D66 en BBA: Energielabel A gemeente

Nieuw is het geenszins, want in de gemeenteraad werd al eerder door veel fracties gehamerd op het energie-aambeeld. In gemeentelijke gebouwen moet qua energie het goede voorbeeld worden gegeven, vindt de politiek. Met de verkiezingen in aantocht komen coalitiepartijen D66 en BBA (Burgerbelangen) nu met een motie om ‘op termijn’ heel het gemeentelijke vastgoed van energielabel A te voorzien.

In 2040 moet heet de regio klimaatneutraal zijn, is het plan. Ook Amstelveen dus. Beperking van energie moet vooral uit de bebouwde omgeving komen, die goed is voor 40% van het verbruik. Het plan is al dat er volgend jaar scenario’s worden uitgewerkt om snel te bekijken hoe snel het gemeentelijk vastgoed meer energiezuinig of op termijn energieneutraal kan worden. Minimaal moet het energielabel A halen, voegen D66 en BBA daar dus nu aan toe.

Om dat te bereiken stellen zij betere isolatie of het plaatsen van installaties die energie opwekken (zoals zonnepanelen) voor. Als de lokale overheid wil dat bedrijven en inwoners daarin investeren, moet zij zelf het goede voorbeeld geven, vindt D66-raadslid Harmen van der Steenhoven. “Wat ons betreft gaan we ons eigen gemeentelijk vastgoed daarom versneld opwaarderen naar minimaal energielabel A”.

Scenario’s

D66 & BBA zeggen te willen onderzoeken of gemeentelijk vastgoed sneller is te verduurzamen. Zij vragen B&W hiervoor verschillende scenario’s uit te werken. Het meest ambitieuze ervan zal hoogstwaarschijnlijk betekenen dat er een forse initiële investering gedaan moet worden om alle gebouwen versneld in een keer energieneutraal te krijgen, beseffen de fracties. Maar dat wordt terugverdiend door blijvende lagere energiekosten, voegen zij eraan toe. Een win-win situatie dus, meent BBA-raadslid Ruud Oord. “Enerzijds zorgen we voor een forse reductie in energieverlies, anderzijds voor lagere of totaal verdwenen maandelijkse lasten voor gas en elektra. Op de lange termijn verdient deze investering zich daarom altijd terug.” Als de motie wordt aangenomen, wat wel het geval zal zijn, wordt die volgend jaar uitgevoerd, verwachten de indieners. Hoger dan Energielabel A vindt met alleen nog A Plus.

 

 

Lees ook:Raad wil bij bouw meer aandacht voor investering in energiebesparing
Lees ook:D66: gemeente moet burgers betrekken bij bezuinigingen
Lees ook:D66: Bouwen voor middeninkomens
Lees ook:Raad unaniem achter verticaal groen
Lees ook:Hoog energielabel voor AC en school Rembrandt

3 reacties op “D66 en BBA: Energielabel A gemeente

 1. Heikneuter

  Nou mijn huisje van de soc woningbouw voldoet anders na renovatie volstrekt niet aan energielabels A, maar dat zal wel komen omdat de coöperatie een privé instelling is. Altijd de perfecte k.tsmoes om niets te hoeven doen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  Ik wil de goedkoopste oplossing -en transparantie over de kosten!- en het geld dat overblijft kan dan in een fonds voor kinderen die in armoede leven of in een pot voor ouderen of naar welzijnswerk. Liever niet isoleren dan deze groepen de zo noodzakelijke steun ontzeggen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Heikneuter

   wat leuk dat u voor deze groepen opkomt! Nooit eerder gemerkt.😛

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.