de inkoop van speeltoestellen en de inzet van zorg bij de Hulp bij het Huishouden. Gemeentelijke afdelingen worden gestimuleerd duurzaam in te kopen door bij product- en marktanalyses op een rij te zetten wat het meest duurzaam is, zegt zij. ‘Bijvoorbeeld bij inkoop van kantoorinrichting. De gemeente neemt duurzaamheidscriteria op in haar opdrachten.’

Duurzame burgers

Maar niet bij de gemeente werkzame burgers kunnen volgens de wethouder ook een bijdrage leveren aan een duurzame stad. Er is onlangs een duurzaamheidsfonds opgericht voor het ondersteunen van initiatieven van bewoners, bedrijven en organisaties die bijdragen aan energiebesparing of aan het opwekken van duurzame energie in de gebouwde omgeving. Sinds eind 2016 is het www.RegionaalEnergieloket.nl online dat woningeigenaren helpt met alle vragen rond duurzaam wonen zoals zonnepanelen, isolatie en warmte-oplossingen. Tot slot is voor het vergroenen van daken een subsidieregeling in het leven geroepen door de gemeente.

Zie voor meer info www.amstelveen.nl/duurzaam

 

Lees ook:Gemeente biedt geen ‘Joodse’ huish. hulp meer
Lees ook:Nieuwe inkooporganisatie kost gemeente 230 mille
Lees ook:Amstelveense organisate start ‘duurzame’ hotelsite Berlijn
Lees ook:ChristenUnie wil landelijk wonen verduurzamen
Lees ook:EnergieOntbijt voor Kronenburg en Bankras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.