BV Amstelveen en de nieuwe apartheid Zuid-Afrika

Huissen (Links) en Hollander.. Foto: amstelveenweb.com

‘Mensen maken Amstelveen’ mag dan het motto van zowel burgemeester Mirjam van ’t Veld als lokale talkshow BV Amstelveen zijn, het moet beslist geen instituut worden, zoals Frank Huissen het in de derde editie van die show maandag noemde. Het moet juist niet weer een aan allerlei regels gebonden apparaat  worden, maar een beweging van alle burgers in alle lagen van de bevolking, zei Van ’t Veld. Intussen bleef het publiek bij de talkshow in Grand Café ‘Oude Dorp’ weer – net als bij de vorige edities – weer bestaan uit het vaste kringetje (ex) raadsleden, ambtenaren, bestuurders van een paar organisaties etc.

Van ’t Veld wil kennelijk ook buiten die vaste kring van min of meer bekende Amstelveners kijken. Zij repte over een vrouw met wie zij in een van de heemparken in gesprek raakte en die pas na tien minuten besefte dat de burgemeester tegenover haar stond. “Maar dat doet er niet toe”, vindt Van ’t Veld, die haar functie zegt te gebruiken om met talloze mensen in contact te komen. “Ik heb nooit foto’s op mijn kamer gehad van grote mensen die ik bewonderde”, zei ze. Haar helden zijn gewone mensen die de samenleving kleur geven. Er wordt aan een soort sociaal manifest gewerkt, om daarvan te getuigen. Tijdens de talkshow werd ook een elektronische website gelanceerd waarop mensen hun verhalen kwijt kunnen. Onder meer om de historie van de stad levend te houden. mensenmakenamstelveen.nl

Gedumpte priester

Directeur Frank Huizen van de Vrijwilligerscentrale en gepromoveerd tot een van de twee presentatoren van de talkshow, die in het vervolg in gec0mprimeerde vorm ook door RTVA wordt uitgezonden, noemde de uitspraak van de burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie dat zij tabak heeft van somberen ‘een prachtige binnenkomer’. Respect voor elkaar hebben en naar elkaar luisteren is niet alleen de passie van de burgemeester, maar ook die van de eveneens in de talkshow ondervraagde lesbische en in Amstelveen wonende dochter van Nobelprijswinnaar bisschop Desmond Tutu, Mpho Andrea Tutu. Wegens haar huwelijk met de vrouwelijke hoogleraar immunologie van de Vrije Universiteit, Marceline van Furth, werd zij gedumpt als priester van de Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika.

Nieuwe apartheid

Zij was in haar land de drijvende kracht achter invoering van het homohuwelijk, maar strandde daarmee in haar eigen kerk. Samen met haar vader, die na het aantreden van zijn vriend (en eveneens Nobelprijswinnaar) Nelson Mandela als president en de politieke overwinning van het ANC een Verzoeningscommissie leidde, schreef zij het boek ‘Made for Goodness’, waarvan exemplaren na de talkshow te koop waren. Mandela en bisschop Tutu mogen dan op verzoening tussen daders en slachtoffers rond het apartheidsregime hebben aangedrongen, binnen de Zuid-Afrikaanse samenleving is die nog lang niet op alle niveaus doorgedrongen, bleek ook uit wat Mpho Tutu in BV Amstelveen vertelde. Was tijdens de apartheid het land verdeeld, nu geldt dat nog voor homo’s en hetero’s legde zij eerder in een Afrikaanse krant uit. Mannen die er meer vrouwen op na houden, geregeld dronken zijn en geweld tegen hun partner gebruiken, krijgen in dezelfde kerk als die van Tutu weinig problemen. Maar homoseksuele of lesbische relaties is kennelijk een ander verhaal. Naar Amstelveen kwam de voormalige geestelijke wegens wat door BV Amstelveen werd aangekondigd als “de liefde van haar leven”.

Club 60

En dan was er nog de presentatie van ‘Club 60’, waarbij men zich als sponsor voor P60 kan aansluiten, door voormalige Kunstuitleen-directeur Hetty Tjalkens en directeur Gerard Lohuis van het poppodium aan het Stadsplein. Er moet meer geld uit private middelen komen, nu de bezuinigingen op cultuur door de overheid toenemen, betoogde Tjalkens. De ambitie van P60 gaat uit naar talentontwikkeling en dat kan niet zonder steun van het publiek, zei ze. De redenering is dat men op festivals altijd dezelfde oudere bands ziet, maar een gouden formule is gevestigde artiesten jongeren te laten coachen. Kort Rosa is er een van die een zong met gitaarbegeleiding door zichzelf ten gehore bracht. Hij won de popprijs van Amstelland, kreeg begeleiding van Hans Dulfer. Lidmaatschap van Club60, vooral bestemd voor ondernemers, kost € 1500.

 

 

Lees ook:Dochter Desmond Tutu in talkshow BV Amstelveen
Lees ook:Burgemeester start actie Kerkbalans met klokgelui
Lees ook:Mensen maken AV, mits uit vaste kringetje
Lees ook:Nieuwe kinderburgemeester geïnstalleerd
Lees ook:Première Tutu in poppentheater

3 reacties op “BV Amstelveen en de nieuwe apartheid Zuid-Afrika

 1. Stefan

  Beste Johan, je schrijft over een elektronische website die werd gelanceerd tijdens de avond. Wat een verrassing, maar het zou veel leuker zijn geweest als die website met houtskool, of met verbrand veen zou worden aangedreven. Dan kreeg Amstelveen gewoon de Nobelprijs!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Johan Bos waar kan ik die nieuwe website dan vinden?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   mensenmakenamstelveen.nl
   Staat nu in het bericht

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.