Balkenende ‘duurzaam’ weer even thuis in AV

“Het voelt een beetje als thuis komen”, zei Jan Peter Balkende dinsdag (16 mei). “Ik heb in Amstelveen een ongelooflijk fijne tijd gehad.” Hij sprak in het openbare deel van de jaarvergadering van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) over duurzaam ondernemen, een redelijk afgekloven onderwerp, maar door de studentikoze humor des sprekers toch weer het aanhoren waard. Balkenende is, zei OA-voorzitter Alphons Böggemann, waarschijnlijk het beroemdste raadslid dat Amstelveen ooit heeft gehad. Na zestien jaar raadslidmaatschap voor het CDA en een periode volksvertegenwoordiger voor zijn partij in de Tweede Kamer schopte hij het tot premier. Raadsleden en wethouders lieten het overigens, op een enkele CDA-partijgenoot na, en masse afweten.

Balkenende stond in Amstelveen aan de wieg van talrijke projecten, zoals de totstandkoming van het Stadshart en werd – althans volgens Böggemann – de schutspatroon van snackbars en banketbakkers wegens de ‘kroketten motie’ die hij met succes in Amstelveen indiende en die landelijke bekendheid ging genieten. Wat hem tot de uitspraak bracht dat hij allerlei verdiensten voor de stad en land heeft gehad, maar het enige wat hem wordt nagedragen de kroketten-motie is…

Er is, nu de roep om duurzaamheid steeds luider wordt, een andere mindset voor ondernemers nodig, zei hij. Duurzaamheid – met sociale, technische, morele en ethische aspecten – moet essentieel onderdeel van elk ondernemingsplan en elke bedrijfsvoering zijn, was zijn boodschap. Het gaat niet om theorie, maar om wat de ondernemer concreet doet, voegde hij er aan toe. “De rol van bedrijven gaat totaal veranderen.”

MKB

Volgens hem is 60% van het MKB op enigerlei wijze betrokken bij duurzaamheid. Maar het heeft niet alleen te maken met wat een bedrijf verkoopt, de gehele voorliggende keten is belangrijk. “Duurzaamheid vergt een ketenbenadering.” De aanwezige ondernemers buitelden vocaal over elkaar heen om interactief te laten blijken dat zij wel degelijk met het onderwerp in de weer waren. Vooral met het oog op de toekomst, zei er een. Intussen heeft duurzaamheid niet alleen met milieu en hoe de aarde aan de volgende generatie wordt overgedragen, maar ook met bijvoorbeeld mensenrechten te maken, benadrukte Balkenende. Het stuiten op wereldwijd terrorisme staat daar ook haaks op, zei hij. De wereldbevolking heeft met talloze spanningen te maken, ook tussen volkeren.

Intussen kan niet worden gezegd dat niets is bereikt, hoewel milieubewegingen het tegendeel beweren. Balkenende herinnerde er aan dat van de millenniumdoelen tachtig procent is gehaald. Door globale inzet werd het gat in de ozonlaag aanzienlijk kleiner, zei hij. Maar, hoewel de in Parijs gesloten overeenkomst van overheden veelbelovend is, wordt het zonder inzet van de private sector allemaal niets.

Robots

Daar speelt onder meer de nieuwe economie een rol, die is gericht op Big Data en digitale verwerking, terwijl in 1990 – bij de afbraak van het communisme – nog werd gedacht dat men economie kon sturen om onzekerheden te voorkomen. Dat heette tóén nieuwe economie. Nu is er een aan de orde met grote aandacht voor duurzaamheid. “Niks blijft hetzelfde. Computers zullen een enorme invloed hebben. Duurzaamheid heeft een technische, maar ook een sterke sociale en morele kant”, hield Balkenende de ondernemers voor.

Terwijl robotisering snel toeneemt, moet men zich afvragen wat er gebeurt als die in handen komt van terroristen. En robots kunnen ook banen gaan kosten. Als men aan een ondernemer vraagt wat die nou eigenlijk bijdraagt aan de samenleving, ontstaat volgens de spreker een totaal andere discussie.

Groei

Dat groei, zoals ooit de Club van Rome vertelde, automatisch tot milieuschade leidt, blijkt niet zo te zijn, benadrukte Balkenende. “Groei hoort bij mensen.”

Hij memoreerde over een groot bedrijf dat alle winst aan goede doelen gaf, totdat het op de vraag stuitte: Hoe ben jij aan die winst gekomen?

In dat verband noemde hij ook de noodzakelijk veranderende taak van accountants. Traditioneel hadden zei de opdracht te controleren of de cijfers wel kloppen. Maar nu komen er andere dingen bij kijken, vooral de maatschappelijke kant van het runnen van een onderneming. “Er gebeuren dingen die nodig zijn en dat is het interessante van deze tijd”, zei Balkenende.

 

 

 

Lees ook:Balkenende spreekt bij OA over duurzaamheid
Lees ook:OA-voorzitter prijst B en W als ‘ondernemerscollege’
Lees ook:Samenwerking thema ondernemersvereniging
Lees ook:OA-voorzitter blij met college B&W
Lees ook:Scan circulaire economie

2 reacties op “Balkenende ‘duurzaam’ weer even thuis in AV

 1. Rotary-vriendje

  Allemaal prachtige gedachten die we van harte moeten omarmen. Maar winst maken en maatschappelijk ondernemen – op vrijwillige basis – blijft een mission imposible.
  Als je concurrent niet meedoet ben je weg. Waarom ? Omdat het argument dat de consument het maatschappelijk verantwoorde gedrag van die ondernemer beloont, een fabeltje is. Ondernemers zijn niet happig op dictaten van de overheid. Waarom ? Omdat ze er dan aan vastzitten. Vandaar dat ondernemers altijd erop aandringen dat het vanuit henzelf moet komen. Voelt u ‘m?

  We kopen ook nog steeds ons overhemd bij H&M voor €25- Want immers, wie garandeert ons dat het dure hemd bij de betere herenmodezaak niet uit Bangladesh komt? En dan is het dubbel cashen.

  En meneer Balkenende is een aardige vent, maar sinds hij door Joris Luyendijk in één adem genoemd wordt in het rijtje Kok, Blair, Clinton enz. enz. neem ik wat onze oud-premier allemaal zegt….. met een korreltje zout.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   En gelijk heb je…!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.