Scholieren: ‘Kwaliteit slootwater kan beter’

Door het nemen van diverse maatregelen kan de kwaliteit van het water in Amstelveense sloten worden verbeterd. Dat constateren leerlingen van Technasium 3, onderdeel van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) aan het Keizer Karel College (KKC). Zoals eerder gemeld, onderzochten zij tien weken lang de waterkwaliteit van de Amstelveense sloten onderzocht. Donderdag (24 november) presenteerden zij de resultaten van dat onderzoek aan Gerard Korrel, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, en Cor Groeneveld (hoofd Wijkbeheer gemeente Amstelveen).

Zij deden op basis van hun onderzoek voorstellen ter verbetering, zoals het maken van natuurvriendelijke oevers, bomen verder van de sloot af plaatsen, zodat er geen bladafval in het water kan komen, bladeren opruimen in plaats van wegblazen en oprichten van een zuiveringsfabriek voor de overstort bij hevige regenval. Verder denken ze dat er meer zuurstof in het water kan komen door het planten van zuurstofwaterplanten en een fontein die zorgt voor meer beweging van het water.

Daarnaast stelden de leerlingen voor het bewustzijn bij inwoners te vergroten over het belang van schoon water. Dat kan naar hun mening onder meer door een museum met een glazen wand langs de sloot en informatieborden met weetjes over bijvoorbeeld de negatieve effecten van het voeren van eenden op de waterkwaliteit.

Uitstraling

Ook leverden ze ideeën voor de uitstraling van de Amstelveense sloten, zoals de inrichting van een waterspeeltuin, een trekvlot of een door kinderen in beweging te zetten waterrad.

Het waterschap en de gemeente zeggen samen de ideeën van de leerlingen ‘mee te nemen’. Vooral praktische en toepasbare ideeën zien zij naar hun zeggen als een inspiratiebron voor verdere maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit.

 

Lees ook:KKC-leerlingen onderzoeken waterkwaliteit
Lees ook:Waterpartijen worden uitgebaggerd
Lees ook:Water Natuurlijk: aanpak bestrijdingsmiddel
Lees ook:Project beter water gestopt, CDA verbaasd
Lees ook:CDA wil meer aandacht waterschap voor AV

2 reacties op “Scholieren: ‘Kwaliteit slootwater kan beter’

 1. Frank

  Is het ook niet handig om de restanten van pesticiden in dit onderzoek te betrekken of zouden dat de boeren en tuinders vervelend vinden, hoewel men het gebruik door particulieren ook niet moet uitvlakken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Tante Ria

  “pesticiden” klinkt geweldig, de toon is direct gezet. Bestrijdingsmiddelen is het gebruikelijke woord.

  Maar over welke soorten heeft Frank het dan? De stoffen die katten doodmaken die in zijn tuin poepen?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.