Restvuil verder in de ban

Peter Bot

Binnen vijf jaar wil de gemeente per inwoner nog maar 100 kilo restafval hebben. Ren opzichte van de nu opgehaalde 269 kilo is dat een vermindering met 75%. Het is overigens een landelijke doelstelling.

Scheiden en opnieuw gebruiken is dus het streven voor die verminderde hoeveelheid. In 2015 werd nog maar 51% hergebruikt. Nieuwe gemeentelijke visie dus op het inzamelen van huishoudelijk afval, dat in grondstoffen moet veranderen. Of iedere bewoner die visie maar wil uitvoeren. Om dat te bereiken gaat de gemeente het wegbrengen van restafval moeilijker maken. Wethouder Peter Bot (Burgerbelangen) gaat de gemeenteraad voorstellen de containers voor restvuil bij laagbouw om te bouwen tot een zogenoemde PMD-container (Plastic, Metaal/Blik en Drankkartons).

“Uit afvalsorteeranalyses blijkt namelijk dat de restafvalcontainers PMD bevatten”, zegt Bot. “Het overgebleven restafval kunnen bewoners dan naar ondergrondse containers gaan brengen.” Kortom: meer scheiden en lopen voor inwoners in laagbouw. Bot: “Het doel is de inzameling van grondstoffen aan huis of flat makkelijker te maken en zo min mogelijk restafval over te houden. Daar heb ik de inzet van onze inwoners voor nodig.”

Afval scheiden loont

De gemeente zet in op het opnieuw scheiden van Groente, Fruit- en Tuinafval (GFT) bij flats en wil met proeven kijken hoe dat het beste kan. Van GFT kan namelijk groen gas en compost worden gemaakt. Verder werkt de gemeente het idee uit om de hoeveelheid ongelezen reclamefolders die in de papierbak verdwijnen te verminderen. Er moet van de gemeente meer worden gedigitaliseerd en dar kan volgens haar via de gratis reclamefolder-app. En er komt natuurlijk een reclamecampagne om het scheiden en digitaliseren te bevorderen. Want scheiden loont, houdt de lokale overheid de inwoners voor. ‘Met deze maatregelen ontzien we het milieu en kan de afvalstoffenheffing laag blijven en in de toekomst mogelijk worden verlaagd,’ meldt de gemeente. De nieuwe visie op het inzamelen van huishoudelijke grondstoffen bespreekt de gemeenteraad in zijn vergadering van 9 november.

 

 

Lees ook:Gemeente: ‘Beter scheiden is noodzaak’
Lees ook:Project voor strijders tegen restafval
Lees ook:Gemeente wil minder restvuil hebben
Lees ook:Laagbouw krijgt aparte gft-containers
Lees ook:VVD: scheiden huisvuil moet lonen voor burger

5 reacties op “Restvuil verder in de ban

 1. Rotary-vriendje

  Gaat ‘m niet worden, Bot. Zolang op een centraal punt alles weer bij elkaar gegooid wordt (die verhalen gaan) en de bedrijven maar folders in mogen gooien, lijkt me niet dat mensen hier massaal aan mee gaan werken. Drammerigheid is het.

  Net zoals de zakken met plastic die aan de palen worden gehangen. Krijg niet de indruk dat dat een succes is. En daarbij, gaat de afvalstoffenheffing naar beneden als men zoveel extra inspanning doet voor de gemeente. Mensen werken niet gratis.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Klopt. Zelfs vuilverwerkingsbedrijven halen hun target niet omdat er te weinig geleverd wordt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tante Sjaan

    Ook niet als Bot en de rest van het bbA bij het afval gezet worden?

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     Dat weet ik niet. Misschien kun je het verschil uitleggen?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tante Sjaan

      Eigenlijk niet, nee.

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.